Tá kombinácia chutí je proste neskutočná. Musíte vyskúšať 🙂
Tá chuť je FENOMENÁLNA. Roky som nejedla cviklu, lebo mi nechutila, resp. som ju nevedela poriadne pripraviť a najmä dochutiť. Nechápem, ako som mohla bez tej chuti žiť 😀 Naučím vás to? Vyskúšate? Neobanujete 😉 A tá farba, tá ma zakaždým dostane do kolien 🙂
Množstvo | Príprava |
2 porcie | 10 min |
Doba varenia |
20 min |
|
|
Tá chuť je FENOMENÁLNA. Roky som nejedla cviklu, lebo mi nechutila, resp. som ju nevedela poriadne pripraviť a najmä dochutiť. Nechápem, ako som mohla bez tej chuti žiť 😀 Naučím vás to? Vyskúšate? Neobanujete 😉 A tá farba, tá ma zakaždým dostane do kolien 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 1/2 ks pór
- 2 strúčiky cesnak najemno nasekaný
- 2 ks cvikla nahrubo nastrúhaná
- 3 ks rajčina rozmixované
- rasca, čerstvá bazalka
- parmezán
- špaldové mlieko iné rastlinné mlieko, resp. klasické mlieko alebo klasická 12% smotana na varenie
- 1 ks cuketa nahrubo nastrúhaná
- 100 gram tvrdý syr nahrubo nastrúhaný
- 1 hrsť ovsené vločky pomleté
- 1 strúčik cesnak prelisovaný
- 1/4 ks pór najemno nasekaný
- 1 ks vajce
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Pór si nakrájame najemno a osmahneme na oleji cca 2 minútky. Pridáme najemno nasekaný cesnak, cca 2 minútky necháme prehriať, aby sa spojili chute. Pridáme nahrubo nastrúhanú cviklu, rozmixované rajčiny (aj so šupou), drvenú rascu, nakrájanú bazalku, podlejeme trochou vody (aby bola cvikla zaliata) a pod pokrievkou dusíme cca 15 minút, pokým cvikla nebude mäkká.
- Pokým sa nám dusí čatní, pripravíme si placky. Cuketu nastrúhame nahrubo, posolíme a necháme chvíľu odstáť, aby pustila šťavu. V rukách ju vyžmýkame (vodu nemusíte vylievať, môžete ju pridať, napr. aj do cvikly) a pridáme nastrúhaný syr, pomleté ovsené vločky, vajíčko, cesnak, pór, drvenú rascu, soľ a zamiešame. Na troche oleja opražíme z oboch strán a pokladáme na kuchynskú utierku, aby sme z placiek vysali prebytočnú masť.
- Keď je už cvikla mäkká a voda zredukovaná, nastrúhame hojne parmezánu, pridáme asi pol deci mlieka, podľa chuti trošku citrónovej šťavy a soľ. Aby sme mali omáčku kompaktnú a nie vodovú, pridala som asi 1/2 čajovej lyžičky zemiakového škrobu.
- A to je celý zázrak 🙂 Bon appetit!
Poznámka k receptu
Zdroj inšpirácie: www.zdravepecenie.sk
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
ja som tiez z tych, co uz len pri pohlade na cviklu vzdy mali husiu kozu, no ale kedze som aj anemicka, tak hladam sposoby, aby mi zachutila a dnes som uvarila toto catni s plackami a je to priam uzasne, nechapem ako som mohla cviklu nelubit, alebo skor ako ma mohlo nenapadnut, ze to je len tym, ze ju ludia nevedia pripravovat tak aby bola chutna 🙂 velka vdaka, skusim aj vsetky ostatne recepty s cviklou 🙂
V živote nikdy som zatiaľ nejedla lepšie upravenú cviklu ako na spôsob tohto čatní! Tým som hádam povedala všetko 🙂