z receptov starých materí
Mliečne polievky som milovala od detstva. A aj dnes, keď som už veľká milujem v jedlách vyváženú sladko-kyslú chuť. Okrem chuti je fazuľa výborným zdrojom rastlinných bielkovín, najmä v chladných mesiacoch zahreje, zasýti a ochráni obličky.
Množstvo | Príprava |
4 porcie | 20 min |
Doba varenia |
90 min |
|
|
Mliečne polievky som milovala od detstva. A aj dnes, keď som už veľká milujem v jedlách vyváženú sladko-kyslú chuť. Okrem chuti je fazuľa výborným zdrojom rastlinných bielkovín, najmä v chladných mesiacoch zahreje, zasýti a ochráni obličky.
|
Čo budeme potrebovať
- 3 hrste biela fazuľa
- 1/2 ks červená cibuľa
- 1/2 ks žltá cibuľa
- 1/3 ks pór
- 3 strúčik cesnak
- 2 ks zemiak
- 100 ml mlieko 3,5%
- 100 ml 33% šľahačková smotana alebo 12%tná
- na dochutenie rasca, 2 bobkové listy, 1 PL trstinový cukor, soľ, med, citrón šťava, ocot, majoránka
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Fazuľu si namočíme zvečera do rána. Ráno vodu vylejeme a fazuľu premyjeme.
- Premytú fazuľu dáme variť do vody na 10 minút. Vodu opäť vylejeme. Tento spôsob zabezpečí, že fazuľa nebude toľko nafukovať.
- Obe cibuľky aj pór si nakrájame a speníme na masti, alebo oleji minútku dosklovita. Posypeme trstinovým cukrom, pretlačíme dva strúčiky cesnaku, pridáme rascu, bobkové listy, fazuľu, zalejeme vriacou vodou z kanvice a varíme do zmäknutia fazuľky približne 75 minút. Dĺžku varu si viete skrátiť o polovicu, keď varíte v tlakovom hrnci.
- Keď je fazuľka mäkká, ošúpeme a nakrájame si zemiaky, pridáme k nej a varíme 15 minút. Následne dolejeme mlieko, smotanu, vodu do rysky 2 litrov, prelisujeme ešte jeden strúčik cesnaku, dochutíme soľou, medom, citrónovou šťavou a majoránkou. Necháme zovrieť a vypneme. Na tanieri dochutíme octom.
Poznámka k receptu
TIP: Do polievky môžete pridať aj sušené slivky.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.