Výborná odľahčená a FIT verzia klasických zapekaných zemiakov.
Veľmi rada mám túto (slovenskú?!) klasiku. V tejto odľahčenej verzii bez párku či klobásky sú vynikajúce 😍 preto vždy robím zemiaky s mletým morčacím alebo hovädzím mäskom. Je to šťavnatejšie, ľahšie stráviteľné a pri tej úžasnej chuti plnej korenín zjemnenej smotanou, si na žiadnu klobásu ani nespomeniete 😀 Vyskúšajte, budete milo prekvapení 🙂
Množstvo | Príprava |
Zapekacia miska 27x16 (cca 3 porcie) | 20 min. |
Doba varenia |
50-60 min. |
|
|
Veľmi rada mám túto (slovenskú?!) klasiku. V tejto odľahčenej verzii bez párku či klobásky sú vynikajúce 😍 preto vždy robím zemiaky s mletým morčacím alebo hovädzím mäskom. Je to šťavnatejšie, ľahšie stráviteľné a pri tej úžasnej chuti plnej korenín zjemnenej smotanou, si na žiadnu klobásu ani nespomeniete 😀 Vyskúšajte, budete milo prekvapení 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 5-6 ks zemiaky
- 400 gram mleté mäso morčacie, hovädzie
- 2 ks červená cibuľa
- 1/2 pohára nakladané hríby v oleji alebo sušené rajčiny v náleve
- 200 ml 12% smotana na varenie
- 2 ks vajíčko
- 200 gram tvrdý syr
Množstvo: 27x16 (cca 3 porcie)
Postup prípravy
- Predhrejeme si trúbu na 160 stupňov.
- Zemiaky nepredváram. Kto má čas sa s tým babrať 😀 Dávam surové, na tenko pokrájané. Čiže ošúpeme si zemiaky, nakrájame ich a naukladáme na dno misky.
- Ošúpeme si a nakrájame nadrobno 2 cibule. Pripravíme si panvicu, nalejeme trochu olivového oleja, rozpálime a dosklovita opečieme cibuľku. Cca 5 minút. Pridáme mäsko, poriadne premiešame s cibuľkou, pridáme rascu, korenie a miešame. Ak máte, dajte korenie na mleté mäsá. Je fantastické. Ku koncu pridáme mletú červenú papriku, aby nezhorkla. Vypneme a navrstvíme na zemiaky.
- Pridáme ďalšiu vrstvu zemiakov. Teraz zvyknem dávať uvarené, pokrájané vajíčko a nakladané hríby, ale keďže som ich tentokrát nemala, použila som sušené, nadrobno nakrájané rajčiny. A na to som dala vrstvu zemiakov.
- Ručne, s habarkou si rozmiešame smotanu, vajká, domácu vegetu, petržlenovú vňať a vylejeme rovnomerne na zemiaky. Dáme zapiecť na 20 minút. Potom teplotu zvýšime na 180 stupňov a zapekáme ďalších 20-30 minút, resp. pokým nám vrchné zemiaky nezačnú zlatavieť.
- Zemiaky vyberieme a navrch nastrúhame syr. Ja na syr ešte najemno nastrúham mrkvu. Pekne to ukáže na tanieri 🙂 Dáme zapiecť na cca 15 min. Vyberieme, necháme cca 10 min postáť, aby sa nám to dalo krájať a podávame s kyslou kapustou alebo uhorkou.
Poznámka k receptu
TIP : Nebojte sa kombinácií a použite suroviny, ktoré máte radi, alebo čo špajza dala 🙂 Už som robila aj s tuniakom, ružičkovým kelom alebo som jedno poschodie zemiakov zamenila za plátky cukety, atď. 🙂 Hríbiky môžete aj vynechať, najmä pri malých deťoch, v prípade vegetariánskej verzie namiesto mäska osmahnite nastrúhanú cuketu s hnedými šampiónmi.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Vyborna chut, lahke travenie, vhodne aj pre deti ???? ja som pouzila hovadzie a namiesto susenych paradajok som dala varene vajicka ?
Velmi chutne, malemu neskutocne chutilo 😉
Dakujem za receptik
V akom jazyku sa vyjadruješ?
5-6 ks zemiaky
Po slovensky: 5-6 zemiakov
400 gram mletê mäso
Po slovensky: 400 g mletého mäsa
atď.
Ty si Slovenka, alebo Čîňanka?
Oprav to, ak chceš aspoň trochu vyzerať
ako civilizovaný človek a nie Hotentót!
A vy ste kto???nezapajajte sa ked nemate co povedat…Sova nadava vrabcovi ze ma velku hlavu……
Tinka,recept idem vyskusat:)
Jožo choď sa vyspať.
Recept 5*****
To nie je tinka na vine ale stur. Predpokladam, ze je to zahranicna sablona stranky a ako vieme eng sa neskloňuje. Aj ja mam podobne problemy na stranke. S vyjadreniami by som sa jozko preto miernil.
Mily pan Jozef, nechapem ludi ktori venuju svoj cas a energiu na podobne komentare. My co Tinku sledujeme uz roky vieme, ze ingrediencie v zakladnom tvare slova pise zamerne kvoli nasmu komfortu pri vyhladavani receptu. Do vyhladavaca totiz pisete tiez pravdepodobne slovo v zakladnom tvare napr. zemiaky, maso, atd…
Blbec, neviete ako funguju odkazy na nete,tak radsej mlcte ,iba sa zhovadujete
Olá professor tudo certo? A mudança é sempre muito bom, ainda mais na internet! Gostaria de deixar aqui a sua disposição meus coeencimhntos na arquitetura de informação, usabilidade e design de interfaces digitais. Caso necessitar de ajuda, entre em contato por email João, será um imenso prazer ajudá-lo e o mÃnimo que posso fazer em troca das informações oferecidas por aqui.Grande abraço
Nutella desserts include No Bake Nutella Cheesecake, Nutella Fudge, Â Nutella No Bake Cookies, and Nutella Biscotti. Can you tell how much John loves
benim aklıma bir soru takıldı. önümüzde 300.000 yol olduğunu düşünelim.elimize bir fener alalım ve bu fenerin ışığının 300.000km/sn hızla gittiğini varsayalım.sn de 300.000 km hızla koşalım.Ne olur? fenerden ışık çıkar mı
Superb information here, ol’e chap; keep burning the midnight oil.
Oasis skriver:Bevakningen kring HIF överhuvudtaget har varit under all kritik de senaste Ã¥ren. Vi snackar NV-SkÃ¥nes i särklass största idrottsnyhet. Det borde finnas nÃ¥got att skriva om i stort sett varje dag under pÃ¥gÃ¥ende Allsvenska och iaf ett par ggr i veckan under vintern. Som inbiten supporter nöjer man sig för fan en artickel om vart man köpt mÃ¥len pÃ¥ Olympia ifrÃ¥n. SÃ¥ länge man kan relatera det till HIF är det läsvärt…
Mnaaaaaaaaaam??? vyborna chut, proste dokonalé?
Ďakujem za výborný recept. Robila som s čerstvými paradajkami a baklažánom. Len by som sa chcela opýtať na tie hríby… Nemalo by sa s nimi počkať aspoň do 3 rokov?