pretlak všetkých pretlakov
Čo budeme potrebovať
- 3 kg rajčiny
- 2 ks červená cibuľa
- 3 strúčik cesnak
- 8 lístkov čerstvá bazalka
- 2 PL trstinový cukor
- 1 PL sójová omáčka
- 1 ks bobkový list
Množstvo: litre
Postup prípravy
- Poháre si poriadne umyjeme aj s víčkami v umývačke riadu, alebo ručne.
- Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame).
- Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte.
- Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, poriadne zatiahneme víčkom, obrátime hore dnom a prikryjeme dvomi kuchynskými utierkami. Necháme až do úplného vychladnutia. Ja už nesterilizujem, vydrží mi bez pokazenia. Ak sa bojíte, môžete ešte vysterilizovať.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
uzasny pretlak, treba vyskusat 🙂
Ja som ho akurat robila len nie je husty, to taky ma byt?
Asi áno, tiež ho mám riedky
Mnamka, pre mna top pretlak, velmi chutny. Dnes zo 6 kg, zajtra pokracujem :))
Ta cibula a cesnak sa tam uz potom nedava? Teda nerozmixovat ju s ostatnym?
Akurát som ho dala variť, verím že bude skvelý. Akurát si neviem predstaviť ako by som tú rozvarenú cibuľu odtiaľ vyťahovala, takže bude aj s ňou.
Dovarené, je dobrý, po prepasírovaní som ho dala ešte do pekárničky na program džem kde krásne zhustol.
Môj prvý pretlak, mňamka veľká.
Dnes opäť pretlak, skutočne chutný a rýchly, už druhý krát aj lúpané paradajky ale tie len na skušku zatiaľ
Vôbec tam nejde soľ?
Minuly rok som robila – výborný bol, tento rok prvý krát robim tak, ze som pardajky prehnala cez šnekový odšťavovač – prevarim už len hustú dreň.
Nič som nevybral zmixoval som všetko, čo tam bolo cesnak, cibuľa, a potom precedil, dostalo to úplne inú chuť ako keď som všetko vybral a potom mixoval. Super recept
Podaril sa mi, je neskutočne dobrý. Dala som “okoštovať” za lyžičku môjmu drahému …. a skončilo to tak, že zostal prázdny pohár. :)))