Najperníkovejší perník

Potrebujete (26 cm forma): .2 hrnčeky hladkej múky .3/4 hrnčeka kryštálového cukru (kto chce ultrasladký perník, nech použije 1 celý hrnček ako ja) .4 PL mletých vlašských orechov .1 hrsť posekaných orechov (ja som mala zmes rôznych orechov) .1 hrsť sušených brusníc/sliviek/hrozienok .1 sáčok sódy bikarbóny (u nás perníkový PDP) .1,5 ČL perníkového korenia .kôra z jedného pomaranča .štipka soli Tieto suché ingrediencie spolu premiešajte a pridajte tekutú zmes, ktorú získate zmiešaním nasledujúcich surovín: .2 ČL medu .1 PL štipľavého džemu (napríklad slivkový alebo marhuľový) .1 vajce .1 hrnček vlažného mlieka .1/2 hrnčeka rastlinného oleja .30 g tmavej rozpustenej čokolády Ako na to: Obe zmesi dobre dokopy premiešajte a vylejte do formy (maslom vymazanej a múkou vysypanej) a pečte asi 45-50 minút vo vyhriatej rúre na 170°C. Po upečení perník za horúca prevráťte na tanier alebo lopár tak, aby sa nerovnosti vzniknuté pri pečení vyhladili. Počkajte pár minút a vráťte do pôvodnej polohy do formy. Zohrejte si vhodný džem (ja som použila marhuľový) a celú plochu koláča ním zvrchu potrite. Následnej si rozpustite 200 g tmavej čokolády v 150 ml horúcej smotany na šľahanie s 1 PL masla, nechajte mierne vychladnúť a taktiež nalejte na koláč. S krájaním som počkala do rána, aby čokoláda s džemom pekne vsiakli a sadli.

Autor: Barbora Ciesarova

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 6 Hodnotenie: …

2 komentáre

  1. Bez prášku do perníku?!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.