Poctivá Veľkonočná šunčička <3 Žiadne dusitany, žiadna rýchlosoľ ani zvýrazňovače chuti. Len chuť čistého šťavnatého mäska :) Nikdy som takú dobrú šunku nejedla, čestné slovo. Nech vám chutí tak, ako nám :*
Poctivá Veľkonočná šunčička <3 Žiadne dusitany, žiadna rýchlosoľ ani zvýrazňovače chuti. Len chuť čistého šťavnatého mäska :) Nikdy som takú dobrú šunku nejedla, čestné slovo. Nech vám chutí tak, ako nám :*
Kuracie stehná umyjeme, stihaneme kožu a najkrájame si na malé kúsky/kocky. Ak chcete šunku naozaj čistú, dávajte preč aj blany, prípadne šlachy. Morčacie mäsko si pomelieme a zmiešame dokopy s kuracím.
Pripravíme si roztok - vodu, soľ, med, kurkumu a papriku spolu zamiešame a vlejeme k mäsku. Celú zmes dáme hnietiť do robota na 10 min hnietacím hákom. Je to dôležité, nakoľko sa z mäsa uvoľní lepkavá bielkovina a krásne mäsko spojí.
Zmes preložíme do šunkovaru. Zakaždým poriadne natlačíme. Ak máte umelohmotný tescoma šunkovar, nemusíte dávať sáčok, šunku dávkujete priamo doňho. Ak máte nerezový, dajte sáčok a mäsovú zmes doňho natlačte. Vždy plníme 1 cm pod okraj. Ak nemáte šunkovar, dá sa použiť aj plechovka napríklad, do ktorej dáte opäť sáčok. Takto natlačenú šunku dáme vyzrieť do chladničky na 24-48 hodín.
Po odležaní vložíme šunkovar do hrnca s vodou 1 cm pod uzatvárací otvor a varíme/dusíme 2 hodiny pri teplote vody 80 stupňov. Teplota by nemala klesnúť pod 75 stupňov a presiahnuť teplotu 85 stupňov.
Po uvarení preložíme šunku ešte v šunkovare ihneď do nádoby so studenou vodou ma 5 min a ja som šupla následne aj do mrazničky asi na 15 min - tá šoková terapia potom tú šunku urobí úplne šťavnatou, je to veľmi kľúčový krok.
Následne šunku vyberieme zo šunkovaru, viac ho už nebudeme potrebovať. Šunku si predelíme na 3-4 časti, jednu necháme a zvyšok dáme do sáčku do mrazničky. Šunka bez rýchlosoli vydrží v chladničke 3-4 dni, tak aby sa vám nepokazila. Mraznička jej na chuti neuberie, práve naopak. Zostane stále šťavnatá.
Poznámka k receptu
TIP : Týmto spôsobom si môžete urobiť aj zajačiu či hovädziu šunku.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Klíčky sú mikrorastlinky, ktoré vyrastú za pár dní z malých semienok. Obsahujú to najlepšie, čo môže v oblasti výživy dať mladá rastlinka zo semienka. Práve preto si nakličujeme semienka najmä v zime a v jarnom období, keď máme nedostatok vitamínov a chceme si posilniť imunitu a detoxikovať organizmus. Počas nakličovania sa v semienkach znásobujú živiny, vláknina, bielkoviny, vitamíny aj minerály. Klíčky obsahujú obrovské množstvo enzýmov, antioxidantov, aminokyselín, vitamínov aj minerálov, a to pri minimálnom množstve kalórií.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Viac informacii
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Vdaka za recept. Co robit ak nemam robot na hnietenie?