Cvikloto
Cvikloto
Hodnotienie: 16
Hodnotenie: 3.88
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Cvikla má naozaj zvláštnu chuť, a preto sa jej veľa ľudí vyhýba. Naučte sa ju pripravovať a uvidíte ako vás milo prekvapí chuťou. Okrem chute obsahuje kopec prospešných látok. Je protirakovinotvorná, obsahuje meď, zinok, jód, draslík, horčík, vápnik, kremík, vlákninu a v neposlednom rade vitamín E, ktorý prospieva na celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje starnutie. Takže poďme si spolu uvariť zdravie 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min.
Doba varenia
15-20 min.
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min.
Doba varenia
15-20 min.
Cvikloto
Cvikloto
Hodnotienie: 16
Hodnotenie: 3.88
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Cvikla má naozaj zvláštnu chuť, a preto sa jej veľa ľudí vyhýba. Naučte sa ju pripravovať a uvidíte ako vás milo prekvapí chuťou. Okrem chute obsahuje kopec prospešných látok. Je protirakovinotvorná, obsahuje meď, zinok, jód, draslík, horčík, vápnik, kremík, vlákninu a v neposlednom rade vitamín E, ktorý prospieva na celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje starnutie. Takže poďme si spolu uvariť zdravie 🙂
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min.
Doba varenia
15-20 min.
Množstvo Príprava
2 porcie 5 min.
Doba varenia
15-20 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Na masle si dosklovita usmažíme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájaný cesnak, pažítku a drvenú rascu.
  2. Cviklu aj mrkvu si ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme k cibuľke, premiešame a minútku podusíme. K zmesi pridáme ryžu, premiešame, podlejeme vínom, vodou a necháme otvorené variť. Tekutiny by malo byť presne toľko, ako ryže.
  3. Toto rizoto sa varí na malom ohni za častého miešania. Premiešajte to cca každé 2-3 minútky, aby vám neprihorelo. Keď sa voda vyparí, opäť vodu dolejeme. Varíme až do zmäknutia cca 15-20 minút. Rizoto má zostať vláčne, nie suché ani také, že bude plávať vo vode.
  4. Keď je rizoto mäkké, pridáme poriadny kus masla a nastrúhame kus parmazánu. Poriadne premiešame. Dochutíme troškou citrónovej štavy a osolíme. Servírujeme s čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou, muškátovým orieškom a strúhnutým parmezánom.
Poznámka k receptu

TIP : Originál talianske maslové rizoto sa robí z Arborio ryže. Ak však Arborio nemáte, resp. je pre vás pridrahé, nič nepokazíte ani klasickou ryžou. Moja obľúbená a v kuchyni milovaná je Carnaroli. Do rizota môžete pridať na začiatok aj 2 čerstvé lístky šalvie a bazalky.

Bon appetit 🙂

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.