Delikates
Delikates
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Od detstva si pamätám, ako mamička vždy na Veľkú noc alebo na iné sviatky robila Delikates – veľkonočný aspik. Je to úžasne šťavnatá pochúťka plná zeleniny a mali sme ju veľmi radi. Prebrala som tento rodinný recept a robím ho naozaj často, aj ako pohostenie pre návštevu. Vždy mizne zo stola ako prvý a je vďačným pokrmom, ktorý chutí malým aj veľkým.
Množstvo Príprava
Roznmer formy 33×11 cm 30 min
Doba varenia
20 min
Množstvo Príprava
Roznmer formy 33×11 cm 30 min
Doba varenia
20 min
Delikates
Delikates
Hodnotienie: 3
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Od detstva si pamätám, ako mamička vždy na Veľkú noc alebo na iné sviatky robila Delikates – veľkonočný aspik. Je to úžasne šťavnatá pochúťka plná zeleniny a mali sme ju veľmi radi. Prebrala som tento rodinný recept a robím ho naozaj často, aj ako pohostenie pre návštevu. Vždy mizne zo stola ako prvý a je vďačným pokrmom, ktorý chutí malým aj veľkým.
Množstvo Príprava
Roznmer formy 33×11 cm 30 min
Doba varenia
20 min
Množstvo Príprava
Roznmer formy 33×11 cm 30 min
Doba varenia
20 min
Postup prípravy
  1. Do vody dáme variť vajcia na 5 minút od bodu varu. Scedíme, zalejeme na pár minút studenou vodou a ošúpeme.
  2. Želatínu dáme do pohára, zalejeme 4 PL studenej vody a necháme napučať.
  3. Mrkvu a paštrnák ošúpeme a nakrájame na malinké kocôčky. Dáme ich do hrnca aj s vodou a pridáme kurkumu, rascu, soľ, cibuľu alebo pór a cesnak. Od bodu varu varíme 10 minút na miernom ohni. Následne aj cuketu nakrájame na drobné kocky a pridáme k varenej zelenine. Povaríme ešte 3 minútky a vypneme.
  4. Vývar zo zeleniny scedíme do misky, vodu nevylievame. Vyberieme zo zeleniny cibuľu a cesnak. Vývar necháme 10 minút vychladnúť, želatína nesmie ísť do vrelého, lebo by nestuhla. Do mierne vychladnutého vývaru pridáme uhorkovú vodu a napučanú želatínu a miešame až do jej úplného rozpustenia.
  5. Uhorku, kapiu, vajíčka aj oštiepok nakrájame nadrobno a spolu s uvarenou zeleninou dáme do misky. Pridáme smotanu, tatarskú omáčku, nasekanú petržlenovú vňať, vyvarenú vodu zo zeleniny a horčicu, osolíme, okoreníme a poriadne zamiešame.
  6. Nádobu, v ktorej to bude tuhnúť, vystelieme potravinovou fóliou a zalejeme zmesou. Vrch prekryjeme zvyšnou fóliou, aby neožltol, a dáme stuhnúť do chladničky na 4 až 8 hodín.
Poznámka k receptu

Tip: Zeleninu môžete použiť, akú máte, napríklad aj petržlen či hokkaido tekvicu. Oštiepok môžete nahradiť šunkou. Namiesto tatárskej môžete použiť aj domácu majonézu, alebo môžete pridať len jogurt. Tatarka ale dodá výborne na chuti. Ak máte radi hutnejší aspik, použite 2 celé vrecúška želatíny. Tieto aspiky môžete urobiť aj v miniverzii do muffinkovej alebo mini bábovkovej formy, úžasne to bude vyzerať na tanieri. Nezabudnite formy vypláchnuť studenou vodou.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.