Kurkumové rizoto so zeleninou
Kurkumové rizoto so zeleninou
Hodnotienie: 4
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Zbožňujem kurkumu, je to také indické zlato, alebo indický šafrán. Kurkuma je veľký antioxidant. Je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s nádychom pomarančov a zázvoru. Kurkuma pôsobí proti voľným radikálom, ktoré majú za vinu predčasné starnutie a oslabenie buniek v tele. Dá “kopačky” rakovine. Hlavnou zložkou kurkumy je kurkumín, ktorý dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov. Nepodporujem tzv. práškové “superpotraviny” tejto doby, ale toto korenie je podľa mňa nesmrteľné. Vyskúšajte, v kombinácii so zeleninou, šošovicou, ovsenými vločkami a drvenou rascou je to dokonalá a výživná kombinácia chutí 🙂
Množstvo Príprava
2-3 porcie 10 min.
Doba varenia
15 min.
Množstvo Príprava
2-3 porcie 10 min.
Doba varenia
15 min.
Kurkumové rizoto so zeleninou
Kurkumové rizoto so zeleninou
Hodnotienie: 4
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Zbožňujem kurkumu, je to také indické zlato, alebo indický šafrán. Kurkuma je veľký antioxidant. Je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo s nádychom pomarančov a zázvoru. Kurkuma pôsobí proti voľným radikálom, ktoré majú za vinu predčasné starnutie a oslabenie buniek v tele. Dá “kopačky” rakovine. Hlavnou zložkou kurkumy je kurkumín, ktorý dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov. Nepodporujem tzv. práškové “superpotraviny” tejto doby, ale toto korenie je podľa mňa nesmrteľné. Vyskúšajte, v kombinácii so zeleninou, šošovicou, ovsenými vločkami a drvenou rascou je to dokonalá a výživná kombinácia chutí 🙂
Množstvo Príprava
2-3 porcie 10 min.
Doba varenia
15 min.
Množstvo Príprava
2-3 porcie 10 min.
Doba varenia
15 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Pór aj cesnak si nasekáme najemno. Na panvici so zvýšeným okrajom (alebo v hrnci) si na masle minútku orestujeme nadrobno nasekaný cesnak a pór. Pridáme drvenú rascu, nastrúhanú mrvku, pokrájané šampióny, čerstvý mladý hrášok (ak nemáme, použijeme neskôr mrazený), červenú šošovicu a ovsené vločky. Premiešame a restujeme cca 1-2 minútky.
    Pór aj cesnak si nasekáme najemno. Na panvici so zvýšeným okrajom (alebo v hrnci) si na masle minútku orestujeme nadrobno nasekaný cesnak a pór. Pridáme drvenú rascu, nastrúhanú mrvku, pokrájané šampióny, čerstvý mladý hrášok (ak nemáme, použijeme neskôr mrazený), červenú šošovicu a ovsené vločky. Premiešame a restujeme cca 1-2 minútky.
  2. Pridáme kurkumu, himalájsku soľ, ryžu, dolejeme vriacou vodou z kanvice (cca 1-2 cm nad povrch zmesi) prikryjeme pokrievkou a na najmenšom ohni dusíme cca 10-12 min., resp. dokým sa nám nevyparí voda a ryža je vláčna. Ak je ryža tvrdá dolejem ešte trošku vody. Ak je ryža hotová a nemali sme čerstvé struky hrášku, teraz je ten správny čas prisypať mrazený spolu s brokolicou. Zamiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 1 minútu. Vypneme, vhodíme plátok masla a necháme dôjsť pod pokrievkou cca 5 min. Premiešame, dosolíme a podávame 🙂
    Pridáme kurkumu, himalájsku soľ, ryžu, dolejeme vriacou vodou z kanvice (cca 1-2 cm nad povrch zmesi) prikryjeme pokrievkou a na najmenšom ohni dusíme cca 10-12 min., resp. dokým sa nám nevyparí voda a ryža je vláčna. Ak je ryža tvrdá dolejem ešte trošku vody. Ak je ryža hotová a nemali sme čerstvé struky hrášku, teraz je ten správny čas prisypať mrazený spolu s brokolicou. Zamiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme cca 1 minútu. Vypneme, vhodíme plátok masla a necháme dôjsť pod pokrievkou cca 5 min. Premiešame, dosolíme a podávame :)
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.