Medová torta
Medová torta
Hodnotienie: 21
Hodnotenie: 3.9
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Dámy a páni, jej veličenstvo náš rodinný klenot : Medová torta <3 Recept vyšperkovaný do poslednej omrvinky. Krehká, jemná, rozplývajúca sa na jazyku, celošpaldová s dávkou aj celozrnnej múky, bez štipky bieleho cukru, margarínu, či tukov navyše. Už sa do nej len zahryznúť a nechať sa unášať 🙂 Môj bonus navyše, s cestom sa neskutočne dobre pracuje, nelepí sa a je doslova ako plastelína. Dnes som dostala od viacerých degustátorov pochvalu že lepšia ako originál. Tak som zvedavá, čo poviete vy :* Recept mám od mojej svokričky, ktorá má tento rodinný recept s láskou naučila :*
Množstvo Príprava
22 cm 1 hod
Doba varenia
2-3 min
Množstvo Príprava
22 cm 1 hod
Doba varenia
2-3 min
Medová torta
Medová torta
Hodnotienie: 21
Hodnotenie: 3.9
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Dámy a páni, jej veličenstvo náš rodinný klenot : Medová torta <3 Recept vyšperkovaný do poslednej omrvinky. Krehká, jemná, rozplývajúca sa na jazyku, celošpaldová s dávkou aj celozrnnej múky, bez štipky bieleho cukru, margarínu, či tukov navyše. Už sa do nej len zahryznúť a nechať sa unášať 🙂 Môj bonus navyše, s cestom sa neskutočne dobre pracuje, nelepí sa a je doslova ako plastelína. Dnes som dostala od viacerých degustátorov pochvalu že lepšia ako originál. Tak som zvedavá, čo poviete vy :* Recept mám od mojej svokričky, ktorá má tento rodinný recept s láskou naučila :*
Množstvo Príprava
22 cm 1 hod
Doba varenia
2-3 min
Množstvo Príprava
22 cm 1 hod
Doba varenia
2-3 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: cm
Postup prípravy
  1. Rúru si rozhorúčime na 160 stupňov. Vyberieme si z chladničky maslo aj pochúťkovú smotanu na krém, aby mali izbovú teplotu.
  2. Na plotňu si dáme ideálne smaltovanú misku ak nie hrniec a rozpustíme najprv maslo, cukor a med. Ak nemáte plotňu môžete aj nad parou (cesto bude bledšie). Počkáme, kým je zmes spojená a kompaktná. Pomaly pridávame rozhabarkované vajcia a stále miešame metličkou, aby sa nám nespravila praženica. Kaď sa vajcia zapracujú, pridáme sódu, ocot a miešame. Hmota nám zdvojnásobí objem a zostane ako capucino. Miešame cca 5 min, pokým nám zmes zhnedne a chytí karamelový odtieň. Dáme dole z plynu a postupne pridávame múku a zamiešame. Cesto vyberieme a rukami ho spojíme a spracujeme. Ak sa nám lepí, pridáme ešte trochu múky.
  3. Celé cesto si odvážime (malo by mať 850/860 gramov) a rozdelíme ho na 6 rovnakých kúskov. Na pečiaci papier si obkreslíme kruh v priemere 22 cm a vystrihneme ho. Dáme si nový kus papiera na pečenie, zoberieme si jeden bochník a vyvaľkáme si ho na papieri na tenký kruh. Priložíme náš vystrihnutý kruh a koliečkom orežeme dokola a odstránime presahujúce cesto. Do orezaného kruhu spravíme koliečkom štyri zárezy (čiarky) aby nám pri pečení dýchalo.
    Celé cesto si odvážime (malo by mať 850/860 gramov) a rozdelíme ho na 6 rovnakých kúskov. Na pečiaci papier si obkreslíme kruh v priemere 22 cm a vystrihneme ho. Dáme si nový kus papiera na pečenie, zoberieme si jeden bochník a vyvaľkáme si ho na papieri na tenký kruh. Priložíme náš vystrihnutý kruh a koliečkom orežeme dokola a odstránime presahujúce cesto. Do orezaného kruhu spravíme koliečkom štyri zárezy (čiarky) aby nám pri pečení dýchalo.
  4. Hlboký plech si otočíme naruby hore dnom, na vrch dáme papier aj s cestom, plech dáme presne do stredu rúry, čiže cesto je vyššie v prvej tretine. Pečieme 3 minuty. Takto postupne rozvalkáme a upečieme všetky bochníky. Zvyšky, ktoré nám zostali po orezávaní dáme dokopy, vyvaľkáme nahrubšie a tiež upečieme. Budeme ich totiž strúhať a v tom obalíme tortu.
    Hlboký plech si otočíme naruby hore dnom, na vrch dáme papier aj s cestom, plech dáme presne do stredu rúry, čiže cesto je vyššie v prvej tretine. Pečieme 3 minuty. Takto postupne rozvalkáme a upečieme všetky bochníky. Zvyšky, ktoré nám zostali po orezávaní dáme dokopy, vyvaľkáme nahrubšie a tiež upečieme. Budeme ich totiž strúhať a v tom obalíme tortu.
  5. Uvaríme si puding zo zlatého klasu. 500 ml mlieka aj s 50 gram trstinového cukru dáme zovrieť. Zvyšných 100 ml mlieka si rozhabarkujeme so zlatým klasom. Keď mlieko zovrie, primiešame zlatý klas a miešame cca 1-2 minuty, pokým je hustý. Do drezu si napustíme studenú vodu a preložíme hrniec aj s pudingom do studeného kúpeľa a takto ho ochladzujeme na izbovú teplotu až pokým je úplne vychladnutý. Pozor! Nedávajte vychladnúť von alebo do chladničky, krém sa vám môže zraziť. Našlaháme si ručným mixérom maslo cca 2-3 minuty do krémovej peny. Postupne po PL zašlahávame puding. Keď je celý zapracovaný, pridáme po lyžiciach kokosový cukor, až pokým sa nám rozpustí a krém chytí karamelový odtieň aj chuť. Pridáme pochúťkovú smotanu, prešlaháme a vypneme.
  6. Medovú tortu naplníme postupne plát, na to krém, opäť plát a krém, až kým všetky pláty neminieme. Krémom natrieme aj vrch aj boky torty. Posledný plát, ktorý nám zostal zo zvyškov si na jemnom strúhadle postrúhame na jemné kryštáliky. Cez sitko ich preosievame na tortu na vrch aj na boky. Na vrch, okolo torty urobíme akoby obruč z nahrubo posekaných orechov.
  7. Nad parou si rozpustíme 2 tabličky čokolády s trochou kokosového oleja a pofrkáme ňou vrch torty. Čokoládu necháme zaschnúť a krájame. Torta je najlepšia až na druhý deň, keď pláty úplne zmäknú.
    Nad parou si rozpustíme 2 tabličky čokolády s trochou kokosového oleja a pofrkáme ňou vrch torty. Čokoládu necháme zaschnúť a krájame. Torta je najlepšia až na druhý deň, keď pláty úplne zmäknú.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.