Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi
Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Priznám sa vám, že prívarky ani omáčky nikdy neboli moje obľúbené jedlá, asi to boli ešte pozostatky spomienok zo školských čias. Ani v dospelosti som v nich nevidela veľký výživový význam, keďže to je vlastne jedlo múka s múkou. Múčna omáčka a knedľa z múky k tomu. Ale našla som si k nim cestu a začala som omáčky robiť zo zeleniny. Zamilovali sme si cuketu, tekvicu a v sezóne aj mega zdravú žihľavu. Tak som z toho vykúzlila takúto kombináciu, veď okoštujte, len aby nebolo málo 
Množstvo Príprava
4 porcie 15 minút
Doba varenia
60 min
Množstvo Príprava
4 porcie 15 minút
Doba varenia
60 min
Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi
Žihľavová omáčka s volským okom a zemiakmi
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Priznám sa vám, že prívarky ani omáčky nikdy neboli moje obľúbené jedlá, asi to boli ešte pozostatky spomienok zo školských čias. Ani v dospelosti som v nich nevidela veľký výživový význam, keďže to je vlastne jedlo múka s múkou. Múčna omáčka a knedľa z múky k tomu. Ale našla som si k nim cestu a začala som omáčky robiť zo zeleniny. Zamilovali sme si cuketu, tekvicu a v sezóne aj mega zdravú žihľavu. Tak som z toho vykúzlila takúto kombináciu, veď okoštujte, len aby nebolo málo 
Množstvo Príprava
4 porcie 15 minút
Doba varenia
60 min
Množstvo Príprava
4 porcie 15 minút
Doba varenia
60 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a dáme variť do vody spolu s celou rascou na cca 12 až 15 minút.
  2. Do panvice dáme olivový olej, pridáme nakrájaný pór, nastrúhanú cuketu, nasekanú žihľavu, posypeme drvenou rascou, pridáme kurkumu a podlejeme vodou. Varíme približne 5 – 8 minút a následne rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Vhodíme kus masla, Lučinu na zahustenie, dochutíme citrónovou šťavou, medom a soľou. Ak je omáčka príliš riedka, zahustite trochou zemiakového škrobu vo vode.
  3. Vajíčka rozklepneme na druhú panvicu na olivový olej a pripravíme si skvelé volské oká. Najchutnejšie sú tie, kde sa žĺtok rozteká. Osolíme a posypeme mletou červenou paprikou.
  4. Zemiaky zlejeme z vody, osolíme, pridáme kúsok masla a posypeme čerstvou vňaťou.
Poznámka k receptu

TIP: Do omáčky môžete pridať aj špargľu, prípadne cuketu nahradiť tekvicou. Ak nemáte žihľavu, výborne bude chutiť aj špenát alebo mangold. Namiesto vňaťky môžete použiť aj kôpor. Omáčka je veľmi lahodná aj s domácou knedľou, recept nájdete v mojej knižočke TRR1 alebo aj na mojej webovej stránke. Vodu zo zemiakov nemusíte vylievať, môžete ju dať do omáčky.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.