Výborný, rýchly a výživný obed či večera 🙂
V jednoduchosti je krása, alebo milujem taliansku klasiku. Ich krémovú smotanovú chuť, slanú chuť kvalitného údeného mäska či slaninky, chrumkajúcu cibuľku a osviežujúcu bodku v podobe kvapky citrónovej šťavy. Odľahčená verzia s lučinou, bez smotany či taveného syra. Zamilujete si 🙂 Obed či večera do 15 min. cakom-prásk. Ja si vždy pridám na tanier ešte 1-2 čl bazalkového pesta. Bon appetit 🙂
Množstvo | Príprava |
2 porcie | 10 min. |
Doba varenia |
10 min. |
|
|
V jednoduchosti je krása, alebo milujem taliansku klasiku. Ich krémovú smotanovú chuť, slanú chuť kvalitného údeného mäska či slaninky, chrumkajúcu cibuľku a osviežujúcu bodku v podobe kvapky citrónovej šťavy. Odľahčená verzia s lučinou, bez smotany či taveného syra. Zamilujete si 🙂 Obed či večera do 15 min. cakom-prásk. Ja si vždy pridám na tanier ešte 1-2 čl bazalkového pesta. Bon appetit 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- 150 gram špagety
- 1 ks červená cibuľa
- 1/2 ks mrkva alebo kukurička
- 200 gram lučina
- 25 gram parmezán alebo pecorino
- 2 ks žĺtka
- 100-150 ml voda
- 1 strúčik cesnak
- 30 gram vysokopercentná šunka alebo slanina
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Špagety uvaríme podľa návodu.
- Cibuľu si pokrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji (inom oleji), pridáme nadrobno nakrájanú údenú šunku s vysokým podielom mäsa, najemno nastrúhanú mrkvu a osmahneme všetko cca 5 minút.
- Pridáme lučinu, surové žĺtka, ktoré sme si rozmiešali vo vode, nastrúhame parmezán, zamiešame, aby sa omáčka spojila a necháme redukovať 5 minút. Pred koncom prelisujeme 1 strúčik cesnaku, necháme prepojiť chute, dochutíme príp. ešte soľou, mletým muškátovým orieškom a jednou až dvomi kvapkami citrónovej šťavy.
Poznámka k receptu
TIP : Vodu z cestovín nevylejte celú, odlejte si a na záver. Keď spojíte cestoviny s omáčkou, dolejte ju, cestoviny zvyknú vsať omáčku a zostanú suchšie, a takto vám zostanú šťavnaté a krémové.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Tak toto nazvať carbonara, je skutočne odvaha, s tým receptom to nemá absolútne nič spoločné…
Výborné,naozaj veľmi chutné
Lucina? Co to je? Naozaj by som dal receptu iny nazov. Pacia sa mi Vase recepty, ale na carbonara spagety si naozaj potrpim prave preto, lebo kazdy do nich dava smotanu a ine ingrediencie, ktore tam nepatria. Pomenovat Carbonara spagety, spagety so smotanovou omackou naozaj nema zmysel. Zltko slaninka a navrch parmezan. Naozaj nic viac. Vyborne sa ktomu hodi rukolovy salat s klasickym dresingom. Odkukal som to v holandsku.
Ja mam tiez na toto tazke srdce. Ja vieeeem viem, ved my tu nechceme prudit. Ja sama som fanusik Tinkinych receptov, ale napriklad hrozne mi vadi ked niekto nazve svoje recepty originalnym nazvom nejakeho receptu ktory ma svoju originalnu a stalu a tradicnu recepturu.. prave najcastejsie sa to stava pri talianskych receptoch na nase „slovenske“ sposoby. Carbonara je snad najcastejsi priklad. Takmer v kazdej restike su carbonara spagety a vsade smotanaaa ktora do originalneho receptu proste nepatri. Talianske kremove rizoto detto – ked niekto nazve talianskym kremovym rizotom rizoto spravene z klasickej ryze (resp z inej ako tej ktora je na to urcena), tak to nema s talianskym rizotom nic spolocne. Nehovoriac o tom, ak tam zas nadrbu smotanu aby bolo akoze kremove.
Nam v podstate nejde o to ze si tie recepty kazdy upravi podla svojej chuti, prosim, to je v pohode. Ale PROSIM, neprznite potom originalny nazov, nenazyvajte tieto recepty originalnymi nazvami ktore nemaju co do cinenia s vami pouzitymi surovinami (toto nie je adresovane Tinke, ale skor tak vseobece vsetkym kucharom a „kucharom“). Bolo by omnoho „uctivejsie“ k povodnym recepturam potom svoj nazov dat aspon do uvodzoviek, alebo mu dat nejaky privlastok ako narp. „Moje carbonara sagety“, alebo „Carbonara na moj sposob“ alebo cojaviem co.
Neberte moj prispevok ako vyryvacky, nebol tak mieneny.
Varte vsetci dalej a s laskou. Peace!
Maťka dakujem za názor, určite máte v niečom pravdu, je to uhol pohľadu. Nemyslím si že tým názvom dehonestujem nejak jedlo, skôr sa snažím ludom priblížiť aspoň k čomu sa to podobá aj ked tam nie je všetko podľa originálneho receptu. ale možno ste ma teraz v niečom inšpirovali, dakujem
Tam nie je nie je všetko Z pôvodného receptu. Z pôvodného receptu tam.je vsetko – no okrem špagiet, žĺtka A slaniny tam nemá ostatné čo robiť.
Nech sa špagety volaju akokolvek,su uzasne.Som na nich zavisla.
Špagety vynikajúce. Veľmi mám rada, ako dokáže autorka do každého receptu dostať niečo, čo by mi ani nenapadlo tam dať, je to zdravé a výborné. Len by som potrebovala nejaký nápad, čo potom s bielkami v každom recepte, kde sa použijú len žĺtka. Idem čosi nájsť.
Bielka s bryndzou a k tomu zelenina , najlepšie čerstvé uhorky. To je nápad od Macingovej, ale chutný na večer
Ja som napríklad dnes dala do vyhladavaca cielene Carbonara spageti a Tinkine recepty, kedze som vedela, ze budu zdravsie a zaujimavejsie. Robim to tak casto. Mnam, uzasne su chutovo.
Tinka recept vyzerá super, len sa chcem spýtať, či by veľmi vadilo, ak by som tam nedala tie žĺtka.
Ďakujeme za skvelý recept Tinka! ❤️ Tie špagety sú božské 😍🙏🏼
Milujeme tieto cestoviny a stokrát radšej takto ako originál recept.
Carbonara – necarbonara, nech sa volajú hocijako, sú úplne úžasné !!! Dovolím si povedať, že sú oveľa chutnejšie ako pri originálnom recepte🙂