Bezlepková gaštanová tortička s tečúcim karamelom
Bezlepková gaštanová tortička s tečúcim karamelom
Hodnotienie: 6
Hodnotenie: 3.5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Naozaj vynikajúci bezlepkový korpus, snáď najlepší, aký som kedy upiekla. Schoval by do vačku aj lepkové. Korpus je jemný a nadýchaný, dokonca až pružný 😉 Spojenie gaštanov s tečúcim karamelom vám ani nemusím opisovať, čo to je za neskutočnú lahôdku. Vyskúšajte, ale pozor, mizne obrovskou rýchlosťou 🙂
Množstvo Príprava
22 cm forma (v prípade 26 cm použite dvojnásobné množstvo ) 60 min.
Doba varenia
20-30 min.
Množstvo Príprava
22 cm forma (v prípade 26 cm použite dvojnásobné množstvo ) 60 min.
Doba varenia
20-30 min.
Bezlepková gaštanová tortička s tečúcim karamelom
Bezlepková gaštanová tortička s tečúcim karamelom
Hodnotienie: 6
Hodnotenie: 3.5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Naozaj vynikajúci bezlepkový korpus, snáď najlepší, aký som kedy upiekla. Schoval by do vačku aj lepkové. Korpus je jemný a nadýchaný, dokonca až pružný 😉 Spojenie gaštanov s tečúcim karamelom vám ani nemusím opisovať, čo to je za neskutočnú lahôdku. Vyskúšajte, ale pozor, mizne obrovskou rýchlosťou 🙂
Množstvo Príprava
22 cm forma (v prípade 26 cm použite dvojnásobné množstvo ) 60 min.
Doba varenia
20-30 min.
Množstvo Príprava
22 cm forma (v prípade 26 cm použite dvojnásobné množstvo ) 60 min.
Doba varenia
20-30 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: forma (v prípade 26 cm použite dvojnásobné množstvo )
Postup prípravy
  1. Najprv si dáme uvariť gaštany. Vcelku, nenarezané na 20-30 min. Odporúčam použiť starý hrniec, gaštany dosť farbia.
  2. Rúru si predhrejeme na 160-180 stupňov. Závisí od toho, ako vám pečie. Moja je extra silná, ja vždy dávam menej.
  3. Vyšľaháme si maslo s cukrom do nadýchanej peny. Pridáme postupne javorový sirup, vodu a vajíčka. Všetko by malo byť rovnakej izbovej teploty. Ak sa vám zmes zrazí, nevadí, pečením sa to stratí. Mandle, orechy, múky a kypriaci prášok si spolu zmiešame a pridáme do zmesi. Ak je cesto moc husté, prilejeme ešte 1 PL vody. Nemiešať dlho, aby sa cesto neprešľahalo. Nalejeme do vymastenej a múkou/kokosom vysypanej formy a dáme piecť na 160 stupňov cca 20-30 min. Skúška špajlou. Ja mám taký grif, že keď začne voňať, je hotové 🙂
  4. Pokým sa nám torta pečie, ošúpeme si gaštany (ideálne ešte teplé) a v mixéri s S nožmi, alebo ponorným ich rozmixujeme na jemný vláčny krém spolu so šľahačkovou smotanou. Postupne prilievame asi 200 ml (50 ml si necháme na karamel), trochu dosladíme medom alebo javorovým sirupom, prípadne pomletým trstinovým cukrom. Ak nemáte gaštany, použite gaštanové pyré a pripravte rovnakým spôsobom, akurát už bez dodatočného prisladzovania. Gaštanové pyré je samo o sebe sladké.
  5. 50 gramov cukru si dáme na panvicu/hrnca s hrubším dnom skaramelizovať na malom ohni, aby sa nám nepripálil a nezhorkol. Sem tam miešame. Keď už je rozpustený, pridáme 1 PL masla a rýchlo miešame. Pridáme, na bod varu, zohriatu smotanu 50 ml, alebo mlieko a zložíme z ohňa. Miešame a miešame, pokým nemáme liaty rozpustený karamel.
  6. Na vychladnutý korpus natrieme krém a na to mriežkovito s vareškou lejeme karamel. Vrch môžete ozdobiť karamelizovanými orechmi. Na suchú panvicu dáme orechy a zasypeme trstinovým cukrom. Keď sa nám cukor začne topiť miešame a vypneme.
    Na vychladnutý korpus natrieme krém a na to mriežkovito s vareškou lejeme karamel. Vrch môžete ozdobiť karamelizovanými orechmi. Na suchú panvicu dáme orechy a zasypeme trstinovým cukrom. Keď sa nám cukor začne topiť miešame a vypneme.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.