Uvaríme si 5 litrov vody. Necháme úplne vychladnúť. Natlačíme zvolenú bylinku, koľko sa nám tam zmestí, aby bola zaliata. Ošúpeme si 2-3 citróny (môžete použiť aj kombináciu limetka/citrón), nakrájame na kolieska a pridáme k zmesi. Citróny môžete aj vyžmýkať ak nechcete šupku. Zamiešame. Necháme 12 hod luhovať, nie viac, aby neskysol. Precedíme a vylisujeme, pridáme 1,5-2 kg trstinového cukru, vyžmýkame ešte dva citróny a zahrievame na teplotu pasterizácie, čo je 74-80 stupňov cca 2 minúty. Odmeráme teplomerom a miešame, aby teplota nebola viac, aby sa nám nestratili vitamíny. Nakoniec pridáme 1 čajovú lyžičku kyseliny ascorbovej kvôli konzervácii. Prelejeme do umytých a vysušených patentných fliaš s uzáverom. Necháme vychladnúť a uskladňujeme v studenej pivnici, alebo v chladničke. Vydrží aj pol roka.