Cviklový chlebík s vlašskými orechmi
Cviklový chlebík s vlašskými orechmi
Hodnotienie: 5
Hodnotenie: 4.6
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Cvikla – kráľovná zazimovanej zeleninky ? Chlebík celošpaldový, krásne nadýchaný a okatý, chrumkavý po vlašských orechoch a navyše veľmi jednoduchý, vhodný aj pre začiatočníkov ?. Chutí výborne, vláčna striedka, chrumkavá kôrka ?Cvikla je skutočne zázračná zelenina, pôsobí silno detoxikačne, naštartuje metabolizmus k látkovej výmene a aj ku chudnutiu ? Pre naše telo pôsobí ako silné antibiotikum a antiseptikum ☝️. Chráni naše telo najmä v zime a v čase chorôb
Množstvo Príprava
1 kg chlieb 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20+40 min 90 min
Množstvo Príprava
1 kg chlieb 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20+40 min 90 min
Cviklový chlebík s vlašskými orechmi
Cviklový chlebík s vlašskými orechmi
Hodnotienie: 5
Hodnotenie: 4.6
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Cvikla – kráľovná zazimovanej zeleninky ? Chlebík celošpaldový, krásne nadýchaný a okatý, chrumkavý po vlašských orechoch a navyše veľmi jednoduchý, vhodný aj pre začiatočníkov ?. Chutí výborne, vláčna striedka, chrumkavá kôrka ?Cvikla je skutočne zázračná zelenina, pôsobí silno detoxikačne, naštartuje metabolizmus k látkovej výmene a aj ku chudnutiu ? Pre naše telo pôsobí ako silné antibiotikum a antiseptikum ☝️. Chráni naše telo najmä v zime a v čase chorôb
Množstvo Príprava
1 kg chlieb 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20+40 min 90 min
Množstvo Príprava
1 kg chlieb 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
20+40 min 90 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: kg chlieb
Postup prípravy
  1. Cviklu si vcelku uvaríme vo vode 30-45 minút, závisí od veľkosti. Môžete si ju aj upariť v parnom hrnci. Do cvikly pichneme vidličkou a podľa toho zistíme, či už je hotová. Variť dajte viac 320-330 gram, varom stratí trochu na váhe a my potrebujeme 300 gram pyré. Keď sa cvikla uvarí, vodu zlejeme, cviklu ošúpeme a rozmixujeme na pyré. Vobchodoch je dostať už aj predvarená, tým si uľahčíte prácu a rovno ju len rozmixujete.
  2. Do vody si rozmrvíme droždie, pridáme med, zamiešame a necháme chvíľu postáť. Medzitým, si do misky navážime múku, pridáme soľ a zamiešame. Pridáme pyré z cvikly, olivový olej, orechy, vodu s kvasnicami a ručne zamiešame dokopy. Prikryjeme dvomi utierkami a necháme hodinu vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trochu poprekladáme, ako obálku, aby sa nelepilo a dáme späť do misky ešte pol hodinky podkysnúť.
  4. Medzitým si rozhorúčime rúru na 190 stupňov aj s nádobou, v ktorej chlebík budeme piecť. Ja som piekla v podlhovastej tortovej forme, môžete použiť aj jenskú misu. Nádoba musí byť rozhorúčená, aby sa nám cesto na ňu neprilepilo a chlebík sa dal krásne vyklopiť. Keď máme rúru vyhriatu a nádobu horúcu, opatrne ju vytiahneme a chlebík do nej vyklopíme, pofrkáme vodou, posypeme ovsenými, špaldovými, ľanovými, alebo akýmikoľvek obľúbenými semiačkami a dáme piecť na 40 min resp. pokým nezozlátne.
  5. Upečený chlebík vyklopíme z formy a dáme ho vychladnúť na mriežku, aby nám krásne aj zo spodnej strany chladol a nezadusil sa. Chlebík nekrájame až do úplného vychladnutia, ideálne 2 hodiny, aby sa nám nezadusilo vnútro. Najlepší je chuťovo na druhý deň ?
Poznámka k receptu

zdroj neznámy autor , internet

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.