Cukor si dáme na suchú panvicu a skaramelizujeme na malom ohni, aby sa nám nepripálil, lebo zhorkne. Opatrne pridáme maslo, začne to peniť a prilejeme ZOHRIATU smotanu.. Začne to obrovsky peniť, nezľaknúť sa, miešať a odstaviť z ohňa, ak je všetko rozpustené. Miešame stále, aby neboli hrudky. Pena trochu ustane a my môžeme naliať do silikónových formičiek (mali v Lidli, ešte stále majú). Kľudne s drevenou vareškou alebo lyžičkou, pekne sa nám bude liať. Ak chceme úplne tvrdé karamelky, dáme 20 ml smotany. Ak chceme krowkoidné, dáme 40 ml..Redšie sú fantasmagorické, len sa ťažko vyberajú z formičky, čiže skôr vyliať na plech s papierom na pečenie a vyrezať alebo nakrájať. Tvrdé karamelky tuhnú hneď, redším môžeme pomôcť v mrazničke. Na obrázku sú karamelky s 20 ml smotany, čím viac smotany, tým budú bledohnedšie. Karamelky môžeme home made zabaliť do celofánu.