Jahodový a marhuľový džem
Jahodový a marhuľový džem
Hodnotienie: 57
Hodnotenie: 3.74
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chcete si doma urobiť jahodový či marhuľový džem z ovocia zdravo? Bez kíl bieleho cukru či gelfixu? Prezradím Vám zdravý recept mojej maminky <3 Netreba žiadny konzervant, ani želírujúci cukor, ani želírujúci gél. Džem sa nepokazí a je prírodný aj chuťou po ovocí.
Jahodový a marhuľový džem
Jahodový a marhuľový džem
Hodnotienie: 57
Hodnotenie: 3.74
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Chcete si doma urobiť jahodový či marhuľový džem z ovocia zdravo? Bez kíl bieleho cukru či gelfixu? Prezradím Vám zdravý recept mojej maminky <3 Netreba žiadny konzervant, ani želírujúci cukor, ani želírujúci gél. Džem sa nepokazí a je prírodný aj chuťou po ovocí.
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Umyté, suché zavarovacie poháre (najlepšie výživové) aj víčka si pripravíme vopred. Následne poutierame, aby boli sterilné.
  2. Jahody umyjeme. Zrelé a umyté ovocie večer zasypeme cukrom podľa sladu ovocia aj podľa toho, aký sladký chceme mať džem. Keď sú menšie, necháme celé, keď sú veľké, prepolíme napoly, alebo len trošku rozpučíme. Džem je dobrý, ak máme v ňom kúsky ovocia. V prípade marhúľ používame na džem úplne zrelé a make. Také sa varením rozvaria. Necháme odležať do rána, alebo do druhého dňa, kým sa cukor na ovocí rozpustí. Občas premiešame. Čím mám zrelšie a sladšie ovocie, tým menej cukru dame. Džem nemusí byť presladený. Jahody sú sladké, marhule kyslejšie.
  3. Džem varíme na sporáku v malých dávkach, aspoň na dvoch panviciach, aby bol rýchlejšie hotový. Týmto spôsobom úpravy džem nemusíme dlho variť, nestmavne a nestratí farbu. Do každej panvici si dame 2 naberačky z odstáteho ovocia s cukrom a pomaly necháme odpariť. Miešame. Netrvá to dlho, asi do 10 min. Kým sa voda z ovocia odparí a začne džem hustnúť, začnú sa tvoriť bubliny a začne sa lepiť na panvicu. Vtedy ihneď zlejeme do zavarovacieho pohárika. Keď je pohárik plný, zavíčkujeme, otočíme hore dnom a zabalíme do deky. Necháme vychladnúť. Netreba žiadny konzervant, ani želírujúci cukor, ani želírujúci gé.. Džem sa nepokazí a je prírodný aj chuťou po ovocí.
Poznámka k receptu

Foto ilustračné, zdroj : https://pixabay.com/sk/jahodov%C3%BD-d%C5%BEem-jahody-ovocie-%C4%8Derven%C3%A1-1329431/

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.