Perníkové medovníčky
Perníkové medovníčky
Hodnotienie: 180
Hodnotenie: 4.03
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept na medovníčky som skúšala viackrát, aby boli zdravé, najmä mäkké, zostali chutné, zároveň krásne, také tie pravé vianočné ❤️ Poskúšala som veľa kombinácií, od špaldových, čisto medových, mandľových, no na moje počudovanie som zakotvila u ražných s ovsenými vločkami . Ražná múka je pre mňa jedna z najzdravších..Chuť je úúúžasná 🙂 , chutia lepšie ako špaldové, sú ihneď mäkké ako obláčik, krásne sa nadvihnú a najväčší benefit je, že sa s cestom neskutočne dobre pracuje (žiadne zalepené ruky a predvianočné hromženie 🙂 ) a de facto, všetko okrem múk spolu len zmiešate v jednej nádobe, prelejete do tej druhej a krásne ho spojíte vareškou. Som z nich nadšená už druhý rok a ďakujem za pôvodný recept Lenke zo Zdravé pečenie
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Perníkové medovníčky
Perníkové medovníčky
Hodnotienie: 180
Hodnotenie: 4.03
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept na medovníčky som skúšala viackrát, aby boli zdravé, najmä mäkké, zostali chutné, zároveň krásne, také tie pravé vianočné ❤️ Poskúšala som veľa kombinácií, od špaldových, čisto medových, mandľových, no na moje počudovanie som zakotvila u ražných s ovsenými vločkami . Ražná múka je pre mňa jedna z najzdravších..Chuť je úúúžasná 🙂 , chutia lepšie ako špaldové, sú ihneď mäkké ako obláčik, krásne sa nadvihnú a najväčší benefit je, že sa s cestom neskutočne dobre pracuje (žiadne zalepené ruky a predvianočné hromženie 🙂 ) a de facto, všetko okrem múk spolu len zmiešate v jednej nádobe, prelejete do tej druhej a krásne ho spojíte vareškou. Som z nich nadšená už druhý rok a ďakujem za pôvodný recept Lenke zo Zdravé pečenie
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: medovníčkov, závisí od veľkosti
Postup prípravy
  1. Cesto je hotové expresne rýchlo, ale musí odstáť v chladničke. Minimálne cez noc, ideálne 12 hodín. Všetky ingrediencie okrem múky a ovsených vločiek si dáme do nádoby a nad paru. Ja používam úzky vyšší hrniec a na to si dám hlinenú misku. Dobre drží teplo, z vajec sa vám nespraví praženica atď. Zvýšime plyn na maximum a počkáme kým voda zovrie a začne sa uvoľňovať para.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky a zamiešame.
  3. Keď nám voda zovrela, začneme zmes miešať, aby sa nám postupne rozpustilo maslo aj med. Trvá to cca 5 minút, pokým sa to rozpustí a zmes sa pekne spojí. Do tohto momentu to miešame lyžicou, od tohto ručnou metličkou. Sem tam premiešame, aby sa nám to pekne prepojilo a zmes začala vytvárať penu. Trvá to asi tak ďalších 5 min. Vypneme a necháme 1 min postáť. Zmes musí byť ako capuccino. Krásne krémová, voňavá a nadýchaná. Ešte horúce po minúte vlejeme do múky a miešame vareškou. Zmes sa krásne hneď spojí, netrvá to dlhšie ako minútu dve. Následne cesto odložíme do chladničky odstáť, minimálne zvečera do rána, ideálne 12 hodín.
  4. Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 min, aby sa nám s cestom dobre pracovalo. Zapneme si rúru na 170-180 stupňov (podľa toho, ako vám pečie. Cesto preložíme na silikónovú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Odstránime fóliu a vykrajujeme. Vždy vykrajujeme cca rovnaké tvary veľkostne, aby sa medovníčky rovnomerne upiekli. Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme vajkom, ktoré sme si predtým mierne rozšalahali vidličkou (aby sa nám spojilo) a potrieme ním medovníčky. Ozdobíme orechom alebo mandľou, makom, alebo čo máte radi a dáme piecť do rúry na 6-8 min (opäť závisí od toho ako rúra pečie.) V polovici pečenia plech otočíme, aby sa upiekli rovnomerne. Necháme vychladnúť. Mäkké hneď, no najlepšie sú na druhý deň 🙂
    Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 min, aby sa nám s cestom dobre pracovalo. Zapneme si rúru na 170-180 stupňov (podľa toho, ako vám pečie. Cesto preložíme na silikónovú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Odstránime fóliu a vykrajujeme. Vždy vykrajujeme cca rovnaké tvary veľkostne, aby sa medovníčky rovnomerne upiekli. Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme vajkom, ktoré sme si predtým mierne rozšalahali vidličkou (aby sa nám spojilo) a potrieme ním medovníčky. Ozdobíme orechom alebo mandľou, makom, alebo čo máte radi a dáme piecť do rúry na 6-8 min (opäť závisí od toho ako rúra pečie.) V polovici pečenia plech otočíme, aby sa upiekli rovnomerne. Necháme vychladnúť. Mäkké hneď, no najlepšie sú na druhý deň :)
Poznámka k receptu

TIP : ak chcete vyskúšať na porovnanie, môžete si spraviť aj špaldové medovníčky. Ražnú múku nahraďte špaldovou.

Všetky suché jemné ingrediencie ako cukor, ovsené vločky meliem na kávovom mlynčeku.

Ozdobiť môžete rôznymi druhmi orechov alebo bielkovou cukrovou penou.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.