Špaldová domáca knedľa
Špaldová domáca knedľa
Hodnotienie: 23
Hodnotenie: 4.48
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Doteraz som si myslela, akú dobrú knedľu viem robiť 😀 No opäť raz sa mi podaril jeden môj malý kuchynský zázrak. Prezradím vám, že je celošpaldová, dokonca s celozrnnou múkou, no stále jemná a nadýchaná. V čom tkvie to kúzlo? Ovsené vločky, moji milí 😉 Krásne drží tvar a chutí neskutočne. A ten pocit, keď držíte v rukách niečo, čo ste doteraz kupovali len v obchode 🙂 PS: Robila som ju k pečenej teryiaki krkovičke, s karamelizovanou kapustou a feniklom. Neskutočné jedlo, vychutené, sťavnaté. Mám čo robiť, keď vám o tom píšem 😀
Množstvo Príprava
1 menšia knedľa 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 1 hodina
Množstvo Príprava
1 menšia knedľa 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 1 hodina
Špaldová domáca knedľa
Špaldová domáca knedľa
Hodnotienie: 23
Hodnotenie: 4.48
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Doteraz som si myslela, akú dobrú knedľu viem robiť 😀 No opäť raz sa mi podaril jeden môj malý kuchynský zázrak. Prezradím vám, že je celošpaldová, dokonca s celozrnnou múkou, no stále jemná a nadýchaná. V čom tkvie to kúzlo? Ovsené vločky, moji milí 😉 Krásne drží tvar a chutí neskutočne. A ten pocit, keď držíte v rukách niečo, čo ste doteraz kupovali len v obchode 🙂 PS: Robila som ju k pečenej teryiaki krkovičke, s karamelizovanou kapustou a feniklom. Neskutočné jedlo, vychutené, sťavnaté. Mám čo robiť, keď vám o tom píšem 😀
Množstvo Príprava
1 menšia knedľa 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 1 hodina
Množstvo Príprava
1 menšia knedľa 10 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
25 min 1 hodina
Čo budeme potrebovať
Množstvo: menšia knedľa
Postup prípravy
  1. Najprv si urobíme kvások z mlieka, vody, cukru a rozdrobeného droždia. Necháme cca 10 minút vykysnúť.
  2. Múku si zmiešame so soľou, do stredu pridáme vajce a vykysnutý kvások. Ingrediencie zamiešame a necháme postáť 10 minút, aby sa tekutiny vsiakli. Vypracujeme cesto, pomúčime ho, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 30 minút. Musí zdvojnásobiť objem. Ak chceme dvojfarebný knedlík, pred vykysnutím si cesto rozdelíme na polovicu a do jednej polky pridáme asi 1 čl kurkumy. Zapracujeme do cesta a oba bochníky dáme vykysnúť.
  3. Keď je vykysnuté, ešte raz ho poprekladáme (ako obálku), vytvarujeme do tvaru knedle, prikryjeme a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Ak robíme dvojfarebný, obe časti si vyvaľkáme do obdĺžnika, na spodok položíme biele cesto, na to položíme žlté cesto a zrolujeme dokopy. Kraje zahneme a necháme 10 minút podkysnúť.
    Keď je vykysnuté, ešte raz ho poprekladáme (ako obálku), vytvarujeme do tvaru knedle, prikryjeme a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Ak robíme dvojfarebný, obe časti si vyvaľkáme do obdĺžnika, na spodok položíme biele cesto, na to položíme žlté cesto a zrolujeme dokopy. Kraje zahneme a necháme 10 minút podkysnúť.
  4. V parnom hrnci (môj je na plynák) si necháme zovrieť vodu, dno potrieme maslom, aby sa nám knedľa neprilepila, položíme knedľu a zavrieme. Paríme 20 minút. Nikdy počas parenia neotvárame pokrievku, inak knedľa spľaskne. Po 20 minútach otvoríme pokrievku a rýchlo do knedle asi 5 až 6-krát pichneme špajdlou, aby sa uvoľnil vzduch.
  5. Knedľu vyberieme a servírujeme 🙂
    Knedľu vyberieme a servírujeme :)
Poznámka k receptu

TIP : Pre kváskovú verziu: do misky pridajte múky, vločky, zohriate mlieko s vodou, soľ, vajce, 1/2 čl med a 100g rozkvasu lievito madre. Nechať vypracovať cesto, prikryť kúpacou čiapkou a nechať 2-3 h vykysnút. Vytvarovať knedľu a dať do vymasteného parného hrnca podkysnúť ešte hodinku-a pol. Následne dať upariť.

Ak nemáte parný hrniec, použite parák na knedle. Ten však potrite maslom, aby sa knedľa neprilepila. Ja mám parný hrniec na plynák, ale tiež som potrela maslom, aby sa neprilepila. Knedľa je veľká asi ako polovica klasickej z obchodu, možno trošku viac. Je z nej cca 12 kúskov. Ak chcete viac, treba zdvojnásobiť množstvo. Knedľa v paráku zväčší objem 3-násobne, treba s tým rátať.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.