Špaldovo-mandľové linecké koláčiky
Špaldovo-mandľové linecké koláčiky
Hodnotienie: 59
Hodnotenie: 4.12
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Keď máte recept, ktorý prešiel generáciami <3 a vám sa ho podarí ozdraviť, vylepšiť a pritom je to stále tradícia 🙂 chuť je neuveriteľná, už surové cesto bolo obrovské pokušenie 😀 pracovalo sa mi s ním naozaj skvele <3 moja tajná zbraň na úspech je citrónová šťava 🙂 nie kôra, ale šťava. Dodá špaldovému cestu elasticitu a výsledná chuť nie je taká agresívna ako pri kôri. Práve naopak, podmanivá, vytvorí na konci citrónový zážitok. Luxus cestu dodali mandle, jemnosť maslo, zlatavú farbu žĺtko 🙂 v kombinácii s jemne orieškovou chuťou špaldy a kyslastým džemom, dokonalá dokonalosť <3 tento rok to budú tradičné sLOVEnské Vianoce <3
Množstvo Príprava
cca 20 ks závisí od veľkosti, hrúbky 15 min
Doba varenia
7-8 min
Množstvo Príprava
cca 20 ks závisí od veľkosti, hrúbky 15 min
Doba varenia
7-8 min
Špaldovo-mandľové linecké koláčiky
Špaldovo-mandľové linecké koláčiky
Hodnotienie: 59
Hodnotenie: 4.12
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Keď máte recept, ktorý prešiel generáciami <3 a vám sa ho podarí ozdraviť, vylepšiť a pritom je to stále tradícia 🙂 chuť je neuveriteľná, už surové cesto bolo obrovské pokušenie 😀 pracovalo sa mi s ním naozaj skvele <3 moja tajná zbraň na úspech je citrónová šťava 🙂 nie kôra, ale šťava. Dodá špaldovému cestu elasticitu a výsledná chuť nie je taká agresívna ako pri kôri. Práve naopak, podmanivá, vytvorí na konci citrónový zážitok. Luxus cestu dodali mandle, jemnosť maslo, zlatavú farbu žĺtko 🙂 v kombinácii s jemne orieškovou chuťou špaldy a kyslastým džemom, dokonalá dokonalosť <3 tento rok to budú tradičné sLOVEnské Vianoce <3
Množstvo Príprava
cca 20 ks závisí od veľkosti, hrúbky 15 min
Doba varenia
7-8 min
Množstvo Príprava
cca 20 ks závisí od veľkosti, hrúbky 15 min
Doba varenia
7-8 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: závisí od veľkosti, hrúbky
Postup prípravy
  1. Ak si robíte doma vanilkový cukor, a máte prázdne uschnuté vanilkové lusky zastrčené v cukre, tak to sú tie, ktoré potrebujeme. Trstinový cukor dáme do mlynčeka na mak, ddlomíme štvrťku z vanilkového lusku a pridáme k cukru. Mandle si trochu rozkrájame na menšie a pridáme k cukru a vanilke. Poriadne premixujeme na prax. Mandle vždy mixujem spolu s trochou cukru, vytvorí sa tak nádherná saténová zmes. Pomáha to pri pečení. Ak nemáte uschnutú vanilku, vydlabte 1/2 vnútra vanilky.
  2. Múky si navážime do nádoby, pridáme mandľovo cukrovú zmes, úplne zmäknuté maslo (čím viac tým lepšie), žĺtok, citrónovú šťavu a štipku soli. Rukou zapracujeme, trvá to naozaj chvíľočku. S cestom sa výborne pracuje, je elastické a príjemné. Takéto cesto je vždy treba dať do chladničky aspoň na hoďku, ideálne cez noc. Noc má svoju moc 🙂 a s cestom spraví nevídané divy, oceníte v chuti. Cesto nedávam do bochníka, vždy ho utlapkám na hrubšiu placku a zabalím do potravinovej fólie. Lepšie sa vám potom bude vaľkať, rýchlejšie ochladne alebo zmäkne.
  3. Cesto vyberieme z chladu a necháme zmäknúť cca 30 min. Potom zapneme rúru na 150-160 stupňov, podľa toho, ako vám pečie, moja je fakt silná.
  4. Ak už máme cesto odležané, vyvaľkáme ho na cca 2 mm, fakt že natenšie, čím tenšie tým chrumkavejšie. Vaľkám na pomúčenej doske (inak sa vám bude prilepovať) a na ceste mám potravinovú fóliu. A povykrajujeme. Ja osobne uprednostňujem menšie vykrajovačky, je to estetickejšie a chutnejšie. Závisí od toho, nakoľko sa s tým chcete pohrať 😀
  5. Povykrajované tvary dáme piecť naozaj krátko, tak 7-8 min, nemali by začať po okrajoch hnednúť, mali by zostať mierne žlté. V polke pečenia otáčam plech o 180 stupňov, nech sa všade pekne prepečú. Odporúčam dávať piecť rovnaké tvary. Ak pečiete spodok, len spodok. Ak vrchnú vykrojenú časť, len vrchnú vykrojenú časť. Spájame džemom. Ideálne kyselkavým.
Poznámka k receptu

TIP : ak budete cukrom aj posýpať, uberte množstvo cukru v recepte o 10-20 gram, aj masla o 10 gram.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.