Zapečené "všeličo" s quinoa a šalátom z čiernej reďkovky
Zapečené „všeličo“ s quinoa a šalátom z čiernej reďkovky
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Množstvo Príprava
2 osoby 25 min
Doba varenia
25 min
Množstvo Príprava
2 osoby 25 min
Doba varenia
25 min
Zapečené "všeličo" s quinoa a šalátom z čiernej reďkovky
Zapečené „všeličo“ s quinoa a šalátom z čiernej reďkovky
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 4
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Množstvo Príprava
2 osoby 25 min
Doba varenia
25 min
Množstvo Príprava
2 osoby 25 min
Doba varenia
25 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: osoby
Postup prípravy
  1. Všetku zeleninu, čo doma máme, si ošúpeme, nakrájame a zapečieme. Ja som mala cuketu, mrkvu, petržlen, hokkaido, zemiak – nakrájame, pridáme pretlačený cesnak, nakrájaný pór, soľ, korenie, muškátový orech, bazalku, petrželku, pizza korenie, vajce, trošku šľahačkovej smotany a dobre premiešame. Na záver jemne primiešame nakrájané cherry rajčinky. Môžete pridať aj hrášok, kukuricu, cícer či reďkovku.
    Všetku zeleninu, čo doma máme, si ošúpeme, nakrájame a zapečieme. Ja som mala cuketu, mrkvu, petržlen, hokkaido, zemiak - nakrájame, pridáme pretlačený cesnak, nakrájaný pór, soľ, korenie, muškátový orech, bazalku, petrželku, pizza korenie, vajce, trošku šľahačkovej smotany a dobre premiešame. Na záver jemne primiešame nakrájané cherry rajčinky. Môžete pridať aj hrášok, kukuricu, cícer či reďkovku.
  2. Masu vyklopíme do zapekacej misky, struhneme parmezánom a syrom a dáme piecť na 200 stupňov cca 20-30 minút.
  3. Quinou poriadne prepláchneme v teplej vode, aby sa zbavila horkosti, opražíme chviľku na masle, posolíme, zalejeme vodou a varíme cca na 15 minút – podobne ako ryžu.
  4. Čiernu reďkovku si ošúpeme, nastrúhame, nasolíme, pridáme trošku vody, šťavu z citróna a petrželku. Vynikajúca zálievka je balsamico, dijon horčica, soľ, cukor, petrželka.
Poznámka k receptu

Quinoa (vyslovuje sa keen-wah) má vysoký obsah živín, je bohatá na bielkoviny, vápnik, železo, mangán, horčík, draslík, tryptofán, thiamín, riboflavín, kyselinu listovú, beta-karotén, fosfor, vitamín C atď. Vysokým obsahom aminokyselín sa približuje sóji. Významný podiel aminokyseliny hystidínu je dôležitý vo výžive kojencov a malých detí. Je ľahko stráviteľná, má nízky glykemický index a neobsahuje lepok, preto je vhodná aj pre celiatikov. Pôsobí protizápalovo, má pozitívny vplyv na srdce, cievy, kosti a zuby. Pomáha pri migrénach, depresii, únave, úzkosti a strese. Odporúča sa aj pre športovcov, pretože pomáha budovať svalovú hmotu. Olej z quinoy je vďaka významnému množstvu antioxidantov veľmi stabilný a kvalitný.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.