Zaváraná červená repa (cvikla)
Zaváraná červená repa (cvikla)
Hodnotienie: 22
Hodnotenie: 3.86
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Výborné a chutné spracovanie cvikle na zimu.
Zaváraná červená repa (cvikla)
Zaváraná červená repa (cvikla)
Hodnotienie: 22
Hodnotenie: 3.86
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Výborné a chutné spracovanie cvikle na zimu.
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Gramáže v recepte sú mierne orientačné. Vždy zaváram tak, že si pripravím cviklu do pohárov a potom idem variť až nálev, lebo závisí akým spôsobom si tú cviklu nakrájate. Do pohára s objemom 370ml asi 90ml nálevu. Do pohárov 720ml ide asi 180ml nálevu.
  2. Cviklu dobre umyjeme, poškodené časti vykrojíme a varíme so šupou vo vode pri 100stupnoch Celzia dovtedy, kým nie je v strede mäkká (vyskúšame pichnutím vidličky).
  3. Cviklu nožom ošúpeme (ide to ľahko) a nastrúhame na hrubom strúhadle na pásiky alebo na kolieska, alebo kocky, ako máte radi. Na dno pohára dáme pár kúskov semienka feniklu, alebo ho pomelieme a zamiešame do cvikly (ja dávam celé na dno pohára). Na 1kg nastrúhanej cvikly dáme 4g feniklu asi 1zarovnanú KL. Cviklu naplníme cca do 3/4 pohára.
  4. Uvaríme si nálev a horúcim nálevom zalejeme cviklu. Zavrieme víčkom a sterilizujeme. Sterilizácia: Necháme zovrieť vodu na 100 stupňov Celzia a sterilizujeme 5-7min. ak sme zaliali cviklu horúcim nálevom. Ak bola cvikla tvrdšia sterilizujeme dlhšie. Ak sme použili studený nálev sterilizujeme dlhšie od bodu varu 10-15min.. Teplota v pohári musí dosiahnúť 80 stupňov Celzia.
  5. Výborná kombinácia je aj červená repa s chrenom, ktorého pridáme z množstva asi 10-20%. Čerstvý chren si nastrúhame najemno, aby nepôsobil rušivo pri jedle a zmiešame s nastrúhanou cviklou. Chren dodá korenistú chuť zemitej cvikle, pôsobí antibakteriálne, zvyšuje imunitu a je vhodnou prevenciou proti zimnym chorobám, chrípke a prechladnutiu spolu s cviklou.
Poznámka k receptu

zdroj obrázka : http://www.1millionwomen.com.au

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.