Ovocie len natlačíte do pohárov až povrch, najviac ako sa vám dá. Bez pridanej vody. Ovocie pustí vlastnú šťavu. Pritlačte vyvarením viečkom a sterilizujte v kuchte s vodou 5-10 min (prip. v hrnci 10 min)ked začne pískať tlakový hrniec. A to je bez soli a bez vody. Pustí si svoju šťavu ovocie. Ale takýto spôsob zavárania nám prinesie konečný efekt nie klasické úhľadné kúsky kompotu, ale trošku zmäknuté a zdeformované, ale chutné a nie rozvarené. Takýto kompot je sladký, akoby v ňom bol cukor, lebo pusti šťavu. Niekto sterilizuje aj v rúre, alebo v umývačke riadu, to som ešte neskúšala. POZOR na Jahody veľmi zmäknú počas sterilizácie a vybehnú do hornej polovice pohára, preto ich treba poriadne natlačiť a opatrne sterilizovať pri teplote okolo 80st.C. V kuchte nie sú vhodné na sterilizaciu. Rozvarili by sa. Vysterilizované kompóty prevrátite hore dnom, prikryjete poriadne aj dvomi kuchynskými utierkami a necháte úplne vychladnúť. Skladujete v špajzi, vydržia a nepokazia sa 🙂 Upozorňujem, že ak ste zvyknutí zavárať kompót 1:1, že koľko kg ovocia, tolko kg cukru, toto bude pre vás trochu skok. Ale ak sladíte s mierou a rozumne, budete milo prekvapení prirodzenou chuťou. Ak chcete, môžete pridať do pohárov aj štipku soli. Ale len štipku! Vyberie z ovocia ešte viac sladu.