Figovo-mandľový tart so slivkovým coulis a ganache čokopolevou
Figovo-mandľový tart so slivkovým coulis a ganache čokopolevou
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Drvivá väčšina mojich receptov sa zrodí z toho, že potrebujem niečo minúť 😀 Tak to bolo aj s figami z Vianoc 😀 A veru, dobre som spravila. Koláčik je jemne sladký a chutí po figách. Slivky mu dávajú šťavnatosť a čokoládová poleva dodáva hriešnosť celému dezertu 🙂
Množstvo Príprava
24 cm forma 15 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
30 min. 30 – 40 min.
Množstvo Príprava
24 cm forma 15 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
30 min. 30 – 40 min.
Figovo-mandľový tart so slivkovým coulis a ganache čokopolevou
Figovo-mandľový tart so slivkovým coulis a ganache čokopolevou
Hodnotienie: 2
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Drvivá väčšina mojich receptov sa zrodí z toho, že potrebujem niečo minúť 😀 Tak to bolo aj s figami z Vianoc 😀 A veru, dobre som spravila. Koláčik je jemne sladký a chutí po figách. Slivky mu dávajú šťavnatosť a čokoládová poleva dodáva hriešnosť celému dezertu 🙂
Množstvo Príprava
24 cm forma 15 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
30 min. 30 – 40 min.
Množstvo Príprava
24 cm forma 15 min.
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
30 min. 30 – 40 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: cm forma
Postup prípravy
  1. Mandle si pomelieme a dáme do nádoby. Pridáme múku, nakrájané zmäknuté maslo a štipku soli. Figy si umyjeme, odstránime hrubú stopku a rozmixujeme v mixéri s 1 PL vody a vajíčkom. Pozor, ak máte figy moc tvrdé, ponorte ich do vody na pol hodinku. Môžete použiť aj čerstvé figy, ktoré ale ošúpte. Stačí 4-5 kusov, uvidíte podľa konzistencie. Čerstvé figy sú vodnatejšie. Masu prídame do nádoby a všetko spolu ručne spojíme v nelepivé cesto. Trvá to minútku až dve. Cesto vytvarujeme do hrubej placky a dáme do potravinárskej fólie do chladničky stuhnúť na 30-40 minút.
  2. Slivky si umyjeme, prekrojíme napoly a vyberieme kôstku. 10 sliviek si rozmixujeme na dreň a zvyšných 10 nakrájame na menšie kúsky. Pridáme med, škrob a premiešame spolu.
    Slivky si umyjeme, prekrojíme napoly a vyberieme kôstku. 10 sliviek si rozmixujeme na dreň a zvyšných 10 nakrájame na menšie kúsky. Pridáme med, škrob a premiešame spolu.
  3. Keď je cesto vychladnuté, vyberieme z chladničky, dáme na papier na pečenie a navrch rozprestrieme potravinovú fóliu. Bude sa nám to ľahko vaľkať. Keď je vyvaľkané, prenesieme ho do tortovej formy, odstránime fóliu a navrstvíme slivky. Pečieme v trúbe na 180 stupňov bez teplovzduchu cca 30 minút.
    Keď je cesto vychladnuté, vyberieme z chladničky, dáme na papier na pečenie a navrch rozprestrieme potravinovú fóliu. Bude sa nám to ľahko vaľkať. Keď je vyvaľkané, prenesieme ho do tortovej formy, odstránime fóliu a navrstvíme slivky. Pečieme v trúbe na 180 stupňov bez teplovzduchu cca 30 minút.
  4. Pripravíme si polevu. Smotanu privedieme k bodu varu a vypneme. Nalámeme čokoládu a miešame pokým sa nerozpustí. Zvyknem dávať aj 1 ČL kokosového oleja, čokoláda je potom krásne lesklá. Nalejeme na korpus a necháme všetko stuhnúť v chladničke.
    Pripravíme si polevu. Smotanu privedieme k bodu varu a vypneme. Nalámeme čokoládu a miešame pokým sa nerozpustí. Zvyknem dávať aj 1 ČL kokosového oleja, čokoláda je potom krásne lesklá. Nalejeme na korpus a necháme všetko stuhnúť v chladničke.
Poznámka k receptu

TIP : Ak máte moc tvrdé figy, pozor, aby ste si pri mixovaní neodpálil mixér. Radšej ich dajte do vody na 1-2 hodinky nasiaknuť. Výborný je aj s broskyňami, nektarinkami, dulami či ringlotami.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.