Mliečna sladkokyslá šošovicová so slivkami
Mliečna sladkokyslá šošovicová so slivkami
Hodnotienie: 26
Hodnotenie: 3.88
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
U babky vždy tak dobre chutí. Povedzte, ako je to možné? Z ničoho vždy vedia vykúzliť veľa, vždy chutí všetkým a nikdy nezostane len pri jednom tanieri. Pamätám sa, keď ju robila moja milovaná nebohá babka. Už sa jej na recept neopýtam, ale veľmi podobnú robí aj moja svokrička. A vždy, keď varí túto mliečnu šošovicovú, si naberiem aj tri taniere, taká je úžasná. Najmä to spojenie mäsitých sladkých sliviek so šošovicou. Vypýtala som pre vás tento úžasný recept z našej krásnej slovenskej kuchyne. Vychutnajte si ju.
Množstvo Príprava
2 litre 15 min
Doba varenia
35 min
Množstvo Príprava
2 litre 15 min
Doba varenia
35 min
Mliečna sladkokyslá šošovicová so slivkami
Mliečna sladkokyslá šošovicová so slivkami
Hodnotienie: 26
Hodnotenie: 3.88
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
U babky vždy tak dobre chutí. Povedzte, ako je to možné? Z ničoho vždy vedia vykúzliť veľa, vždy chutí všetkým a nikdy nezostane len pri jednom tanieri. Pamätám sa, keď ju robila moja milovaná nebohá babka. Už sa jej na recept neopýtam, ale veľmi podobnú robí aj moja svokrička. A vždy, keď varí túto mliečnu šošovicovú, si naberiem aj tri taniere, taká je úžasná. Najmä to spojenie mäsitých sladkých sliviek so šošovicou. Vypýtala som pre vás tento úžasný recept z našej krásnej slovenskej kuchyne. Vychutnajte si ju.
Množstvo Príprava
2 litre 15 min
Doba varenia
35 min
Množstvo Príprava
2 litre 15 min
Doba varenia
35 min
Postup prípravy
  1. Do kanvice dáme zovrieť liter vody.
  2. Šošovicu vždy namočím do vody zvečera do rána, alebo aspoň na 4 hodiny. Rýchlejšie sa uvarí a aj ľahšie sa potom trávi. Ak šošovicu nemáte namočenú, prvú zovretú vodu z nej vylejte a varte ju o cca 15 minút dlhšie. Namočím si vždy aj slivky aspoň na hodinu, aby napučali.
  3. Medzitým ošúpeme, nakrájame zemiaky a pridáme ich spolu so slivkami do polievky. Varíme cca 10 – 15 minút, pokým sú mäkké. Prilejeme mlieko a smotanu, dochutíme trochou cukru, osolíme, necháme zovrieť a vypneme. Ak je polievka hustá, rozrieďte ju ešte vodou podľa potreby.
  4. Na tanieri servírujeme s octom. Ocot nepridávame do horúcej polievky priamo do hrnca, mohla by sa nám polievka „seknúť“, teda zraziť.
Poznámka k receptu

Tip: Namiesto klasického octu môžete použiť aj UME ocot, jablkový ocot, alebo citrónovú šťavu. Do polievky môžete pridať so sušenými aj čerstvé slivky, veľmi pridajú na aróme i chuti. Sušené slivky vždy kupujte nesírené a bez cukrových roztokov, v ktorých ich zvyknú namáčať. Ak nechcete použiť šľahačku, na záver pridajte trochu masla pre krémovejšiu chuť. Pre výraznejšiu chuť môžete na záver do polievky prelisovať strúčik cesnaku. Bobkové listy po uvarení vyberte, nenechávajte ich v polievke. Vylučujú potom toxické látky.

Za recept ďakujem mojej svokričke Marte Karmažínovej.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.