Po vykysnutí cesto povyškrabujeme z nádoby opäť na dobre pomúčenú dosku – podložku. Poprekladáme a zapracujeme postupne 6-7 hrstí špaldovej chlebovej múky (táto gramáž je navyše tej, ktorá je v ingredienciách). Cesto sa nesmie liať, ani padať, no zároveň nesmie byť ani tuhé. Keď ho vytvarujeme do bochníka, má len jemne klesnúť, ale tvar si musí udržať. Čiže treba tak zapracovať múky, ak je treba viac alebo menej. Zapracujeme opäť ako keď z papiera skladáme obálku, z kraja do stredu. Potom rukami jemne roztiahneme cesto do kruhu, akoby sme chceli rukami vytvarovať hrubšiu placku a zavinieme cesto ako roládu. A opäť zapracujeme z bokov do stredu. Rukami vypracujeme ovál alebo kruh, podľa toho, akú tvar ošatky máte. Lepšia je oválna a polkilová. Ošatku poriadne vysypeme zemiakovým škrobom, aby sa cesto neprilepilo a krajšou, hladšou stranou smerom dole presunieme bochník. Zhora môže byť tá nerovná zapracovaná časť. Rukami zľahka popritláčame a jemne roztiahneme do strán, aby sme nemali kopček, ale cesto rovné, roztiahnuté po celej dĺžke ošatky. Prikryjeme dvomi utierkami, opäť dáme do sáčku, zavrieme a necháme dve hodiny kysnúť (opäť závisí od ročného obdobia). Ak nemáte ošatku, je dobré aj veľké sitko, do ktorého si dáte utierku vysypanú škrobom, aby sa neprilepilo. Takto budete mať oválny chlebík.