Pečený maslový kapor so zeleninou
Pečený maslový kapor so zeleninou
Hodnotienie: 12
Hodnotenie: 3.83
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vynikajúci recept na ľahký a zdravý obed z jedného pekáča 🙂 U nás sa kapor nikdy nevyprážal. Garantujem vám, že ak raz ochutnáte tú chrumkavú praskajúcu kôrku, už inak ho chcieť nebudete 🙂 Jeho vyváženú pečenú chuť s nádychom pomarančov výborne dopĺňa pečená zelenina s podtónom korenín a citróna. Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min.
Doba varenia
90 min.
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min.
Doba varenia
90 min.
Pečený maslový kapor so zeleninou
Pečený maslový kapor so zeleninou
Hodnotienie: 12
Hodnotenie: 3.83
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vynikajúci recept na ľahký a zdravý obed z jedného pekáča 🙂 U nás sa kapor nikdy nevyprážal. Garantujem vám, že ak raz ochutnáte tú chrumkavú praskajúcu kôrku, už inak ho chcieť nebudete 🙂 Jeho vyváženú pečenú chuť s nádychom pomarančov výborne dopĺňa pečená zelenina s podtónom korenín a citróna. Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min.
Doba varenia
90 min.
Množstvo Príprava
4 porcie 15 min.
Doba varenia
90 min.
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Kapra v celosti bez hlavy, vnútorností si večer namočíme do mlieka a necháme ho postáť cez noc. Ráno ho otočíme, neskôr ešte raz otočíme. Mlieko vytiahne pachuť ryby a zostane maslová. Ak nestíhate cez noc, minimálne na 2 hodiny.
  2. Kapra si od mlieka opláchneme pod prúdom vody. Na hlboký pekáč dáme na kríž oproti sebe dve ploché varešky, aby sa nám kapor nepripiekol kožou o pekáč. Kapra z oboch strán trošku pokvapkáme olivovým olejom, posolíme zvonka aj znútra a posypeme korením na ryby. Dovnútra dáme ošúpané mesiačiky pomaranča aj citróna a dva plátky masla. Kapra položíme na varešky.
    Kapra si od mlieka opláchneme pod prúdom vody. Na hlboký pekáč dáme na kríž oproti sebe dve ploché varešky, aby sa nám kapor nepripiekol kožou o pekáč. Kapra z oboch strán trošku pokvapkáme olivovým olejom, posolíme zvonka aj znútra a posypeme korením na ryby. Dovnútra dáme ošúpané mesiačiky pomaranča aj citróna a dva plátky masla. Kapra položíme na varešky.
  3. Koreňovú zeleninu si ošúpeme a nakrájame. Všetku okrem zemiakov si v miske zmiešame, posolíme, posypeme rascou, olivovým olejom a prenesieme na jednu stranu pekáča, po jednom boku ryby. Ošúpané a nakrájané zemiaky tiež posolíme, posypeme rascou, čerstvou pažítkou, olivovým olejom a prenesieme na druhý bok ryby. Na zeleninu položíme cca 4 plátky masla.
    Koreňovú zeleninu si ošúpeme a nakrájame. Všetku okrem zemiakov si v miske zmiešame, posolíme, posypeme rascou, olivovým olejom a prenesieme na jednu stranu pekáča, po jednom boku ryby. Ošúpané a nakrájané zemiaky tiež posolíme, posypeme rascou, čerstvou pažítkou, olivovým olejom a prenesieme na druhý bok ryby. Na zeleninu položíme cca 4 plátky masla.
  4. Celé to podlejeme asi 1,5dl vody a dáme do vyhriatej rúry na 250 stupňov na 30 minút. Potom stiahneme teplotu na 200 stupňov a ideme kapra obrátiť.
  5. Toto je kľúčový moment, a to otočiť kapra na druhú stranu. Postupujte opatrne, pomocou dvoch drevených plochých varešiek alebo podberáku. Zboku kapra zašlite podberák zvrchu prichyťte kožu vareškou, opatrne si ho postavte na chrbát akoby „na kant“ pritiahnite k sebe a už len položte. Dávajte pozor, aby sa kapor neroztrhol. Chce to trošku šikovnosti, ale dá sa to zvládnuť. Kožu opäť pokvapkajte olivovým olejom, posypte koreninami a posoľte. Zeleninu tiež prehoďte, zospodu na vrch, zvrchu na spodok 🙂 Nechajte piecť do zlatista cca 1/2 hodiny. Ten čas pečenia je potrebný, aby bol kapor dobre prepečený, keďže sa pečie celý. Hotového krájame na pásiky a podávame s citrónom. Jeho maslová chuť si ho doslova vyžaduje. Dávajte pozor, každá rúra pečie inak, ukazovateľ je koža kapra, nesmie zhorieť. Pečieme bez ventilátora, pretože vysuší zemiaky aj kapra.
    Toto je kľúčový moment, a to otočiť kapra na druhú stranu. Postupujte opatrne, pomocou dvoch drevených plochých varešiek alebo podberáku. Zboku kapra zašlite podberák zvrchu prichyťte kožu vareškou, opatrne si ho postavte na chrbát akoby "na kant" pritiahnite k sebe a už len položte. Dávajte pozor, aby sa kapor neroztrhol. Chce to trošku šikovnosti, ale dá sa to zvládnuť. Kožu opäť pokvapkajte olivovým olejom, posypte koreninami a posoľte. Zeleninu tiež prehoďte, zospodu na vrch, zvrchu na spodok :) Nechajte piecť do zlatista cca 1/2 hodiny. Ten čas pečenia je potrebný, aby bol kapor dobre prepečený, keďže sa pečie celý. Hotového krájame na pásiky a podávame s citrónom. Jeho maslová chuť si ho doslova vyžaduje. Dávajte pozor, každá rúra pečie inak, ukazovateľ je koža kapra, nesmie zhorieť. Pečieme bez ventilátora, pretože vysuší zemiaky aj kapra.
  6. Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
    Jedlo výborne podčiarkuje ružové polosladké víno Cabernet Savignon od Chateau Topoľčianky s jemným podtónom karamelu a dozvukom jahôd.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.