Smotanový báleš s kôprom
Smotanový báleš s kôprom
Hodnotienie: 20
Hodnotenie: 3.95
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vynikajúci smotanový báleš, ktorý má krásne nadýchanú jemnú striedku a zvonku je zľahka chrumkavý ? Navyše celošpaldový ? Nech vám chutí ako nám ? Ďakujem našej rodinnej priateľke Janke za úžasný recept :*
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Smotanový báleš s kôprom
Smotanový báleš s kôprom
Hodnotienie: 20
Hodnotenie: 3.95
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Vynikajúci smotanový báleš, ktorý má krásne nadýchanú jemnú striedku a zvonku je zľahka chrumkavý ? Navyše celošpaldový ? Nech vám chutí ako nám ? Ďakujem našej rodinnej priateľke Janke za úžasný recept :*
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Množstvo Príprava
1 báleš na celý plech 20 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
15 min 30-45 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: báleš na celý plech
Postup prípravy
  1. Najprv si necháme vzísť kvások. Do teplého mlieka pridáme med, rozmrvíme droždie a zamiešame. Necháme 10 minút postáť, aby sa nabobtnali.
  2. Medzitým si navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame a prevzdušníme. Vlejeme vzídený kvások, pridáme olej a robotom necháme vypracovať cesto. Nádobu, v ktorej nám bude cesto kysnúť potrieme olejom. Pridáme cesto, posypeme múkou, prikryjeme dvomi utierkami a necháme nakysnúť hodinu kysnúť, podľa teploty v dome, musí strojnásobiť objem.
  3. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov hore a dole.
  4. Vykysnuté cesto vyberieme a poprekladáme párkrát ako keď skladáte papier do obálky – z každého rohu chytíme a preložíme do stredu, aby sa nám pekne zapracovalo do bochníka. Stačí 5-6x. Ak sa lepí, naolejujte si ruky.
  5. Plytký plech si potrieme olivovým olejom a preložíme naň cesto. Rukami porozťahujeme na všetky strany v tenké cesto. Ak sa nám lepia prsty, trochu si ich naolejujeme. Necháme ešte 30-40 minút zakryté podkysnúť.
  6. Kyslú smotanu si rozhabarkujeme s vajíčkom, dobre osolíme a pierkom jemne ponatierame celý báleš. Môže byť aj nahrubšie. Posypeme kôprom, posolíme a pečieme 12-15 minút dozlatova.
Poznámka k receptu

TIP : Kôpor môžete vynechať a báleš potrieť napríklad len rozhabarkovaným vajíčkom s olejom. Do cesta môžete nastrúhať aj dva uvarené zemiaky.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.