Pšeno a šošovicu si zmiešame, poriadne pod vodou prepláchneme a dáme do hrnca. Zalejeme tesne nad vriacou vodou z kanvice, prikryjeme a varíme 10 minút.
Medzitým si ošúpeme a nakrájame zemiaky a mrkvu. Dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a od bodu varu varíme 10 min. Následne vhodíme hrášok a povaríme ešte 3 minútky. Scedíme, pridáme kus masla, čerstvú vňaťku, soľ a zamiešame.
Medzitým si pripravíme omáčku. Červenú cibuľku nakrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji dosklovita cca 3 minútky. Cuketu si ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme k cibuľke a minútku orestujeme. Zalejeme pretlakom alebo pasíovanými rajčinami. Dusíme 5-7 min, pridáme čerstvú bazalku a rozmixujeme. Dľa želanej konzistencie rozriedime.
Medzitým ako sa nám varí omáčka si pripravíme guľky. Uvarenú šošovicu so pšenom scedíme, pridáme vajce, prelisujeme cesnak, špaldovú múku (alebo ryžovú), majoránku, drvenú rascu, kurkumu, citrónovú šťavu, soľ a poriadne zamiešame. Tvarujeme guľky.
Hotovú omáčku rozmixujeme, rozriedime a dochutíme plátkom masla, soľou a vyvážime trochou medu a vložíme jemne guľky. Prikryjeme pokrievko, varíme 3-4 minútky. Následne guľky pootáčame druhou stranou nadol a varíme opäť 3 minútky. Servírujeme 🙂
Poznámka k receptu
TIP : do guliek môžete nastrúhať aj tvrdý syr, alebo pridať trochu ošúpanej najemno postrúhanej cukety. Pre zjednodušenie receptu si môžete kúpiť už aj hotové paradajkové suggo – omáčku.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.