Tekvicové krémové rizoto
Tekvicové krémové rizoto
Hodnotienie: 18
Hodnotenie: 4.39
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
V špajzi sa na mňa usmievala ešte posledná tekvica z jesene. Tekvice sú skvelé v tom, že aj dva mesiace vydržia v chladnejšej špajzi bez zmeny. Tak si vravím, že niet lepšej príležítosti na otvorenie kvalitného vínka. Výborné krémové rizoto ako zo slnečného talianska s farebných zimným módom. Jednoduché jedlo, ktoré prekvapí lahodnou krémovou chuťou s dozvukom vyzretého parmezánu a rozvinutým buketom lahodného vínka. Navyše, jedlo to výborných zdrojom rastlinnej bielkoviny.
Množstvo Príprava
2 porcie 10 minút
Doba varenia
30 minút
Množstvo Príprava
2 porcie 10 minút
Doba varenia
30 minút
Tekvicové krémové rizoto
Tekvicové krémové rizoto
Hodnotienie: 18
Hodnotenie: 4.39
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
V špajzi sa na mňa usmievala ešte posledná tekvica z jesene. Tekvice sú skvelé v tom, že aj dva mesiace vydržia v chladnejšej špajzi bez zmeny. Tak si vravím, že niet lepšej príležítosti na otvorenie kvalitného vínka. Výborné krémové rizoto ako zo slnečného talianska s farebných zimným módom. Jednoduché jedlo, ktoré prekvapí lahodnou krémovou chuťou s dozvukom vyzretého parmezánu a rozvinutým buketom lahodného vínka. Navyše, jedlo to výborných zdrojom rastlinnej bielkoviny.
Množstvo Príprava
2 porcie 10 minút
Doba varenia
30 minút
Množstvo Príprava
2 porcie 10 minút
Doba varenia
30 minút
Čo budeme potrebovať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
  1. Tekvicu bežne nešúpeme, len umyjeme a rozkrojíme na štvrtiny. Dáme ju do parného hrnca upariť 8 minút, stačí jej naozaj málo. Môžete ju aj v rúre upiecť.
  2. Do kanvice si dáme zovrieť vodu. Po celý čas varenia nám spraví výbornú službu, neprestane var v jedle.
  3. Cibuľku si nakrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji cca dve minútky. Medzitým si ošúpeme mrkvu a nastrúhame ju najemno priamo do hrnca k cibuľke. Prelisujeme jeden cesnak, zamiešame a pol minútky necháme prepojiť chute. Medzitým si pod teplou vodou viackrát premyjeme ryžu so šošovicou a pridáme do hrnca. Prilejeme vínko, horúcu vodu tesne nas, ligurčekovú, zelerovú alebo inú vňať a necháme variť.
  4. Pravidelne miešame a pravidelne dolievame vodu, aby sa ryža neprilepila. Varíme odokryté asi 20-30 minút stále miešajúc.
  5. Medzitým si uparenú tekvicu rozmixujeme na pyré. Do mäkkej ryže vmiešame pyré, vhodíme kus masla, nastrúhame parmezán, dochutíme soľou, kvapkou citrónovej šťavy a môžete pridať aj bylinky.
Poznámka k receptu

TIP: Do rizota môžete na záver rozmrviť aj kúsky bryndze, alebo nivy. Vnútro tekvice nevyhadzujte, jadierka dodajú výbornú chuť do vývaru.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.