Domáce zemiakové lokše

jemné, mäkkučké

Domáce zemiakové lokše
Domáce zemiakové lokše
Hodnotienie: 12
Hodnotenie: 4.25
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Už dlho som mala chuť na domáce poctivé lokše a keďže máme cez víkend hody, musela som ich vyskúšať. Naplnila som ich cuketovým tatarákom, moji to je taká delikatesa dokopy. Jemné mäkučké lokše a šťavnatý tatarák. Neverila som, že to niekedy poviem ale lepšie ako s pečienkou. Výborné aj ako desiata alebo obed do práce, pretože studené to chutí božsky. Veď opáčte. Ale aspoň z kila zemiakov asi 😀
Množstvo Príprava
7 ks 30 minút
Množstvo Príprava
7 ks 30 minút
Domáce zemiakové lokše
Domáce zemiakové lokše
Hodnotienie: 12
Hodnotenie: 4.25
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Už dlho som mala chuť na domáce poctivé lokše a keďže máme cez víkend hody, musela som ich vyskúšať. Naplnila som ich cuketovým tatarákom, moji to je taká delikatesa dokopy. Jemné mäkučké lokše a šťavnatý tatarák. Neverila som, že to niekedy poviem ale lepšie ako s pečienkou. Výborné aj ako desiata alebo obed do práce, pretože studené to chutí božsky. Veď opáčte. Ale aspoň z kila zemiakov asi 😀
Množstvo Príprava
7 ks 30 minút
Množstvo Príprava
7 ks 30 minút
Čo budeme potrebovať
Množstvo: ks
Postup prípravy
  1. Vraví sa, že zemiaky na lokše by mali byť staré. Ja som použila nové a podarili sa aj tak. Zemiaky by sa mali uvariť v celku, ja som si to zrýchlila a uparila som v parnom hrnci na menšie kocky. Myslím, že akokoľvek sa rozhodnete tieto dve varianty, podaria sa.
  2. Do misky si nastrúhame najemno uvarené zemiaky. Navážime múky, pridáme soľ a vypracujeme ručne v cesto. Ak sa nám cesto lepí, prisypeme ešte múku. Cesto si preložíme na pomúčenú podložku a ručne ešte zapracujeme, aby bolo kompaktné a netrhalo sa.
  3. Ušúlame si z neho hrubší valček, z ktorého odrezávame kusy, ktoré vyvaľkáme do kruhu. Veľkosť záleží na vás, či máte radi väčšie, či menšie lokše. Nemali by byť väčšie ako panvica, na ktorej ich budete robiť. Opekáme ich na suchej panvici s hrubším dnom na strednom ohni z každej strany, pár minút, pokým sa začnú robiť hnedé fliačky.
  4. Hotovú lokšu potrieme vždy z hornej strany bravčovou masťou, alebo maslom, čo máte radi. Lokše ukladáme na seba. Vždy po cca 3 lokši utrieme panvicu kuchynskou utierkou, aby sme odstránili prihorenú múku.
  5. Plníme podľa chute, mne ohromne chutia s cuketovým tatarákom. Recept nájdete tu: cuketový tatarák
Poznámka k receptu

TIP: Ak máte radi rascu, posypte vrch lokše a rozvaľkajte, rasca sa vtlačí do lokše.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

BB cestoviny

bleskové bryndzovo-brokolicové cestoviny BB cestoviny Hodnotienie: 13 Hodnotenie: 4.85 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spojenie …

2 komentáre

  1. U nás sa potierajú roztopeným maslom a posypú sa kryštálovým cukrom. Mňamka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.