Domov / Recept / Perníkové medovníčky

Perníkové medovníčky

ihneď mäkké, zdravé, krásne a neskutočne chutné 🙂

Perníkové medovníčky
Perníkové medovníčky
Hodnotienie: 54
Hodnotenie: 3.83
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept na medovníčky som skúšala viackrát, aby boli zdravé, najmä mäkké, zostali chutné, zároveň krásne, také tie pravé vianočné ❤️ Poskúšala som veľa kombinácií, od špaldových, čisto medových, mandľových, no na moje počudovanie som zakotvila u ražných s ovsenými vločkami . Ražná múka je pre mňa jedna z najzdravších..Chuť je úúúžasná 🙂 , chutia lepšie ako špaldové, sú ihneď mäkké ako obláčik, krásne sa nadvihnú a najväčší benefit je, že sa s cestom neskutočne dobre pracuje (žiadne zalepené ruky a predvianočné hromženie 🙂 ) a de facto, všetko okrem múk spolu len zmiešate v jednej nádobe, prelejete do tej druhej a krásne ho spojíte vareškou. Som z nich nadšená už druhý rok a ďakujem za pôvodný recept Lenke zo Zdravé pečenie
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Perníkové medovníčky
Perníkové medovníčky
Hodnotienie: 54
Hodnotenie: 3.83
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept na medovníčky som skúšala viackrát, aby boli zdravé, najmä mäkké, zostali chutné, zároveň krásne, také tie pravé vianočné ❤️ Poskúšala som veľa kombinácií, od špaldových, čisto medových, mandľových, no na moje počudovanie som zakotvila u ražných s ovsenými vločkami . Ražná múka je pre mňa jedna z najzdravších..Chuť je úúúžasná 🙂 , chutia lepšie ako špaldové, sú ihneď mäkké ako obláčik, krásne sa nadvihnú a najväčší benefit je, že sa s cestom neskutočne dobre pracuje (žiadne zalepené ruky a predvianočné hromženie 🙂 ) a de facto, všetko okrem múk spolu len zmiešate v jednej nádobe, prelejete do tej druhej a krásne ho spojíte vareškou. Som z nich nadšená už druhý rok a ďakujem za pôvodný recept Lenke zo Zdravé pečenie
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: medovníčkov, závisí od veľkosti
Postup prípravy
  1. Cesto je hotové expresne rýchlo, ale musí odstáť v chladničke. Minimálne cez noc, ideálne 12 hodín. Všetky ingrediencie okrem múky a ovsených vločiek si dáme do nádoby a nad paru. Ja používam úzky vyšší hrniec a na to si dám hlinenú misku. Dobre drží teplo, z vajec sa vám nespraví praženica atď. Zvýšime plyn na maximum a počkáme kým voda zovrie a začne sa uvoľňovať para.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky a zamiešame.
  3. Keď nám voda zovrela, začneme zmes miešať, aby sa nám postupne rozpustilo maslo aj med. Trvá to cca 5 minút, pokým sa to rozpustí a zmes sa pekne spojí. Do tohto momentu to miešame lyžicou, od tohto ručnou metličkou. Sem tam premiešame, aby sa nám to pekne prepojilo a zmes začala vytvárať penu. Trvá to asi tak ďalších 5 min. Vypneme a necháme 1 min postáť. Zmes musí byť ako capuccino. Krásne krémová, voňavá a nadýchaná. Ešte horúce po minúte vlejeme do múky a miešame vareškou. Zmes sa krásne hneď spojí, netrvá to dlhšie ako minútu dve. Následne cesto odložíme do chladničky odstáť, minimálne zvečera do rána, ideálne 12 hodín.
  4. Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 min, aby sa nám s cestom dobre pracovalo. Zapneme si rúru na 170-180 stupňov (podľa toho, ako vám pečie. Cesto preložíme na silikónovú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Odstránime fóliu a vykrajujeme. Vždy vykrajujeme cca rovnaké tvary veľkostne, aby sa medovníčky rovnomerne upiekli. Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme vajkom, ktoré sme si predtým mierne rozšalahali vidličkou (aby sa nám spojilo) a potrieme ním medovníčky. Ozdobíme orechom alebo mandľou, makom, alebo čo máte radi a dáme piecť do rúry na 6-8 min (opäť závisí od toho ako rúra pečie.) V polovici pečenia plech otočíme, aby sa upiekli rovnomerne. Necháme vychladnúť. Mäkké hneď, no najlepšie sú na druhý deň 🙂
    Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 min, aby sa nám s cestom dobre pracovalo. Zapneme si rúru na 170-180 stupňov (podľa toho, ako vám pečie. Cesto preložíme na silikónovú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Odstránime fóliu a vykrajujeme. Vždy vykrajujeme cca rovnaké tvary veľkostne, aby sa medovníčky rovnomerne upiekli. Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme vajkom, ktoré sme si predtým mierne rozšalahali vidličkou (aby sa nám spojilo) a potrieme ním medovníčky. Ozdobíme orechom alebo mandľou, makom, alebo čo máte radi a dáme piecť do rúry na 6-8 min (opäť závisí od toho ako rúra pečie.) V polovici pečenia plech otočíme, aby sa upiekli rovnomerne. Necháme vychladnúť. Mäkké hneď, no najlepšie sú na druhý deň :)
Poznámka k receptu

TIP : ak chcete vyskúšať na porovnanie, môžete si spraviť aj špaldové medovníčky. Ražnú múku nahraďte špaldovou.

Všetky suché jemné ingrediencie ako cukor, ovsené vločky meliem na kávovom mlynčeku.

Ozdobiť môžete rôznymi druhmi orechov alebo bielkovou cukrovou penou.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Chrumkavé pečené rezne

chrumkavé a štavnaté rezne, ktoré sa nevyprážajú Chrumkavé pečené rezne a zemiakový šalát Hodnotienie: 10 …

48 komentárov

  1. Tinka, recept som vyskusala, a teda medovnicky su fantasticke. Este urcite jednu varku do Vianoc upeciem 🙂
    Dakujem. Lucia

  2. Tinka,medovníčky sú bezkonkurenčné! Som nadšená! Ďakujem!

  3. Upecene hned z dvojitej davky a su skvele, dala som aj spladovu muku aj psenicno-raznu( cisto raznu muku som nezohnala)

  4. Tinka, aj tieto medovnicky su fantasticke, maju jedinu chybu – miznu zavratnou rychlostou 🙂 vcera upecene, dnes zjedene takze sa mozem znovu pustit do prace 🙂

  5. Chcela by som sa spytat ci sa da nahradit trst.cukor zasa medom,čiže by sme použili iba med.
    ĎAKUJEM
    Adriana

  6. Tinka, chcem Vam podakovat za vyborny recept. Najprv mamina spravila 2 davky z raznej celozrnnej a psenicnej celozrnnej, ale uz sme ich stihli zjest. Dneska som robila ja dalsie 2 davky, tentokrat zo spaldovej hladkej a spaldovej celozrnnej. Su uuuzasne, prudko jedle, ked si dam jeden, chcem este 😀 a krasne su makucke! pekne sviatky a vela dobrych napadov pri peceni. budem vas sledovat aj nadalej 🙂
    Lenka

  7. Ľudmila Richterová

    Vyzerajú úžasne. Teším sa ako ich aj ja vyskúšam Ľudka

  8. Dobrý deň, práve to cesto skúšam :-), akú konzistenciu má mať to cesto pred vložením do chladničky? Ja ho mám dosť lepivé, nechcem však pridávať múku, nech to nie je potom tvrdé 😉 vďaka za nápovedu.

    • Lucka tiež aj ja tento istý problém 🙁
      Ja som namiesto trst.cukru dala práškový a menej ako v rcpte, a presne toto isté… Po spojení oboch zložiek sa cesto stalo úplne lepkavé, nevedela som z neho vyformovať bochník bez toho aby som nemala celé prsty polepené. Tinka kde sme urobili chybu? 🙁

  9. Tak som si včera dala tú námahu a zohnala aj hladkú aj celozrnnú ražnú múku, pomlela ovsené vločky aj trstinový cukor a dnes už sú medovníčky na svete 🙂 Voňavé, mäkkučké, nie príliš sladké a veľmi chutné. Ďakujem za recept, Tinka!

  10. Ahoj..chcem sa spytať či je možné pomlieť trstinový cukor na mllynčeku na mak… či je to hluposť?

  11. Dakujem krasne za recept, medovnicky su fantasticke 🙂

  12. Tinka klobúk dole a veľké dakujem za tento recept. S cestom sa fakt úžasné pracuje, zjedla by som ho aj surové, no a upečené medovníčky výborne, mäkké, zatiaľ tretí deň a furt mäkké a voňavé. Zaraďujem ho v našej domácnosti do tradičných vianočných koláčikov od-té-raz! Ďakujem ?

  13. Akurát som ich dopiekla…. sú neskutočne dobré… našťastie som ich urobila veľa… aby do Vianoc ešte zostali….Ďakujem za skvelý recept 🙂

  14. Takže, robila som trojaké: ražné s ovsenými vločkami, ražné bez ovsených vločiek a čisto špaldové. Musím povedať, že tie špaldové mi chutili najviac, asi to bude tým, že som na takéto zvyknutá už pár rokov. Ražné s vločkami mi pripomínali vďaka vločkám ovsené sušienky, ktoré mám síce rada, ale medovníky chcem medovníkové 🙂 a čisto ražné zase príliš pripomínali chleba resp. sladký knackebrot. Takže špaldové to vyhrali, ale výborné boli všetky a zožrali sa kozmickou rýchlosťou, do Vianoc ešte zopakujem 😀

  15. Úžasné, chutné a voňavé, ďakujem za perfektný receptik ???

  16. SOS … preco sa mi cesto mrvilo a po dvoch hodkach mi stvrdli ? chcela som zaniest zajtra vnucikovi …vynechala som akurat cukor …muku som davala raznu s psenicnou…

  17. Tento recept používam už dlho so špaldovou múkou. Je super. No ja ho robím aj plnený. Pred pečeným spojím dva kúsky s lekvárom a tak pečiem. A ostanú zaručene mäkké. A vhodné sú potom aj bežne cez rok. Tinka si úžasná?.??

  18. Su uzasne 🙂 S raznou mukou, hladkou bielou spaldovou a rozmixovanymi ovsenymi vlockami… Skvostne 🙂

  19. Najlepsie medovniky ake som kedy robila:-) vdaka

  20. Ďakujem za recept, práve som dorobila a sú výborné 🙂 ako je najlepšie ich uskladniť aby vydržali mäkké a nič sa s nimi nestalo do Vianoc?

    • Lenka trošku neskoro Ti píšem,… ale dala som ich do plastovej nádoby a len obyčajne plast. vrch. zakryla , kedže sa často “na ne chodilo”ani sme to pedantne nezatvárali a zostali stále mäkké..

  21. Výborne a chutne. Príprava cesta sa mi velmi paci, ziadne špinavé ruky 🙂

  22. rýchle, jednoduché, po upečení krásne mäkučké, najväčšia spokojnosť 🙂
    ďakujem moc za recept!! 🙂

  23. Tak dneska sme ich piekli s kamoskou z dvojitej davky spaldove a z dalsej dvojitej davky razne a s oboma cestami sa super pracovalo, boli velmi chutne uz za surova a po upeceni su hned makke vonave a vyborne. Uz iny recept ani nikdy nebudem skusat. Tieto su moja topka. Dakujem

  24. Mohla by som použiť aj spaldovú hladkú a spaldovú celozrnnu? Dakujem

  25. Tinka prosím vas ked som robila cesto nad parou tak ho vôbec nemám ako csppucino :(. Co som spravila zle?
    Všetky ingrediencie okrem muky a vlociek som tam dala a miešala ako ste písali. Teraz ho mam take strašne tuhé. Uvidíme co z neho bude zajtra.
    Ďakujem za radu
    Pekny večer

  26. Dobry den,no tu uz mi Tinka asi neodpovie,ale skusim Vas dievcata…prvykrat som robila medovnicky zo spaldovej muky z jednej davky,boli vynikajuce ale bolo ich maaalo,takze v momente boli prec.a tak som urobila cesto z troch davok,uplne rovnaky postup,imgredience,laaska.a cesto na druhy den tvrde a drolilo sa.skusila som jeden plech ale vsetko islo do kosa….v com to je???

  27. Medovniky su uzasne.Robila som ich len z celozrnej raznej muky bez cukru, zato viacej medu. Skvele a peciem ich aj po Vianociach….. uz ani neviem kolkokrat. Srdecna vsaka.

  28. Skusal och niekto piect bez sody bic. a dal radsej kvasok?

  29. Ja som sa ponáhľala, nečítam recept? Iba ingrediencie…. cesto už leží v chladničke a teraz čítam o vodnom kúpeli … čo teraz …. bude to márne ??? ?

  30. Ahojky, nechapem tomu:” v polovici pečenia otočime plech.”.ako sa pri medovníčkoch dá otočit plech???

  31. Prosim vas do misky nad paru mam dat aj tu sodu bikarb.alebo klasicky zamiesat do muky?

  32. Medovníčky úžasne ? tešíme sa. No ak chcem urobiť naraz dvojitú dávku mám dať iba jedno vajíčko alebo dve?
    Dakujem za odpoved
    Anicka

  33. Tinka , vďaka za recept. Prvýkrát som piekla zdravé medovníčky :-), lebo som myslela že chlapci to ofrflú, dosť vymýšľajú s jedením. No ale super, ani nevedia….jedna dávka už zjedená a dnes som upiekla ďalšie dve a tiež už miznú 🙂 Tak som veľmi rada, sú výborné.

  34. Tinka tak úúúúžasné medovníky sme ešte nemali..dakujem Ti /použ. som pomix. vločky ovse a špaldovú múku/ – spravila som jedinú chybu – málo… smajlik krásny celý rok Ti prajem Gaba

  35. Medovníčky sú vynikajúce, skúšala som ražné (čisto ražná múka, aj celozrnná sa dá zohnať v Bille) aj špaldové s domácim medovníkovým korením. Ako dievčatá spomínajú, bolo treba ich spraviť niekoľkokrát, lebo sú prudko jedlé. 🙂 Vďaka za recept, ukladám do rodinného receptára. 🙂

  36. Tinka, skusala som tieto medovnicky az teraz, ale musim povedat, ze su vynikajuce a na druhy den este lepsie 🙂 mali jedinu chybu: bolo ich malo 😉

  37. Neviem si spomenúť , či som niekedy piekla medovníky . Až teraz a tento úžasný recept . Sú fantastické a dokonca môj manžel , ktorý naozaj nemá rád medovníky a perníky , tak si s chuťou dal . dakujem za recept 🙂

  38. Tinka prosim Vas ja som isla podla receptu v knizke a tam neni uvedene ze 1 vajce do cesta a 1 na potretie.robila som dvojitu davku a teda v ceste su 4 vajicka.cesto sa mi strasme lepi,neviem ho ani vyvalkat ani nic.uz som aj muky dost prisypala a stale nic.viete mi poradit co s nim robit?Dakujem. Vzdy uprednostnujem radsej recept z knizky,no teraz to lutujem

    • Miladka velmi sa ospravednujem v knihe je chyba 🙁 ano su tam dve vajcia uvedene, ale jedno je do cesta, druhe na potretie. paradoxne mi vcera pisala jedna pani, ze vsetky vajcia dala do cesta, jedna dokonca ani nad parou nerobila, ze len zmiesala a vsetko vyslo. tak verim, ze mi odpustite a vyjde aj vam :* dakujem za podporu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.