Domov / Recept / Ruská polievka “šči”

Ruská polievka “šči”

z fantastickej ruskej kuchyne

Ruská polievka "šči"
Ruská polievka "šči"
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Medzi moje najobľúbenejšie zimné polievky patrí boršč a kapustnica. Viete si predstaviť moju radosť, keď som zistila, že sa dajú spojiť v jednu polievku. Len si predstavte tú plnú chuť zeleniny s kyselkavým podtónom a celé to zjemnené troškou šľahačky. Úžasná chuť. Tak chutí ruská "šči" polievka a v mojej kuchyni sa okamžite zaradila do pravidelnej ponuky.
Množstvo Príprava
8 porcií 20 min
Doba varenia
40 min
Množstvo Príprava
8 porcií 20 min
Doba varenia
40 min
Ruská polievka "šči"
Ruská polievka "šči"
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Medzi moje najobľúbenejšie zimné polievky patrí boršč a kapustnica. Viete si predstaviť moju radosť, keď som zistila, že sa dajú spojiť v jednu polievku. Len si predstavte tú plnú chuť zeleniny s kyselkavým podtónom a celé to zjemnené troškou šľahačky. Úžasná chuť. Tak chutí ruská "šči" polievka a v mojej kuchyni sa okamžite zaradila do pravidelnej ponuky.
Množstvo Príprava
8 porcií 20 min
Doba varenia
40 min
Množstvo Príprava
8 porcií 20 min
Doba varenia
40 min
Postup prípravy
  1. Do kanvice si dáme zovrieť vodu.
  2. Obe cibule si ošúpeme nadrobno. Do tlakového hrnca pridáme kačaciu alebo bravčovú masť a speníme na nej 3 minútky cibule. Mäsko vcelku pridáme k cibuľke a necháme zatiahnuť z každej strany. Dochutíme mletou rascou, osolíme, okoreníme, vhodíme bobkový list, dolejem vriacou vodou tak, aby bolo mäsko zaliate. Zavrieme tlakový hrniec a od bodu pískutia varíme 30 minút.
  3. Medzitým si v panvici pripravíme zeleninový základ. Pór prekrojíme napoly a nakrájame na polkolieska. Do panvice dáme kus masla, pór a minútku orestujeme. Medzitým ošúpeme mrkvu, petržlen, cviklu a nakrájame na malé kúsky. Malé kúsky v polievke chutia výborne. Pridáme k póriku a necháme spolu restovať. K zelenine nastrúhame najemno kúsok zeleru, krásne nám ju zaromatizuje. Aj šampiňóny si nakrájame na menšie kúsky a pridáme k zelenine. Kyslú kapustu si na doske trochu prekrájame nožom a dáme do panvice. Dochutíme celou rascou, kurkumou, osolíme, prilejeme šťavu z kapusty, vriacu vodu, prikryjeme pokrievkou a necháme variť cca 20 minút.
  4. Zemiaky, ktoré nám zostali dáme variť zvlášť, pretože v kyslom prostredí by sa neuvarili dobre. Nakrájame ich na rovnako malé kúsky ako zeleninu, pridáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou trošku nad a uvaríme domäkka cca 10-15 min.
  5. Keď je mäsko uvarené, vyberieme ho aj bobkový list a šťavu rozmixujeme ponorným mixérom. Variacu zeleninu, zemiaky aj túto šťavu, všetko spolu spojíme do jedného hrnca. Mäsko môžete nakrájať a dať naspäť do polievky, alebo ho použiť na druhý chod s chrenom a knedlíkom napríklad. Stačí odobrať trochu z tej šťavy, rozmixovať ju s čerstvých chrenom a zahustiť škrobom - tak sme to mali my.
  6. Polievku dochutíme soľou, ak je treba pridáme ešte mletú červenú papriku, prípane ocot ak je málo kyslá. Na každý tanier pridáme trochu šlahačkovej smotany a zamiešame.
Poznámka k receptu

TIP: Namiesto šampiňónov môžete použiť aj lesné hríby. Namočte ich do mlieka aspoň na hodinu predtým, ako ich budete variť. Ak nemáte tlakový hrniec, musíte rátať na mäsko asi aj 1,5 až 2 hodiny, pokým bude mäkké.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Šosovicová polievka tureckej nevesty

vynikajúca jesenno-zimná polievka Šošovicová polievka tureckej nevesty Hodnotienie: 1 Hodnotenie: 4 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.