Tinkina talianska pizza

ako z pravej talianskej pizzerie

Tinkina talianska pizza
Tinkina talianska pizza
Hodnotienie: 13
Hodnotenie: 4.46
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Táto pizza predčila všetky moje očakávania. Pri jej vychutnávaní sa prenesiete niekde na juh talianska do malej pizzerie v útulnej uličke a už sa len necháte unášať talianskou hudbou, šťavnatou pizzou a chrumkavými krajmi. Chutí tak, akoby vám ju pripravili v tej nakvalitnejšej peci. Nech vám chutí moji milí.
Množstvo
3 pizze
Množstvo
3 pizze
Tinkina talianska pizza
Tinkina talianska pizza
Hodnotienie: 13
Hodnotenie: 4.46
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Táto pizza predčila všetky moje očakávania. Pri jej vychutnávaní sa prenesiete niekde na juh talianska do malej pizzerie v útulnej uličke a už sa len necháte unášať talianskou hudbou, šťavnatou pizzou a chrumkavými krajmi. Chutí tak, akoby vám ju pripravili v tej nakvalitnejšej peci. Nech vám chutí moji milí.
Množstvo
3 pizze
Množstvo
3 pizze
Čo budeme potrebovať
Množstvo: pizze
Postup prípravy
  1. Recept na kvasnicovú verziu nájdete v TIPE pod receptom.
  2. Z nášho kvásku odoberieme 100 gramov. Ak nemáme toľko kvásku, pripravíme si rozkvas. Z kvásku odoberieme, pridáme vodu, rozmiešame a dosypeme múkou. Pomer je 1:0,5:1. Z cesta vytvarujeme guličku, narežeme vrch do kríža, dáme do 7 decového pohára, postriekame vodou a priložíme viečko. Keď za 4-6 hodín vyrastie, tak odoberieme požadované množstvo do cesta a zvyšok dokŕmime rovnakým spôsobom opäť na guličku.
    Z nášho kvásku odoberieme 100 gramov. Ak nemáme toľko kvásku, pripravíme si rozkvas. Z kvásku odoberieme, pridáme vodu, rozmiešame a dosypeme múkou. Pomer je 1:0,5:1. Z cesta vytvarujeme guličku, narežeme vrch do kríža, dáme do 7 decového pohára, postriekame vodou a priložíme viečko. Keď za 4-6 hodín vyrastie, tak odoberieme požadované množstvo do cesta a zvyšok dokŕmime rovnakým spôsobom opäť na guličku.
  3. Pripravíme si cesto. Do misky navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou premiešame. Soľ sa tak dobre zapracuje a múky sa prevzdušnia. Pridáme kvások, med, vodu a robotom necháme 5 minút vypracovať cesto. Vypneme, necháme 5 minút oddychovať a opäť zapneme na 5 minút. Cesto má byť plastelínové, jemne lepivé. Nádobu si vymažeme olejom a položíme do nej cesto. Uzavrieme, aby sa nedostal vzduch buď vrchnákom, alebo kúpacou čiapkou či sáčkom. Cesto s kváskom necháme kysnúť buď v chladničke 24 hodín, alebo vonku pri izbovej teplote cca 3 hodiny.
  4. Následne cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, poprekladáme ho z krajov do stredu a spravíme bochníčky. Preložíme ich na naolejovaný plech, alebo do obdĺžnikovej nádoby, opať uzavrieme a dáme do chladničky na 24 hodín, alebo necháme na linke podkysnúť 2 hodinky.
  5. Rúru si vyhrejeme aj s plytkým plechom na pečenie na 230-250 stupňov režim hore a dole. Ak vám pečie slabšie, môžete si pomôcť s ventilátorom. Plech dajte nahriať do vrchnej časti rúry, asi o 1 vyššie ako je stred. S cestom musíme pracovať rýchlo, inak sa nám bude lepiť a trhať. Ak ste ho mali v chladničke, necháme ho ohriať pri izbovej teplote 30 minút.
  6. Dosku si jemnúčko pomúčime celozrnnou alebo hrubou múkou (taliani používajú semolinu). Môžete si ju aj naolejovať, prípadne aj ruky. Posledne si len olejujem. Z každého bochníka bruškami prstov jemne zatláčame do cesta a rozťahujeme pizzu smerom do kruhu. Kraje necháme vyššie, tie nebudeme obkladať, zostanú krásne chrumkavé a nadýchané. Na dosku si pripravíme papier na pečenie. Cesto rýchlo prehodíme na papier na pečenie a na papieri ho môžeme ešte jemne ponaťahovať. Prebytočný papier okolo, môžete dokola odstrihnúť, stačí ak zostane okolo pizze cca 5 cm. A môžeme obkladať. Pizzu potrieme domácim kečupom podľa môjho receptu, alebo rajčinovou passatou - ideálne aby nebola príliš riedka. Výbornú chuť v rajčinovej omáčke pridá pizza korenie, alebo čerstvá bazalka, oregano. Do rajčinového základu natrháme čerstvú mozzarellu v náleve a obložíme podľa chuti. Zvyknem dávať aj čerstvé lístky bazalky a navrch nastrúhať tvrdý syr alebo parmezán. Nakoniec na vrch kvapneme trochu olivového oleja. Pomocou dosky pizzu zošuchneme aj s papierom na rozhorúčený plech a pečieme 4,5-7 minút, respektíve dozlatova. Tú prvú vždy sledujeme. Pre lepšie objasnenie postupu, si ho môžete pozrieť tu vo videu, len to prosím nerobte v tej kope múky, to sa mi nepodarilo. Doska musí byť len jemnučko poprášená múkou, tak ako píšem vyššie, lebo inak jej budete mať v ústach každé sústo. Video tu: príprava pizze
  7. A takto by vám po upečení mala chrumkať kôrka: chrumkavá kôrka Ako vyzerá čerstvo upečená pizza uvidíte v tomto videu: upečená pizza
  8. Z tohto cesta si môžete urobiť aj pizza paličky/tyčinky. Postup ako na to, nájdete tu: pizza tyčinky
  9. Recept na môj domáci kečup od maminky nájdete tu: kečup od maminky
Poznámka k receptu

TIP: Pre kvasnicovú verziu zo sušených kvasníc: namiesto kvásku pridáme 1/2 balíčka sušeného droždia. Necháme vykysnúť asi 1.5 hodiny, musí zdvojnásobiť objem. Následne vytvarujeme do bochníčkov a necháme ešte 30 min podkysnúť.

Pre verziu z DROŽDIA, pridáme 15 g čerstvého droždia, múky, vodu, soľ a med a všetko spolu vymiešame na elastické cesto. Každá múka saje tekutiny inak. Ak sa vám cesto moc lepí, prisypte múku ak je naopak husté, prilejte trochu vody. Necháme 30 min vykysnúť, do bochníčkov a ešte 15 min. Porozťahujeme, obložíme čím máme radi a upečieme. Ak nemáte celozrnnú múku, odporúčam kúpiť, dodá cestu výbornú chuť a elasticitu. Môžete ju nahradiť aj hladkou. Pizzu môžete rukami roztlačiť celú, ku krajom dať nahrubo nastrúhaný syr a kraje zavinúť - takto budete mať kraje plnené syrom.

Zdroj inšpirácie, pôvodný recept: Gennaro Contaldo/Jamie Oliver

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Výborné cviklové palacinky

Výborné a svieže Cviklové palacinky Hodnotienie: 8 Hodnotenie: 4.63 You: Hodnotenie receptu Tlačiť recept Spísala …

3 komentáre

  1. Prosím Vás, ako na pizzu, keď mám ražný kvások? Ďakujem

  2. Perfektné!! Mäkkučká a zároveň chrumkavá. Robila som z čerstvého droždia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.