Druhé slovenské národné jedlo 🙂 Treska a dva rožky 😀
Moja prvá domáca treska. Manžel povedal, že najlepšia, akú jedol. Tak teraz neviem, či sa chce zaliečať, či ozaj 😀 V každom prípade, je plná kvalitných surovín a naozaj chutí poctivo. Podarilo sa mi úplne vyvážiť chute, tak verím, že bude rovnako chutiť aj vám a vaším polovičkám 🙂
Množstvo | Príprava |
4 porcie | 15 min. |
Doba varenia |
10 min. |
|
|
Moja prvá domáca treska. Manžel povedal, že najlepšia, akú jedol. Tak teraz neviem, či sa chce zaliečať, či ozaj 😀 V každom prípade, je plná kvalitných surovín a naozaj chutí poctivo. Podarilo sa mi úplne vyvážiť chute, tak verím, že bude rovnako chutiť aj vám a vaším polovičkám 🙂
|
Čo budeme potrebovať
- nálev
- 2 PL ocot
- 2 PL trstinový cukor
- 4 čl soľ
- 2 ks bobkový list
- 8 deci voda
- ingrediencie
- 2 ks mrkva
- 1 ks cuketa alebo patizón či kvaka
- 400 gram filé z tresky alebo pol na pol s lososom
- 1 ks kyslá uhorka
- 1 ks šalotka
- 200 gram kyslá smotana
- 200 gram tatarská omáčka alebo grécky jogurt
- 1 čl dijon horčica
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Najprv si pripravíme nálev. Ocot, cukor, soľ a bobkové listy dáme do hrnca a zalejeme vodou. Zamiešame. Pridáme do nej ryby - kocky môžete prekrojiť napoly, aby sa v hrnci šetril priestor.
- Mrkvu aj cuketu si ošúpeme, párkrát prekrojíme a v mixéri s S nožmi pár sekúnd rozmixujeme na miniatúrne kocky - kúsky. Pridáme do hrnca k rybe, zapneme sporák a od bodu varu varíme 8 minút.
- Medzitým si kyslú uhorku nastrúhame najemno. Šalotku nakrájame nadrobno, vyžmýkame na ňu trochu citrónovej šťavy, posolíme, zamiešame a necháme odstáť - bude ľahšie tráviteľnejšia a jemnejšia.
- Uvarenú zmes precedíme cez sitko a necháme chvíľku odtiecť. Rybu vyberieme späť do hrnca a zeleninu si vysypeme do väčšej nádoby, v ktorej budeme tresku pripravovať. Postupne si do sitka pridávame uvarené rybky a vidličkou ich "trháme" na malinké kúsky. Vysypávame k zelenine. Keď už máme všetky, pridáme šalotku aj uhorku zliatu z vody, ktorú nám pustili.
- Dochutíme smotanou, tatarkou, dijon horčicou, soľou, mletým čiernym korením, olivovým olejom, mletou červenou paprikou, citrónovou šťavou a čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Dochucujte podľa chute 🙂 Ak chcete domácu tatarku, recept na ňu, aj na majonézu nájdete na mojej stránke.
Poznámka k receptu
Za podnet na tento recept sa chcem veľmi pekne poďakovať Tinuške Záňovej, ktorá mi ho poslala až z Nového Zélandu 🙂 Treska, ktorá obletela svet 🙂
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Robila som, Tinuska zlata, no a bola skvelaaaaaaaaaaa :-)))))
Andrejka teším sa, môj manžel ju tiež velmi vychválil:-)
Výbornááááá 🙂
Tento recept mi chodil po rozume už asi mesiac, a to som ho len čítala. Dnes som ho konečne aj urobila, a je perfektný, presne taký ako som si myslela. Mňam
Táto treska je neskutočná??
Prosim vas aka tatarska omacka tam ide tie co su v obchodoch su dost odlišné chuťovo….
Ďakujem