Domov / Recept / Levanduľový sirup

Levanduľový sirup

Levanduľový sirup
Levanduľový sirup
Hodnotienie: 27
Hodnotenie: 3.59
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Celý týždeň sa mi po kuchyni rozvoniavala moja milovaná levanduľa <3 Šperkovala som náš rodinný recept na levanduľový sirup. A včera to klaplo :) Je mimoriadne jemný a podmanivý, zbavený horkosti levanduľovej silice. Pridala som mätu, limetku, ošetrila ho iba o pasterizáciu, čiže vitamíny zachované a aj napriek tomu, že som pridala trstinový cukor, farba mi vyráža dych <3 Ak chcete vedieť, v čom tkvie moje tajomstvo, viac v recepte :*
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Levanduľový sirup
Levanduľový sirup
Hodnotienie: 27
Hodnotenie: 3.59
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Celý týždeň sa mi po kuchyni rozvoniavala moja milovaná levanduľa <3 Šperkovala som náš rodinný recept na levanduľový sirup. A včera to klaplo :) Je mimoriadne jemný a podmanivý, zbavený horkosti levanduľovej silice. Pridala som mätu, limetku, ošetrila ho iba o pasterizáciu, čiže vitamíny zachované a aj napriek tomu, že som pridala trstinový cukor, farba mi vyráža dych <3 Ak chcete vedieť, v čom tkvie moje tajomstvo, viac v recepte :*
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Čo budeme potrebovať
Množstvo: litre
Postup prípravy
  1. Najprv si dáme prevariť vodu a necháme ju úplne vychladnúť. Precedíme cez gázu, aby sa nám zachytil vodný kameň, ktorý sa nám vytvoril na povrchu.
  2. Levanduľu aj mätu si opláchneme pod vodou a necháme odkvapkať. Kvety levandule aj listy mäty si odtrhneme zo stoniek a pridáme do prevarenej a vychladnutej vody. Vyžmýkame oba citróny aj limetku, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať na 24 hod do špajze.
  3. Cukor do sirupu kúpte čo najsvetlejší s minimom melasy, aby vám zostala pekná farba sirupu. Ja som použila tento, ktorý som kúpila v kauflande. Stál 99 centov pol kila. Môžete použiť aj xylitol - brezový cukor.
    Cukor do sirupu kúpte čo najsvetlejší s minimom melasy, aby vám zostala pekná farba sirupu. Ja som použila tento, ktorý som kúpila v kauflande. Stál 99 centov pol kila. Môžete použiť aj xylitol - brezový cukor.
  4. Vyluhovanú vodu s bylinkami si precedíme cez sitko. Odoberieme z neho deci tekutiny do mixéra, pridáme čučoriedky a poriadne rozmixujeme. Precedíme naspäť do sirupu, množstvo podľa vašej lubovôle a chuti, ja som pridala celé. Prisypeme cukor a kyselinu ascorbovú a v momente ako dosiahne sirup 75 stupňov, oheň úplne znížime a necháme povariť 3 minúty. Toto je proces pasterizácie, kedy sa vám nestratia zo sirupu cenné vitamíny, určite sirup neprevárajte ani dlhšie, ani na viac stupňoch, bolo by to škoda. Obsahuje kopec vitamínu C.
  5. Naplníme do dobre umytých a odkvapkaných fliaš. Počas celého procesu dodržiavame naozaj prísny sterilný režim. Nechutnajte sirup prstami, neolizujte lyžice, akonáhle áno, umyte pod vodou. Aby sa nám sirup nepokazil. Ja dokonca hrdlo flaše aj trochu vnútro prejdem s kozmetickým tampónom s našou domácou hruškovicou.
    Naplníme do dobre umytých a odkvapkaných fliaš. Počas celého procesu dodržiavame naozaj prísny sterilný režim. Nechutnajte sirup prstami, neolizujte lyžice, akonáhle áno, umyte pod vodou. Aby sa nám sirup nepokazil. Ja dokonca hrdlo flaše aj trochu vnútro prejdem s kozmetickým tampónom s našou domácou hruškovicou.
  6. Takto pripravený sirup vám vydrží v chladnejšej špajzi, pivnici, alebo chladničke aj rok.
    Takto pripravený sirup vám vydrží v chladnejšej špajzi, pivnici, alebo chladničke aj rok.
Poznámka k receptu

TIP : Namiesto čučoriedok môžete použiť aj jahody. S levanduľou fakt opatrne, silne koncentrované sirupy sa vám nevyplatia, sú prehnane aromatické, môžu spôsobiť až malátnosť či bolesti hlavy. Silný sirup bude horký.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Jánsky orechový likér / orechovica

svätojánsky orechový likér Jánsky orechový likér / orechovica Hodnotienie: 3 Hodnotenie: 4.33 You: Hodnotenie receptu …

21 komentárov

  1. Dobry den, prosim vas, kde sa da zohnat kyselina ascorbova? Zhanala som v retazcoch, drogerii a lekarni, ale bez uspechu :/

  2. Dobry den je potrebne pridavat aj čučoriedky alebo ribezle alebo to ide aj bez nich dakujem

  3. Dobry den prosim Vas a kvety musia byt rozkvitnute na levandule alebo nie ? Dakujem pekne.

  4. Dobrý deň, dá sa tento sirup pripraviť aj zo sušenej levandule? Ďakujem.

  5. sirupík som skúšala, ale neviem čo som spravila zle, pretože chutil ako veľmi sladká cukrová voda 🙁 čo sa týka vône, bola krásna levanduľová a farbila som černicami…

    • Potvrdzujem sladku sfarbenu vodu. Dodrzal som recept, dokonca dal viac levandule ako bolo pisane. Nic, nepomohlo. Sladka voda, ktora po levandule len sko tak vyzera sfarvenim.

  6. Dobrý deň chcem sa spýtať ,či na levandulový sirup treba nejakú špeciálnu levandulu ,alebo hociakú ďakujem.

  7. akú levandulu treba na ten sirup?

  8. Dobrý deň, Tinka,
    Váš levanduľový sirup nemá chybu, kto ho u nás ochutnal, stále ho odo mňa pýta. Kvôli nemu, ale aj včelám, sme vysadili minulý rok 100 sadeníc levandule ktorú sme si vypestovali zo semiačka. Mám malý zlepšovák: ovocie, ktorým chceme zafarbiť sirup (čučoriedky, č.ríbezle…) pridať do vody rozmixované hneď na začiatku spolu s levanduľou, viac sa farba uvolní.
    Krásny deň a veľa ďalších super receptov praje Iveta

    • Dobrý deň,

      chcela by som sa Vás opýtať trochu mimo tému, ako vypestovať levanduľu zo semiačka? Už druhý rok sa rovnako kvôli včelám snažím vypestovať vlastné sadeničky, ale zatiaľ neúspešne. Vedeli by ste mi poradiť? Ďakujem, Michaela

      • Dobrý deň,
        ja som vypestovala levanduľu zo semiačok pred dvoma rokmi a krásne kvitne. Použila som klasické plastové sadbovače (miniparenisko – viď: https://zahrada-magnolia.sk/miniparenisko-24-buniek-kruh/p994088c21675). Použila som kvalitnú hlinu na výsev rastlín a semiačka som vysypala na povrch hliny. Nezakrývala som už žiadnou ďalšou hlinou. Zakryla som parenisko a rosila. Udržiavajte na teplom mieste. Ja som ich mala na parapete nad radiátorom. Keďže som vysievala v januári, mali stále teplo a vlhko. Levanduľa klíči dlho (6 až 8 týždňov). Potom to už išlo rýchlo. Presadila som ich do väčších nádob a potom vonku. Krásne kvitne a vonia. Snáď som pomohla. Veľa šťastia.

      • Dobrý deň, levandule zo semienka sme vypestovali tak, že sme do válovka na muškáty dali výsadbový substrát zmiešaný s pieskom, na povrch nasypali semienka,trochu utlačili a rosili. Keď podrástli, rozsadili sme ich po 1 do sadbovačov. Tie sme mali vonku v tieni asi rok a potom sme ich na jar vysadili na pole. Ale dobre sa množia aj odrezkami. V lete odrežete polotvrdý konárik, pichnete do substrátu a rosíte. Iveta

  9. Zuzana Polakova

    Dakujem za dobry napad Ako vyuzit rozne bylinky na vyrobu sirupov aj tinktur 👍

  10. Mozu tento sirup pit aj deti?

  11. Dobrý deň, levandule zo semienka sme vypestovali tak, že sme do válovka na muškáty dali výsadbový substrát zmiešaný s pieskom, na povrch nasypali semienka,trochu utlačili a rosili. Keď podrástli, rozsadili sme ich po 1 do sadbovačov. Tie sme mali vonku v tieni asi rok a potom sme ich na jar vysadili na pole. Ale dobre sa množia aj odrezkami. V lete odrežete polotvrdý konárik, pichnete do substrátu a rosíte. Iveta

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.