Levanduľový sirup

Levanduľový sirup
Levanduľový sirup
Hodnotienie: 102
Hodnotenie: 3.83
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Celý týždeň sa mi po kuchyni rozvoniavala moja milovaná levanduľa <3 Šperkovala som náš rodinný recept na levanduľový sirup. A včera to klaplo :) Je mimoriadne jemný a podmanivý, zbavený horkosti levanduľovej silice. Pridala som mätu, limetku, ošetrila ho iba o pasterizáciu, čiže vitamíny zachované a aj napriek tomu, že som pridala trstinový cukor, farba mi vyráža dych <3 Ak chcete vedieť, v čom tkvie moje tajomstvo, viac v recepte :*
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Levanduľový sirup
Levanduľový sirup
Hodnotienie: 102
Hodnotenie: 3.83
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Celý týždeň sa mi po kuchyni rozvoniavala moja milovaná levanduľa <3 Šperkovala som náš rodinný recept na levanduľový sirup. A včera to klaplo :) Je mimoriadne jemný a podmanivý, zbavený horkosti levanduľovej silice. Pridala som mätu, limetku, ošetrila ho iba o pasterizáciu, čiže vitamíny zachované a aj napriek tomu, že som pridala trstinový cukor, farba mi vyráža dych <3 Ak chcete vedieť, v čom tkvie moje tajomstvo, viac v recepte :*
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Množstvo Príprava
2 litre 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
5 min 24 hod
Čo budeme potrebovať
Množstvo: litre
Postup prípravy
  1. Najprv si dáme prevariť vodu a necháme ju úplne vychladnúť. Precedíme cez gázu, aby sa nám zachytil vodný kameň, ktorý sa nám vytvoril na povrchu.
  2. Levanduľu aj mätu si opláchneme pod vodou a necháme odkvapkať. Kvety levandule aj listy mäty si odtrhneme zo stoniek a pridáme do prevarenej a vychladnutej vody. Vyžmýkame oba citróny aj limetku, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať na 24 hod do špajze.
  3. Cukor do sirupu kúpte čo najsvetlejší s minimom melasy, aby vám zostala pekná farba sirupu. Ja som použila tento, ktorý som kúpila v kauflande. Stál 99 centov pol kila. Môžete použiť aj xylitol - brezový cukor.
    Cukor do sirupu kúpte čo najsvetlejší s minimom melasy, aby vám zostala pekná farba sirupu. Ja som použila tento, ktorý som kúpila v kauflande. Stál 99 centov pol kila. Môžete použiť aj xylitol - brezový cukor.
  4. Vyluhovanú vodu s bylinkami si precedíme cez sitko. Odoberieme z neho deci tekutiny do mixéra, pridáme čučoriedky a poriadne rozmixujeme. Precedíme naspäť do sirupu, množstvo podľa vašej lubovôle a chuti, ja som pridala celé. Prisypeme cukor a kyselinu ascorbovú a v momente ako dosiahne sirup 75 stupňov, oheň úplne znížime a necháme povariť 3 minúty. Toto je proces pasterizácie, kedy sa vám nestratia zo sirupu cenné vitamíny, určite sirup neprevárajte ani dlhšie, ani na viac stupňoch, bolo by to škoda. Obsahuje kopec vitamínu C.
  5. Naplníme do dobre umytých a odkvapkaných fliaš. Počas celého procesu dodržiavame naozaj prísny sterilný režim. Nechutnajte sirup prstami, neolizujte lyžice, akonáhle áno, umyte pod vodou. Aby sa nám sirup nepokazil. Ja dokonca hrdlo flaše aj trochu vnútro prejdem s kozmetickým tampónom s našou domácou hruškovicou.
    Naplníme do dobre umytých a odkvapkaných fliaš. Počas celého procesu dodržiavame naozaj prísny sterilný režim. Nechutnajte sirup prstami, neolizujte lyžice, akonáhle áno, umyte pod vodou. Aby sa nám sirup nepokazil. Ja dokonca hrdlo flaše aj trochu vnútro prejdem s kozmetickým tampónom s našou domácou hruškovicou.
  6. Takto pripravený sirup vám vydrží v chladnejšej špajzi, pivnici, alebo chladničke aj rok.
    Takto pripravený sirup vám vydrží v chladnejšej špajzi, pivnici, alebo chladničke aj rok.
Poznámka k receptu

TIP : Namiesto čučoriedok môžete použiť aj jahody. S levanduľou fakt opatrne, silne koncentrované sirupy sa vám nevyplatia, sú prehnane aromatické, môžu spôsobiť až malátnosť či bolesti hlavy. Silný sirup bude horký.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Zázvorová pálenka

dezinfikuje, pôsobí antibakteriálne a protivírusovo Zázvorová pálenka Hodnotienie: 10 Hodnotenie: 4.9 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

30 komentárov

  1. Dobry den, prosim vas, kde sa da zohnat kyselina ascorbova? Zhanala som v retazcoch, drogerii a lekarni, ale bez uspechu :/

  2. Dobry den je potrebne pridavat aj čučoriedky alebo ribezle alebo to ide aj bez nich dakujem

  3. Dobry den prosim Vas a kvety musia byt rozkvitnute na levandule alebo nie ? Dakujem pekne.

  4. Dobrý deň, dá sa tento sirup pripraviť aj zo sušenej levandule? Ďakujem.

  5. sirupík som skúšala, ale neviem čo som spravila zle, pretože chutil ako veľmi sladká cukrová voda 🙁 čo sa týka vône, bola krásna levanduľová a farbila som černicami…

    • Potvrdzujem sladku sfarbenu vodu. Dodrzal som recept, dokonca dal viac levandule ako bolo pisane. Nic, nepomohlo. Sladka voda, ktora po levandule len sko tak vyzera sfarvenim.

  6. Dobrý deň chcem sa spýtať ,či na levandulový sirup treba nejakú špeciálnu levandulu ,alebo hociakú ďakujem.

  7. akú levandulu treba na ten sirup?

  8. Dobrý deň, Tinka,
    Váš levanduľový sirup nemá chybu, kto ho u nás ochutnal, stále ho odo mňa pýta. Kvôli nemu, ale aj včelám, sme vysadili minulý rok 100 sadeníc levandule ktorú sme si vypestovali zo semiačka. Mám malý zlepšovák: ovocie, ktorým chceme zafarbiť sirup (čučoriedky, č.ríbezle…) pridať do vody rozmixované hneď na začiatku spolu s levanduľou, viac sa farba uvolní.
    Krásny deň a veľa ďalších super receptov praje Iveta

    • Dobrý deň,

      chcela by som sa Vás opýtať trochu mimo tému, ako vypestovať levanduľu zo semiačka? Už druhý rok sa rovnako kvôli včelám snažím vypestovať vlastné sadeničky, ale zatiaľ neúspešne. Vedeli by ste mi poradiť? Ďakujem, Michaela

      • Dobrý deň,
        ja som vypestovala levanduľu zo semiačok pred dvoma rokmi a krásne kvitne. Použila som klasické plastové sadbovače (miniparenisko – viď: https://zahrada-magnolia.sk/miniparenisko-24-buniek-kruh/p994088c21675). Použila som kvalitnú hlinu na výsev rastlín a semiačka som vysypala na povrch hliny. Nezakrývala som už žiadnou ďalšou hlinou. Zakryla som parenisko a rosila. Udržiavajte na teplom mieste. Ja som ich mala na parapete nad radiátorom. Keďže som vysievala v januári, mali stále teplo a vlhko. Levanduľa klíči dlho (6 až 8 týždňov). Potom to už išlo rýchlo. Presadila som ich do väčších nádob a potom vonku. Krásne kvitne a vonia. Snáď som pomohla. Veľa šťastia.

      • Dobrý deň, levandule zo semienka sme vypestovali tak, že sme do válovka na muškáty dali výsadbový substrát zmiešaný s pieskom, na povrch nasypali semienka,trochu utlačili a rosili. Keď podrástli, rozsadili sme ich po 1 do sadbovačov. Tie sme mali vonku v tieni asi rok a potom sme ich na jar vysadili na pole. Ale dobre sa množia aj odrezkami. V lete odrežete polotvrdý konárik, pichnete do substrátu a rosíte. Iveta

  9. Zuzana Polakova

    Dakujem za dobry napad Ako vyuzit rozne bylinky na vyrobu sirupov aj tinktur ?

  10. Mozu tento sirup pit aj deti?

  11. Dobrý deň, levandule zo semienka sme vypestovali tak, že sme do válovka na muškáty dali výsadbový substrát zmiešaný s pieskom, na povrch nasypali semienka,trochu utlačili a rosili. Keď podrástli, rozsadili sme ich po 1 do sadbovačov. Tie sme mali vonku v tieni asi rok a potom sme ich na jar vysadili na pole. Ale dobre sa množia aj odrezkami. V lete odrežete polotvrdý konárik, pichnete do substrátu a rosíte. Iveta

  12. Dobrý deň Tinka, ja by som sa chcela spýtať, ktorý druh levandule môžem pouzit. V záhradke mám presne taku, akú máte na obrázku, ale viem že ich je viac druhov. A mám obavy či by to nebolo nebezpečné ak by som použila nesprávnu levandulu. Anka

  13. Dobrý deň Tinka,treba použiť čerstvú levandulu alebo môže byť aj sušená ? Ďakujem ?

  14. Zaujimavy recept, vyskusam. Len ta levandula co mate na obrazku je skor na kozmeticke ucely , preto je taka horka. Treba levandulu lekarsku na sirup, tam ta horkost vobec neni 😉 a ma typicku levandulovu chut 🙂

  15. Dobrý deň Tinka, tento rok som skúsila tento recept na levanduľový sirup, robila som ho úplne prvý krát (akýkoľvek sirup). Fľaše som naplnila horúcou vodou ored napojením sirupu, snažila som sa dodržiavať sterilné prostredie no aj naproek tomu sa mi vytvorila na povrchu sirupu pleseň (je naplnený až po hrdlo, pleseň je len v hrdle na povrchu sirupu) dá sa to nejako zachrániť? Je mi ľúto vyliať cca 3l sirupu:'( prípadne ako tomu nabudúce predísť? Na sterilizáciu som dávala citrodeko, ktoré obsahuje kyselinu askorbovú a na zafarbenie čierne ríbezle.

    Ďakujem za pomoc a rady.

    • Za preklepy sa ospravedlňujem 🙂

    • Reny Čajnáková

      Fľaše musia byť úplne suché. Ak naplníte fľašky kde sú kvapky vody tak vám to splesnivie. A kyselina citrónová nieje dobrá náhrada za ascorbovú. Ascorbová je vlastne vitamín C. A ak vám už hocičo napriek tomu splesnivie tak to radšej vyhodte, lebo vaše zdravie vás bude stáť viac ako 3 litre sirupu 🙏🏻. Nabudúce sa vám to už určite podarí a nesplesnivie. Stačí nabudúce umyť fľaše v horúcej vode s trochou saponátu a nechať vysušiť (mama zvykne dávať aj do rúry ak sa ešte nedosušili a používa vždy čistú vypratú utierku)
      Držím palce 🙂

  16. Ten sirup je úžasný ❤️

  17. Sirup chuťovo výborný, ale mne v špajzi splesol. A to som si dávala sakra pozor na sterilnu výrobu. Je teda potrebné po naliati do fľašiek to všetko vysterilizovat? Lebo nikde v recepte som sa o tom nedocitala. PS s varením len začínam, preto sa pýtam skúsenejších. Ďakujem krásne za odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.