najlepší kolágen na svete je huspenina
Priznám sa, že k huspenine som v minulosti nejaký blízky vzťah nemala. Chute človeka sa ale rokmi menia až som dostala chuť ju vyskúšať aj ja. Tradičný recept od babky som si trošku upravila k svojim chutiam a spravila diétnejšiu verziu s morčacím mäskom a na odporúčanie kamarátky pridala mrkvu a vajíčko do taniera. Také príjemné oživenie v chuti vyskúšajte.
Množstvo | Príprava |
8 malých misiek (cca 6 hlbokých tanierov) | 30 min |
Doba varenia |
4-6 hodín |
|
|
Priznám sa, že k huspenine som v minulosti nejaký blízky vzťah nemala. Chute človeka sa ale rokmi menia až som dostala chuť ju vyskúšať aj ja. Tradičný recept od babky som si trošku upravila k svojim chutiam a spravila diétnejšiu verziu s morčacím mäskom a na odporúčanie kamarátky pridala mrkvu a vajíčko do taniera. Také príjemné oživenie v chuti vyskúšajte.
|
Čo budeme potrebovať
- 3 ks bravčové paprčky
- 1 metra bravčové kože
- 2 ks morčacie stehno s kosťou alebo babka dáva predné a zadné bravčové koleno a slabinu (bôčik)
- 2 ks bravčové kosti
- 2 ks mrkva
- 1 ks peteržlen alebo paštrnák
- kúsok koreňový zeler
- kúsok kaleráb môže sa vynechať
- kúsok pórik
- 3 ks žltá cibuľa
- 1/2 hlavičky cesnak
- na dochutenie: soľ, 10 ks korenie 4 farieb, bobkový list, celá rasca
- 3 ks vajce
Množstvo: malých misiek (cca 6 hlbokých tanierov)
Postup prípravy
- Paprčky si dobre pod vodou umyjeme, aj kefkou poriadne vykefujeme. Môžeme im spraviť aj manikúru ak nemajú 😀 Ak sa nachádzajú medzi paprčkami chĺpky vyrežeme ich. Každú paprčku si narežeme na viacerých miestach aj 7 krát. Zarežeme pokiaľ nás kosť pustí, tak aby boli narezané, ale aby sa neprerezali úplne. Dáme ich do hrnca.
- Kože si tiež poriadne "opucujeme" ako babka hovorieva. Kefkou ich poriadne "vyšurujeme", nakrájame na menšie kúsky a prídáme do hrnca k paprčkám.
- Morčacie stehná stiahneme z kože, neurobila by tam dobrú chuť, umyjeme a pridáme k paprčkám aj spolu s kosťami. Zalejeme studenou vodou tak aby bolo všetko zaliate a necháme zovrieť. Medzitým si necháme zovrieť vodu v kanvici.
- Keď nám už voda v hrnci zovrie a na vrchu máme nečistoty z mäsa, celú ju vylejeme. Paprčky, kože aj mäsko pod teplou vodou umyjeme, hrniec vyutierame kuchynskou utierkou a dáme mäsko naspäť. Zalejeme vriacou vodou z kanvice ja som dala 9 litrov. Ak tú prvú vodu zlejete, huspenina bude mať oveľa lepšiu chuť aj vôňu. Vytiahne aj takú silnú chuť údeného ak ho použijete.
- Do variacej zmesi pridáme všetky suroviny na dochutenie, čiže korenia, bobkový list, rascu a dobre osolíme. Prikryjeme pokrievkou tak, aby bola na 1/3 odchýlená a necháme variť na úplne stiahnutom ohni 2-3 hodinky.
- Následne si ošúpeme zeleninu mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb, cibuľu, cesnaky, pór a pomaly spúšťame do vývaru, kde je miesto. Varíme ďalšie 2-3 hodinky prikryté na 3/4 na malom ohni.
- Uvarenú huspeninu precedíme cez sitko. Mäsko oberieme, môžete ho nechať vcelku a dať do stredu taniera, alebo natrhať, alebo nakrájať na menšie kúsky a pokryť ním dno taniera. Keď máme pekné kože, nakrájame aj tie na malé kúsky a kde tu posypeme na mäsko. Mäsko a jemné chrupavky môžete obrať aj z paprčiek. Pekne ukáže keď posypeme kde-tu nadrobno nakrájanou mrkvou a do stredu taniera dáme prekrojené uvarené vajíčko. Pripravené misky zalejeme pomaly tekutou časťou. Misky necháme pomaly vychladnúť, ideálne v chladnejšej špajzi, nie hneď do chladničky.
- A nezabudnite, keď chceme, aby sa kolagén do tela dobre vstrebal, je potrebné ho konzumovať s vitamínom C. Čiže buď pokvapkať huspeninu citrónovou šťavou, alebo zapiť vodou s citrónom, prípadne užiť tabletkový vitamín c.
Poznámka k receptu
TIP: Huspeninu môžete variť aj 10-12 hodín. Pridať môžete aj kúsok údeného mäska.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Výborně recepty