Domov / Recept / Tradičná novoročná kapustnica

Tradičná novoročná kapustnica

tradičná slovenská kuchyňa ľahšie

Tradičná novoročná kapustnica
Tradičná novoročná kapustnica
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Milujem tradičnú slovenskú kuchyňu a jedlá ako segedín, guláš a kapustnica dokážem jesť aj týždeň vkuse. Aj vy to tak máte? Recept je jednoduchý, hotovú ju máte prakticky za hodinku a chutiť bude všetkým. Je osviežujúca, lahodná, chute sú tak krásne prepojené. Nie je mastná a neprerážajú chute údeného mäsa či klobásky. Pre mňa je to naozaj gurmánska kapustnica. Vynikajúca je aj v trochu netradičnej vegetariánskej verzii. Vychutnajte si túto céčkovú vitamínovú bombu.
Množstvo Príprava
3,5 litra 20 min
Doba varenia
50 min
Množstvo Príprava
3,5 litra 20 min
Doba varenia
50 min
Tradičná novoročná kapustnica
Tradičná novoročná kapustnica
Hodnotienie: 1
Hodnotenie: 5
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Milujem tradičnú slovenskú kuchyňu a jedlá ako segedín, guláš a kapustnica dokážem jesť aj týždeň vkuse. Aj vy to tak máte? Recept je jednoduchý, hotovú ju máte prakticky za hodinku a chutiť bude všetkým. Je osviežujúca, lahodná, chute sú tak krásne prepojené. Nie je mastná a neprerážajú chute údeného mäsa či klobásky. Pre mňa je to naozaj gurmánska kapustnica. Vynikajúca je aj v trochu netradičnej vegetariánskej verzii. Vychutnajte si túto céčkovú vitamínovú bombu.
Množstvo Príprava
3,5 litra 20 min
Doba varenia
50 min
Množstvo Príprava
3,5 litra 20 min
Doba varenia
50 min
Postup prípravy
  1. Do kanvice dáme zovrieť 2 litre vody.
  2. Huby namočíme spolu so slivkami do mlieka alebo vody a necháme odstáť aspoň 30 minút, ideálne 2 hodiny. Obe cibuľky nakrájame nadrobno, mäsko nakrájame na menšie kocky. Menšie sú chutnejšie a kapustnica sa aj rýchlejšie uvarí.
  3. Do hrnca pridáme bravčovú masť, polovicu z nakrájanej cibule, 3 minútky osmažíme a pridáme nakrájané mäsko. Necháme ho zatiahnuť prudším restovaním cca 5 minút. Následne ho poprášime kurkumou, mletou červenou paprikou, osolíme, podlejeme vriacou vodou z kanvice, znížime oheň a pod pokrievkou dusíme 15 minút.
  4. Medzitým na panvici osmažíme druhú polovicu cibuľky na bravčovej masti. Restujeme cca 3 minútky. Ošúpeme mrkvu, najemno ju nastrúhame a pridáme k restovanej cibuľke. Zamiešame, posypeme rascou a pridáme kyslú kapustu aj so šťavou. Očistíme zemiak, nastrúhame ho najemno a spolu so zelerom, ktorý necháme vcelku, pridáme ku kapuste. Zemiak kapustnicu zahustí a zeler ju krásne aromatizuje. Kosť z mäsa tiež pridáme ku kapuste. Posolíme, pridáme pár bobuliek korenia rôznych farieb, cesnaky vcelku, bobkový list, zalejeme vriacou vodou a necháme variť.
  5. Medzitým klobásku poriadne vydrhneme pod vodou s kefkou a obaríme ju horúcou vodou. Zbavíme ju tak výraznej údenej chuti a v polievke nebude prerážať, práve naopak, bude mať len jemný podtón. Klobásku môžete takto pridať variť ku kapustnici, ale ja ju zvyknem variť zvlášť v hrnci a pridám ju až na záver prekrojenú do kapustnice, alebo priamo krájam do taniera. Kapustnica potom nie je taká mastná a je chuťovo jemnejšia.
  6. Hríby so slivkami zlejeme z mlieka a pod vodou poriadne premyjeme.
  7. Udusené mäsko spojíme s kapustou, pridáme hríby, slivky aj klobásku, dolejeme ešte vodou podľa potreby a varíme spolu ešte 20 minút, pokým bude všetko mäkké. Na záver kapustnicu ešte dosolíme, prípadne prilejeme ešte vodu. Ak je málo kyslá môžeme pridať trochu citrónovej šťavy a octu. Naopak výraznú octovú chuť zjemníme pridaním trochy cukru či medu. Kosť a bobkový list vyberieme z polievky ihneď po dovarení. Zeler z kapustnice vyberieme až na druhý deň, nech sa prepoja chute. Kapustnica výborne chutí s kopčekom kyslej smotany.
Poznámka k receptu

TIP: Namiesto bravčového mäsa môžete použiť aj morčacie krky, bude to ľahšia, detská verzia kapustnice. Ak chcete mať kapustnicu výdatnejšiu, môžete pridať aj uvarené zemiaky. Zemiaky varte zvlášť, v kyslom prostredí sa ťažšie varia, môžu zostať tvrdé. Namiesto mäsa a klobásky môžete dať pre vegetariánsku verziu hlivu ustricovú. Ak sa vám zdá, že kapustnica je málo červená, zamiešajte trochu mletej červenej papriky s olejom a pridajte na záver do kapustnice. Ak máte radi kyslejšie chute, pridajte ešte navyše aj vodu z kapusty – jušku. Dostať ju kúpiť v obchodoch. Dávajte si pri kúpe kyslej kapusty aj jušky pozor na éčka benzoan sodný a sorban draselný.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Mliečna sladkokyslá šošovicová so slivkami

tradičná slovenská polievka Mliečna sladkokyslá šošovicová so slivkami Hodnotienie: 2 Hodnotenie: 5 You: Hodnotenie receptu …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.