Milujem tradičnú slovenskú kuchyňu a jedlá ako segedín, guláš a kapustnica dokážem jesť aj týždeň vkuse. Aj vy to tak máte? Recept je jednoduchý, hotovú ju máte prakticky za hodinku a chutiť bude všetkým. Je osviežujúca, lahodná, chute sú tak krásne prepojené. Nie je mastná a neprerážajú chute údeného mäsa či klobásky. Pre mňa je to naozaj gurmánska kapustnica. Vynikajúca je aj v trochu netradičnej vegetariánskej verzii. Vychutnajte si túto céčkovú vitamínovú bombu.
Milujem tradičnú slovenskú kuchyňu a jedlá ako segedín, guláš a kapustnica dokážem jesť aj týždeň vkuse. Aj vy to tak máte? Recept je jednoduchý, hotovú ju máte prakticky za hodinku a chutiť bude všetkým. Je osviežujúca, lahodná, chute sú tak krásne prepojené. Nie je mastná a neprerážajú chute údeného mäsa či klobásky. Pre mňa je to naozaj gurmánska kapustnica. Vynikajúca je aj v trochu netradičnej vegetariánskej verzii. Vychutnajte si túto céčkovú vitamínovú bombu.
Huby namočíme spolu so slivkami do mlieka alebo vody a necháme odstáť aspoň 30 minút, ideálne 2 hodiny. Obe cibuľky nakrájame nadrobno, mäsko nakrájame na menšie kocky. Menšie sú chutnejšie a kapustnica sa aj rýchlejšie uvarí.
Do hrnca pridáme bravčovú masť, polovicu z nakrájanej cibule, 3 minútky osmažíme a pridáme nakrájané mäsko. Necháme ho zatiahnuť prudším restovaním cca 5 minút. Následne ho poprášime kurkumou, mletou červenou paprikou, osolíme, podlejeme vriacou vodou z kanvice, znížime oheň a pod pokrievkou dusíme 15 minút.
Medzitým na panvici osmažíme druhú polovicu cibuľky na bravčovej masti. Restujeme cca 3 minútky. Ošúpeme mrkvu, najemno ju nastrúhame a pridáme k restovanej cibuľke. Zamiešame, posypeme rascou a pridáme kyslú kapustu aj so šťavou. Očistíme zemiak, nastrúhame ho najemno a spolu so zelerom, ktorý necháme vcelku, pridáme ku kapuste. Zemiak kapustnicu zahustí a zeler ju krásne aromatizuje. Kosť z mäsa tiež pridáme ku kapuste. Posolíme, pridáme pár bobuliek korenia rôznych farieb, cesnaky vcelku, bobkový list, zalejeme vriacou vodou a necháme variť.
Medzitým klobásku poriadne vydrhneme pod vodou s kefkou a obaríme ju horúcou vodou. Zbavíme ju tak výraznej údenej chuti a v polievke nebude prerážať, práve naopak, bude mať len jemný podtón. Klobásku môžete takto pridať variť ku kapustnici, ale ja ju zvyknem variť zvlášť v hrnci a pridám ju až na záver prekrojenú do kapustnice, alebo priamo krájam do taniera. Kapustnica potom nie je taká mastná a je chuťovo jemnejšia.
Hríby so slivkami zlejeme z mlieka a pod vodou poriadne premyjeme.
Udusené mäsko spojíme s kapustou, pridáme hríby, slivky aj klobásku, dolejeme ešte vodou podľa potreby a varíme spolu ešte 20 minút, pokým bude všetko mäkké. Na záver kapustnicu ešte dosolíme, prípadne prilejeme ešte vodu. Ak je málo kyslá môžeme pridať trochu citrónovej šťavy a octu. Naopak výraznú octovú chuť zjemníme pridaním trochy cukru či medu. Kosť a bobkový list vyberieme z polievky ihneď po dovarení. Zeler z kapustnice vyberieme až na druhý deň, nech sa prepoja chute. Kapustnica výborne chutí s kopčekom kyslej smotany.
Poznámka k receptu
TIP: Namiesto bravčového mäsa môžete použiť aj morčacie krky, bude to ľahšia, detská verzia kapustnice. Ak chcete mať kapustnicu výdatnejšiu, môžete pridať aj uvarené zemiaky. Zemiaky varte zvlášť, v kyslom prostredí sa ťažšie varia, môžu zostať tvrdé. Namiesto mäsa a klobásky môžete dať pre vegetariánsku verziu hlivu ustricovú. Ak sa vám zdá, že kapustnica je málo červená, zamiešajte trochu mletej červenej papriky s olejom a pridajte na záver do kapustnice. Ak máte radi kyslejšie chute, pridajte ešte navyše aj vodu z kapusty – jušku. Dostať ju kúpiť v obchodoch. Dávajte si pri kúpe kyslej kapusty aj jušky pozor na éčka benzoan sodný a sorban draselný.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii