jednoduché jedlo z tradičnej slovenskej kuchyne
Priznám sa vám, že prívarky ani omáčky nikdy neboli moje obľúbené jedlá, asi to boli ešte pozostatky spomienok zo školských čias. Ani v dospelosti som v nich nevidela veľký výživový význam, keďže to je vlastne jedlo múka s múkou. Múčna omáčka a knedľa z múky k tomu. Ale našla som si k nim cestu a začala som omáčky robiť zo zeleniny. Zamilovali sme si cuketu, tekvicu a v sezóne aj mega zdravú žihľavu. Tak som z toho vykúzlila takúto kombináciu, veď okoštujte, len aby nebolo málo
Množstvo | Príprava |
4 porcie | 15 minút |
Doba varenia |
60 min |
|
|
Priznám sa vám, že prívarky ani omáčky nikdy neboli moje obľúbené jedlá, asi to boli ešte pozostatky spomienok zo školských čias. Ani v dospelosti som v nich nevidela veľký výživový význam, keďže to je vlastne jedlo múka s múkou. Múčna omáčka a knedľa z múky k tomu. Ale našla som si k nim cestu a začala som omáčky robiť zo zeleniny. Zamilovali sme si cuketu, tekvicu a v sezóne aj mega zdravú žihľavu. Tak som z toho vykúzlila takúto kombináciu, veď okoštujte, len aby nebolo málo
|
Čo budeme potrebovať
- 10 ks zemiaky
- 1/3 ks pór
- 200 g cuketa alebo tekvica
- 10 ks čerstvá žihľava alebo 30 lístkov medvedí cesnak, špenát
- 4 ks vajcia
- 4 PL lučina
- Na dochutenie: celá rasca, olivový olej, drvená rasca, kurkuma, maslo, citrónová šťava, med, soľ, mletá červená paprika, čerstvá vňať
Množstvo: porcie
Postup prípravy
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a dáme variť do vody spolu s celou rascou na cca 12 až 15 minút.
- Do panvice dáme olivový olej, pridáme nakrájaný pór, nastrúhanú cuketu, nasekanú žihľavu, posypeme drvenou rascou, pridáme kurkumu a podlejeme vodou. Varíme približne 5 – 8 minút a následne rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Vhodíme kus masla, Lučinu na zahustenie, dochutíme citrónovou šťavou, medom a soľou. Ak je omáčka príliš riedka, zahustite trochou zemiakového škrobu vo vode.
- Vajíčka rozklepneme na druhú panvicu na olivový olej a pripravíme si skvelé volské oká. Najchutnejšie sú tie, kde sa žĺtok rozteká. Osolíme a posypeme mletou červenou paprikou.
- Zemiaky zlejeme z vody, osolíme, pridáme kúsok masla a posypeme čerstvou vňaťou.
Poznámka k receptu
TIP: Do omáčky môžete pridať aj špargľu, prípadne cuketu nahradiť tekvicou. Ak nemáte žihľavu, výborne bude chutiť aj špenát alebo mangold. Namiesto vňaťky môžete použiť aj kôpor. Omáčka je veľmi lahodná aj s domácou knedľou, recept nájdete v mojej knižočke TRR1 alebo aj na mojej webovej stránke. Vodu zo zemiakov nemusíte vylievať, môžete ju dať do omáčky.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.