Kváskový jahodovo-rebarborový tvaroháč

úžasne šťavnatý tvaroháčik

Kváskový jahodovo-rebarborový tvaroháč
Kváskový jahodovo-rebarborový tvaroháč
Hodnotienie: 9
Hodnotenie: 4.22
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Moji milí, opäť ďalšia sladká maškrta k víkendovej kávičke. Milujem tvarohové koláče a milujem toto cesto. Chutí ako poctivý kysnutý závin, nádherne vypečený a pritom jemné a mäkulinké cesto s tou najšťavnatejšou plnkou. Každej tvarohovej plnke dodá chuťový šmrnc pridaný kokos. Vyskúšajte aj v iných, svojich obľúbených receptoch.
Množstvo
1 veľký mrežovník alebo 2 menšie
Množstvo
1 veľký mrežovník alebo 2 menšie
Kváskový jahodovo-rebarborový tvaroháč
Kváskový jahodovo-rebarborový tvaroháč
Hodnotienie: 9
Hodnotenie: 4.22
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Moji milí, opäť ďalšia sladká maškrta k víkendovej kávičke. Milujem tvarohové koláče a milujem toto cesto. Chutí ako poctivý kysnutý závin, nádherne vypečený a pritom jemné a mäkulinké cesto s tou najšťavnatejšou plnkou. Každej tvarohovej plnke dodá chuťový šmrnc pridaný kokos. Vyskúšajte aj v iných, svojich obľúbených receptoch.
Množstvo
1 veľký mrežovník alebo 2 menšie
Množstvo
1 veľký mrežovník alebo 2 menšie
Postup prípravy
  1. Ak máte pripravený vždy pripravený v chladničke svoj LM rozkvas, stačí ak ho vyberiete a necháte v izbovej teplove ohriať cca 30 až 60 min. Ak rozkvas nemáte, odoberiete zo svojho kvásku LM 100 gramov, pridáte 50 gramov vody a rozmiešate najlepšie ako sa vám dá. Prisypete 100 gramov múky s ktorou dokrmujete a vypracujete tuhý bochník pripomínajúci cesto. Navrchu narežete do krížika, prestrčíte cez hrdlo 7 decového pohára, prikryjete viečkom a počkáte cca 4-6 hodín, pokým narastie a zväčší 3 násobne objem. Potom z neho odoberiete 120 gramov, ktoré treba do cesta a zvyšok opäť prikŕmiť spôsobom 100/50/100, do pohára, uzavrieť a buď na linke nechať narásť, alebo do chladničky.
    Ak máte pripravený vždy pripravený v chladničke svoj LM rozkvas, stačí ak ho vyberiete a necháte v izbovej teplove ohriať cca 30 až 60 min. Ak rozkvas nemáte, odoberiete zo svojho kvásku LM 100 gramov, pridáte 50 gramov vody a rozmiešate najlepšie ako sa vám dá. Prisypete 100 gramov múky s ktorou dokrmujete a vypracujete tuhý bochník pripomínajúci cesto. Navrchu narežete do krížika, prestrčíte cez hrdlo 7 decového pohára, prikryjete viečkom a počkáte cca 4-6 hodín, pokým narastie a zväčší 3 násobne objem. Potom z neho odoberiete 120 gramov, ktoré treba do cesta a zvyšok opäť prikŕmiť spôsobom 100/50/100, do pohára, uzavrieť a buď na linke nechať narásť, alebo do chladničky.
  2. Do misky si navážime múky, pridáme soľ a ručne metličkou zamiešame. Mlieko aj s cukrom dáme do hrnca mierne zohriať a miešame, aby sa cukor rozpustil. Mlieko nesmie byť horúce. Prilejeme k múke, nahrubo nastrúhame maslo, pridáme vajce, kvások, vanilku a robotom vypracujeme vláčne jemne lepivé plastelínové cesto. Necháme vykysnúť 2-3 hodiny pri izbovej teplote, ideálne dáme zvečera do rána do chladničky.
  3. Ak nám cesto kyslo v chladničke, necháme ho ohriať pri izbovej teplote 30-60 minút. Ak cesto kyslo na linke, ihneď s ním pracujeme. Cesto môžete nechať vcelku na 1 mega veľký závin, alebo ho rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme do obdĺžnika na hrúbku 0,5 cestimetra.
  4. Pripravíme si plnku. Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Jahody odstopkujeme, umyjeme, prekrojíme napoly a ak sú veľké tak ešte na štvrtky. Do misky pridáme tvarohy, vajíčka, cukor, kokos, citrónovú šťavu a dobre lyžičkou zamiešame - opakom postláčame dokopy. Do plnky pridáme nakrájanú rebarboru.
    Pripravíme si plnku. Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Jahody odstopkujeme, umyjeme, prekrojíme napoly a ak sú veľké tak ešte na štvrtky. Do misky pridáme tvarohy, vajíčka, cukor, kokos, citrónovú šťavu a dobre lyžičkou zamiešame - opakom postláčame dokopy. Do plnky pridáme nakrájanú rebarboru.
  5. Plnku rovnomerne rozvrstvíme po strede závinu, kraje necháme voľné, z každej strany asi 5 centimetrov. Plnky je veľa, je to v poriadku, závin bude úžasne šťavnatý, nebojte sa toho a dajte ju tam celú. Kraje následne narežeme na hrubšie pásiky, konce preložíme dovnútra, aby nám nevytiekla plnka. Protiľahlé strany zoberieme a prekrížime cez plnku do stredu. Takto zapletieme celý závin a necháme zakryté hlbokým plechom vykysnúť ešte jednu hodinku.
    Plnku rovnomerne rozvrstvíme po strede závinu, kraje necháme voľné, z každej strany asi 5 centimetrov. Plnky je veľa, je to v poriadku, závin bude úžasne šťavnatý, nebojte sa toho a dajte ju tam celú. Kraje následne narežeme na hrubšie pásiky, konce preložíme dovnútra, aby nám nevytiekla plnka. Protiľahlé strany zoberieme a prekrížime cez plnku do stredu. Takto zapletieme celý závin a necháme zakryté hlbokým plechom vykysnúť ešte jednu hodinku.
  6. Vykysnutý závin si potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou a dáme piecť do rúry na cca 20 minút. Ak máte radi sladšie, upečený posypte pomletým práškovým cukrom.
Poznámka k receptu

TIP: Namiesto tvarohu môžete použiť aj ricottu, alebo jemný tvaroh. Ak práve nemáte jahody, výbornú chuť dodajú aj čerešne, višne, hrozienka. Rebarboru v recepte môžete aj vynechať.

Ak nemáte kvások lievito madre, môžete si ho pripraviť aj z ražného kvásku. Na rozkvas zoberiete 60 gramov ražného kvásku, 30 gramov vody a 70 gramov špaldovej múky. Zamiešate, narežete a necháte vykysnúť. Použijete požadované množstvo.

Ak nemáte kvások, závin si môžete pripraviť aj z kvasníc takto:

<a href="https://www.tinkinerecepty.sk/kokosovy-zavin-ala-bounty/">Kysnuty zavin</a>
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 5 Hodnotenie: …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.