tradičný, šťavnatý, fantastický
Jablkové pité je naša slovenská tradícia snáď každej rodiny. Ja ho milujem jemnučké ako pavučinka, s bohatou a štavnatou jablkovou plnkou. Tento rok som vyskúšala recept od svokričky s orechami. No úžasné niečo. Cesto som si ozdravila a doplnila o kyslú smotanu, je fantastické. Tradície našich babičiek sú najviac.
Množstvo | Príprava |
26 cm tortová forma | 30 min |
Doba varenia |
30 min |
|
|
Jablkové pité je naša slovenská tradícia snáď každej rodiny. Ja ho milujem jemnučké ako pavučinka, s bohatou a štavnatou jablkovou plnkou. Tento rok som vyskúšala recept od svokričky s orechami. No úžasné niečo. Cesto som si ozdravila a doplnila o kyslú smotanu, je fantastické. Tradície našich babičiek sú najviac.
|
Čo budeme potrebovať
- CESTO
- 180 gram špaldová hladká múka
- 45 gram špaldová celozrnná hladká múka
- 1 ks žĺtko
- 120 gram zmäknuté maslo
- 35 gram pochúťková smotana
- 60 gram trstinový cukor
- 1 kopcovitá čl bezfosfátový prášok do pečiva
- 1 ks vanilkový struk
- štipka soli
- plnka
- 9 ks jablká 900 gramov
- 1 kopcovitá čl ceylónska škorica
- 2 hrsť mleté orechy
- 1 PL trstinový cukor
- 1 PL pudingový prášok alebo škrob
Množstvo: cm tortová forma
Postup prípravy
- Rúru si zapneme na 170-180 stupňov bez ventilátora
- Ingrediencie na cesto si dáme do misky a ručne spracujeme v masu. Odložíme do chladničky a medzitým si pripravíme plnku.
- Jablká si prekrojíme na polky a následne na štvrťky. Jadrovník vyrežeme. Strúhame na hrubom strúhadle tak, že vnútronou časťou, až vám v ruke zostane tá šupka vlastne. Tým pádom nemusíte šúpať. Ak jablká pustia vela vody, len tú vodu zlejeme, nežmýkame, aby zostali šťavnaté. Pudingový prášok tú šťavu udrží vnútri plnky. Pridáme ostatné suroviny na plnku a zamiešame.
- Vyberieme si cesto z chadničky a rozdelíme na dva rovnaké diely. Spodný plát si rukami ucapkamé na dno tortovej formy. Popicháme vidličkou. Na cesto si rovnomerne rozpestrieme jabkovú plnku. Vrchný diel si medzi dvomi potravinovými fóliami rozvaľkáme do kruhu a nakrájame na pásiky. Pásik jeden po druhom prenesieme na jablkovú zmes a poprepletáme medzi sebou. Zvrchu, zospodu striedavo. Zo zvyšku cesta vykrojíme srdiečka, alebo iné tvary a poukladáme kde tu na cesto.
- Pečieme 25-30 minút, po upečení posypeme pomletým trstinovým cukrom.
Poznámka k receptu
TIP: namiesto jabkovej plnky si môžete urobiť aj hruškovú, alebo tvarohovú, obe sú výborné.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Koláčik bol skvelý,len sa mi spodok až tak dobre neupiekol, netreba dať spodok najprv do rúry na 15 min?
On sa mozno aj upiekol, ale stava z jablk, ked sa piekli, ho rozmocila. Aj ja som to tak mala, nabuduce skusim vas napad, trochu cesto predpiect a bude to super.
Dobry den. Prosím vas skusila ste? Ako to dopadlo?. Ďakujem. ?
Ja som si spodné cesto predpiekla 10 min na 180 st., potom naplnila a piekla. Spodok aj vrch sú krehučké, nič nieje rozmočené.
Tento recept bohužiaľ nie je dotiahnutý do konca. Odporučila by som jablká pred pečením podusiť a zahustiť škrobom aby sa z nich stala konzistentná hmota a štava sa aj reálne tým škrobom zahustila a nepremočila by korpus. Koláč mi po upečení stojí v šťave z jabĺk a je rozmočený. Tinka by to v postupe mohla zmeniť.
Zaujímavé, mne sa to zatiaľ nestalo ani raz… a to som piekla už z rôznych druhov jabĺk tento recept.
Vynikajuci kolacik🙂