Neviem ho prestať jesť. Včera som ho spravila, dnes už neni 😀 Pravý domáci ajvar. Preniesla som sa práve do môjho milovaného Chorvátska a vychutnávam. Vyskúšajte môj vylepšený recept a nechajte si chutiť :*
Neviem ho prestať jesť. Včera som ho spravila, dnes už neni 😀 Pravý domáci ajvar. Preniesla som sa práve do môjho milovaného Chorvátska a vychutnávam. Vyskúšajte môj vylepšený recept a nechajte si chutiť :*
Zeleninu si umyjeme. Papriky zbavíme jadierníkov. Baklažán aj cibuľu prekrojíme napoly, cuketu na kocky, Na plech dáme papier na pečenie a poukladáme naň zeleninu. Dáme piecť do rúry na 200 stupňov, režim gril 20-25 min. Každých 8 min. otočíme, aby sa nám zelenina rovnomerne ugrilovala. Osvedčil sa mi režim gril, pretože zelenina zostane šťavnatá. Pri režime pečenie sa vysuší.
Keď sa zelenina ugriluje, vyberieme z rúry a prehodíme na celý plech utierku, aby sa sparila a papriky sa nám dobre šúpali. Necháme pariť 10 min. Ešte teplé šúpeme. Tak sa šúpe najlepšie, keď moc vychladne, ide to ťažšie. Ak je paprika "zhorená", nebojte sa, šupa pôjde dole. Papriky aj baklažán stiahneme z "kože", šupy, odrežeme aj šupu z cukety, necháme len vnútro. Je to dôležité dodržať, ak chcete mať krásnu farbu ajvaru.
Do mixéra alebo robota s S nožmi si dáme zeleninu a rozmixujeme. Ako dlho, závisí od vás či máte radi kúsky, alebo úplne nahladko. Nemixujte však viac ako 20 sekúnd.
Masu prehodíme do panvice, pridáme ocot, sójovku, olivový olej, soľ, zlejeme šťavu z plechu, ktorú nám pustila zelenina, zamiešame a necháme zovrieť. Miešame ešte cca 5 min. Ochutnáme a ešte dochutíme soľou. Ešte horúcu masu nalejeme do pohárov, poriadne zavíčkujeme, pretočíme hore dnom, prehodíme cez ne dve utierky a necháme do úplného vychladnutia. Takto to robím ja, nesterilizujem. Poháre musia byť poriadne vyumývané, neolizujeme kraje, ani lyžičku dvakrát neponárame po olízaní do masy. Dbajte na to, aby sa vám nepokazil.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Odporúčam vyskúšať :)
Autor: Tinka Karmažín
Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.
Mám radosť,zelenina na Ajvar sa vždy pečie, alebo griluje.Vďaka za recept. Len nie som stotožnená s octom,skúšala som víno,ale tá pikantnosť to nie je.
Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.RozumiemViac informácii
Ahoj Tinka chystam sa urobit tvoj ajvar ,vyzera neskutočne ,prosim ta na kolko stupnov sa ma grilovat .Dakujem
Dobry den, ako dlho vydrzi takyto ajvar bez sterilizacie? Dakujem
Mám radosť,zelenina na Ajvar sa vždy pečie, alebo griluje.Vďaka za recept. Len nie som stotožnená s octom,skúšala som víno,ale tá pikantnosť to nie je.