Domov / Recept / Valašské frgále

Valašské frgále

tradičné slovenské koláčiky, ktoré chutia všetkým

Valašské frgále
Valašské frgále
Hodnotienie: 4
Hodnotenie: 3.75
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Veľmi máme radi tento koláč, pretože má tenké cestíčko a véééľa šťavnatej plnky. Robila som ho už viackrát s rôznymi plnkami, ale najväčší favorit je u mňa orechová s brusnicami a tvarohová s malinami a ríbezľami. Vyskúšajte, veľmi preveľmi si pochutíte <3
Množstvo Príprava
2 frgále 26 cm kruhy 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
17 min 60 min
Množstvo Príprava
2 frgále 26 cm kruhy 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
17 min 60 min
Valašské frgále
Valašské frgále
Hodnotienie: 4
Hodnotenie: 3.75
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Veľmi máme radi tento koláč, pretože má tenké cestíčko a véééľa šťavnatej plnky. Robila som ho už viackrát s rôznymi plnkami, ale najväčší favorit je u mňa orechová s brusnicami a tvarohová s malinami a ríbezľami. Vyskúšajte, veľmi preveľmi si pochutíte <3
Množstvo Príprava
2 frgále 26 cm kruhy 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
17 min 60 min
Množstvo Príprava
2 frgále 26 cm kruhy 30 min
Doba varenia Čas na oddych počas varenia
17 min 60 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: 26 cm kruhy
Postup prípravy
  1. Do misky si navážime múky, pridáme štipku soli a prevzdušníme ručne metličkou. Do stredu urobíme jamku, do ktorej prilejeme časť mlieka, rozmrvíme droždie, posypeme trochou cukru a necháme vzísť kvások.
  2. Následne pridáme všetky ostatné ingrediencie na cesto okrem vajíčka, to si necháme na záver a robotom vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Ak sa lepí, prisypte ešte 1 pl múky. Prikryjeme a necháme 30 min nakysnúť. Potom ceste opäť trochu poprekladáme a necháme ešte 30 min nakysnúť.
  3. Medzitým si zarobíme obe plnky. Tvarohovú - tvaroh, puding, cukor a vanilkový struk si zmiešame. Orechovú - pomelieme si orechy, zalejeme horúcim mliekom, pridám cukor a zamiešame.
  4. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú dáme na papier na pečenie a prstami roztlačíme do kruhu s priemerom 26 cm. Kraje necháme vyššie a potrieme ich rozšlahaným vajíčkom. Toto vajíčko po potretí pridáme do tvarohovej plnky.
  5. Pripravíme si orechový frgál - roztiahnuté cesto si potrieme džemom a na vrch rovnomerne rozmrvíme orechovú časť. Tvarohový frgál - cesto potrieme tvarohovou plnkou a do plnky jemne vtlačíme čerstvé alebo mrazené ovocie. Môžete pridať aké máte radi.
  6. Pečieme na 170 stupňov hore dole bez ventilťtora každý cca 17 min. Keď sú okraje krásne zlatavé, je hotový.
Poznámka k receptu

TIP: Do orechového môžete namiesto brusnicového džemu dať na orechy zaváraný marhuľový kompót. Do tvarohového výborne chutí aj rebarbora. Do tvarohovej plnky dodá výbornú chuť aj trochu citrónovej šťavy.

Zdroj inspiracie receptu : www.spicycrumbs.cz

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Tvarohový krémeš s ríbezľami

lahulinký ako obláčik Tvarohový krémeš s ríbezľami Hodnotienie: 4 Hodnotenie: 4 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.