Perníkové medovníčky

ihneď mäkké, zdravé, krásne a neskutočne chutné 🙂

Perníkové medovníčky
Perníkové medovníčky
Hodnotienie: 180
Hodnotenie: 4.03
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept na medovníčky som skúšala viackrát, aby boli zdravé, najmä mäkké, zostali chutné, zároveň krásne, také tie pravé vianočné ❤️ Poskúšala som veľa kombinácií, od špaldových, čisto medových, mandľových, no na moje počudovanie som zakotvila u ražných s ovsenými vločkami . Ražná múka je pre mňa jedna z najzdravších..Chuť je úúúžasná 🙂 , chutia lepšie ako špaldové, sú ihneď mäkké ako obláčik, krásne sa nadvihnú a najväčší benefit je, že sa s cestom neskutočne dobre pracuje (žiadne zalepené ruky a predvianočné hromženie 🙂 ) a de facto, všetko okrem múk spolu len zmiešate v jednej nádobe, prelejete do tej druhej a krásne ho spojíte vareškou. Som z nich nadšená už druhý rok a ďakujem za pôvodný recept Lenke zo Zdravé pečenie
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Perníkové medovníčky
Perníkové medovníčky
Hodnotienie: 180
Hodnotenie: 4.03
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Recept na medovníčky som skúšala viackrát, aby boli zdravé, najmä mäkké, zostali chutné, zároveň krásne, také tie pravé vianočné ❤️ Poskúšala som veľa kombinácií, od špaldových, čisto medových, mandľových, no na moje počudovanie som zakotvila u ražných s ovsenými vločkami . Ražná múka je pre mňa jedna z najzdravších..Chuť je úúúžasná 🙂 , chutia lepšie ako špaldové, sú ihneď mäkké ako obláčik, krásne sa nadvihnú a najväčší benefit je, že sa s cestom neskutočne dobre pracuje (žiadne zalepené ruky a predvianočné hromženie 🙂 ) a de facto, všetko okrem múk spolu len zmiešate v jednej nádobe, prelejete do tej druhej a krásne ho spojíte vareškou. Som z nich nadšená už druhý rok a ďakujem za pôvodný recept Lenke zo Zdravé pečenie
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Množstvo Príprava
30-40 medovníčkov, závisí od veľkosti 15 min
Doba varenia
6-8 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: medovníčkov, závisí od veľkosti
Postup prípravy
  1. Cesto je hotové expresne rýchlo, ale musí odstáť v chladničke. Minimálne cez noc, ideálne 12 hodín. Všetky ingrediencie okrem múky a ovsených vločiek si dáme do nádoby a nad paru. Ja používam úzky vyšší hrniec a na to si dám hlinenú misku. Dobre drží teplo, z vajec sa vám nespraví praženica atď. Zvýšime plyn na maximum a počkáme kým voda zovrie a začne sa uvoľňovať para.
  2. Medzitým si do misky navážime múky, pomelieme ovsené vločky a zamiešame.
  3. Keď nám voda zovrela, začneme zmes miešať, aby sa nám postupne rozpustilo maslo aj med. Trvá to cca 5 minút, pokým sa to rozpustí a zmes sa pekne spojí. Do tohto momentu to miešame lyžicou, od tohto ručnou metličkou. Sem tam premiešame, aby sa nám to pekne prepojilo a zmes začala vytvárať penu. Trvá to asi tak ďalších 5 min. Vypneme a necháme 1 min postáť. Zmes musí byť ako capuccino. Krásne krémová, voňavá a nadýchaná. Ešte horúce po minúte vlejeme do múky a miešame vareškou. Zmes sa krásne hneď spojí, netrvá to dlhšie ako minútu dve. Následne cesto odložíme do chladničky odstáť, minimálne zvečera do rána, ideálne 12 hodín.
  4. Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 min, aby sa nám s cestom dobre pracovalo. Zapneme si rúru na 170-180 stupňov (podľa toho, ako vám pečie. Cesto preložíme na silikónovú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Odstránime fóliu a vykrajujeme. Vždy vykrajujeme cca rovnaké tvary veľkostne, aby sa medovníčky rovnomerne upiekli. Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme vajkom, ktoré sme si predtým mierne rozšalahali vidličkou (aby sa nám spojilo) a potrieme ním medovníčky. Ozdobíme orechom alebo mandľou, makom, alebo čo máte radi a dáme piecť do rúry na 6-8 min (opäť závisí od toho ako rúra pečie.) V polovici pečenia plech otočíme, aby sa upiekli rovnomerne. Necháme vychladnúť. Mäkké hneď, no najlepšie sú na druhý deň 🙂
    Odležané cesto vyberieme z chladu a necháme pri izbovej teplote ohriať cca 30 min, aby sa nám s cestom dobre pracovalo. Zapneme si rúru na 170-180 stupňov (podľa toho, ako vám pečie. Cesto preložíme na silikónovú dosku, prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Odstránime fóliu a vykrajujeme. Vždy vykrajujeme cca rovnaké tvary veľkostne, aby sa medovníčky rovnomerne upiekli. Ukladáme na plech s pečiacim papierom, potrieme vajkom, ktoré sme si predtým mierne rozšalahali vidličkou (aby sa nám spojilo) a potrieme ním medovníčky. Ozdobíme orechom alebo mandľou, makom, alebo čo máte radi a dáme piecť do rúry na 6-8 min (opäť závisí od toho ako rúra pečie.) V polovici pečenia plech otočíme, aby sa upiekli rovnomerne. Necháme vychladnúť. Mäkké hneď, no najlepšie sú na druhý deň :)
Poznámka k receptu

TIP : ak chcete vyskúšať na porovnanie, môžete si spraviť aj špaldové medovníčky. Ražnú múku nahraďte špaldovou.

Všetky suché jemné ingrediencie ako cukor, ovsené vločky meliem na kávovom mlynčeku.

Ozdobiť môžete rôznymi druhmi orechov alebo bielkovou cukrovou penou.

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

kokosové ježe – kokosy na snehu

úžasné, nadýchané, šťavnaté, svieže, no proste DOKONALÉ       kokosové ježe Hodnotienie: 5 Hodnotenie: …

71 komentárov

  1. Tinka, recept som vyskusala, a teda medovnicky su fantasticke. Este urcite jednu varku do Vianoc upeciem 🙂
    Dakujem. Lucia

  2. Tinka,medovníčky sú bezkonkurenčné! Som nadšená! Ďakujem!

  3. Upecene hned z dvojitej davky a su skvele, dala som aj spladovu muku aj psenicno-raznu( cisto raznu muku som nezohnala)

  4. Tinka, aj tieto medovnicky su fantasticke, maju jedinu chybu – miznu zavratnou rychlostou 🙂 vcera upecene, dnes zjedene takze sa mozem znovu pustit do prace 🙂

  5. Chcela by som sa spytat ci sa da nahradit trst.cukor zasa medom,čiže by sme použili iba med.
    ĎAKUJEM
    Adriana

  6. Tinka, chcem Vam podakovat za vyborny recept. Najprv mamina spravila 2 davky z raznej celozrnnej a psenicnej celozrnnej, ale uz sme ich stihli zjest. Dneska som robila ja dalsie 2 davky, tentokrat zo spaldovej hladkej a spaldovej celozrnnej. Su uuuzasne, prudko jedle, ked si dam jeden, chcem este 😀 a krasne su makucke! pekne sviatky a vela dobrych napadov pri peceni. budem vas sledovat aj nadalej 🙂
    Lenka

  7. Ľudmila Richterová

    Vyzerajú úžasne. Teším sa ako ich aj ja vyskúšam Ľudka

  8. Dobrý deň, práve to cesto skúšam :-), akú konzistenciu má mať to cesto pred vložením do chladničky? Ja ho mám dosť lepivé, nechcem však pridávať múku, nech to nie je potom tvrdé 😉 vďaka za nápovedu.

    • Lucka tiež aj ja tento istý problém 🙁
      Ja som namiesto trst.cukru dala práškový a menej ako v rcpte, a presne toto isté… Po spojení oboch zložiek sa cesto stalo úplne lepkavé, nevedela som z neho vyformovať bochník bez toho aby som nemala celé prsty polepené. Tinka kde sme urobili chybu? 🙁

      • ja som pomlela trstinový aj biely spolu a nevadí to tomu. Všetko som miešala len varechou, ako píše Tinka v recepte až kým nebolo všetko prepojené a potom som to len stierkou vyformovala v miske do „bochníka“ a dala do chladničky. Cesto je lepivé aj po odstátí, ale aj tak sa s ním výborne pracuje. Po vybratí z chladničky som ho v rukách znovu premiesla, na ruky ani dosku sa neprilepilo. Vyvaľkala som medzi dvomi potravinovými fóliami :). Možno vám to pomôže dievčatá.

  9. Tak som si včera dala tú námahu a zohnala aj hladkú aj celozrnnú ražnú múku, pomlela ovsené vločky aj trstinový cukor a dnes už sú medovníčky na svete 🙂 Voňavé, mäkkučké, nie príliš sladké a veľmi chutné. Ďakujem za recept, Tinka!

  10. Ahoj..chcem sa spytať či je možné pomlieť trstinový cukor na mllynčeku na mak… či je to hluposť?

  11. Dakujem krasne za recept, medovnicky su fantasticke 🙂

  12. Tinka klobúk dole a veľké dakujem za tento recept. S cestom sa fakt úžasné pracuje, zjedla by som ho aj surové, no a upečené medovníčky výborne, mäkké, zatiaľ tretí deň a furt mäkké a voňavé. Zaraďujem ho v našej domácnosti do tradičných vianočných koláčikov od-té-raz! Ďakujem ?

  13. Akurát som ich dopiekla…. sú neskutočne dobré… našťastie som ich urobila veľa… aby do Vianoc ešte zostali….Ďakujem za skvelý recept 🙂

  14. Takže, robila som trojaké: ražné s ovsenými vločkami, ražné bez ovsených vločiek a čisto špaldové. Musím povedať, že tie špaldové mi chutili najviac, asi to bude tým, že som na takéto zvyknutá už pár rokov. Ražné s vločkami mi pripomínali vďaka vločkám ovsené sušienky, ktoré mám síce rada, ale medovníky chcem medovníkové 🙂 a čisto ražné zase príliš pripomínali chleba resp. sladký knackebrot. Takže špaldové to vyhrali, ale výborné boli všetky a zožrali sa kozmickou rýchlosťou, do Vianoc ešte zopakujem 😀

  15. Úžasné, chutné a voňavé, ďakujem za perfektný receptik ???

  16. SOS … preco sa mi cesto mrvilo a po dvoch hodkach mi stvrdli ? chcela som zaniest zajtra vnucikovi …vynechala som akurat cukor …muku som davala raznu s psenicnou…

  17. Beáta Rošková

    Tento recept používam už dlho so špaldovou múkou. Je super. No ja ho robím aj plnený. Pred pečeným spojím dva kúsky s lekvárom a tak pečiem. A ostanú zaručene mäkké. A vhodné sú potom aj bežne cez rok. Tinka si úžasná?.??

  18. Su uzasne 🙂 S raznou mukou, hladkou bielou spaldovou a rozmixovanymi ovsenymi vlockami… Skvostne 🙂

  19. Najlepsie medovniky ake som kedy robila:-) vdaka

  20. Ďakujem za recept, práve som dorobila a sú výborné 🙂 ako je najlepšie ich uskladniť aby vydržali mäkké a nič sa s nimi nestalo do Vianoc?

    • Lenka trošku neskoro Ti píšem,… ale dala som ich do plastovej nádoby a len obyčajne plast. vrch. zakryla , kedže sa často „na ne chodilo“ani sme to pedantne nezatvárali a zostali stále mäkké..

  21. Výborne a chutne. Príprava cesta sa mi velmi paci, ziadne špinavé ruky 🙂

  22. rýchle, jednoduché, po upečení krásne mäkučké, najväčšia spokojnosť 🙂
    ďakujem moc za recept!! 🙂

  23. Tak dneska sme ich piekli s kamoskou z dvojitej davky spaldove a z dalsej dvojitej davky razne a s oboma cestami sa super pracovalo, boli velmi chutne uz za surova a po upeceni su hned makke vonave a vyborne. Uz iny recept ani nikdy nebudem skusat. Tieto su moja topka. Dakujem

  24. Mohla by som použiť aj spaldovú hladkú a spaldovú celozrnnu? Dakujem

  25. Tinka prosím vas ked som robila cesto nad parou tak ho vôbec nemám ako csppucino :(. Co som spravila zle?
    Všetky ingrediencie okrem muky a vlociek som tam dala a miešala ako ste písali. Teraz ho mam take strašne tuhé. Uvidíme co z neho bude zajtra.
    Ďakujem za radu
    Pekny večer

  26. Dobry den,no tu uz mi Tinka asi neodpovie,ale skusim Vas dievcata…prvykrat som robila medovnicky zo spaldovej muky z jednej davky,boli vynikajuce ale bolo ich maaalo,takze v momente boli prec.a tak som urobila cesto z troch davok,uplne rovnaky postup,imgredience,laaska.a cesto na druhy den tvrde a drolilo sa.skusila som jeden plech ale vsetko islo do kosa….v com to je???

  27. Medovniky su uzasne.Robila som ich len z celozrnej raznej muky bez cukru, zato viacej medu. Skvele a peciem ich aj po Vianociach….. uz ani neviem kolkokrat. Srdecna vsaka.

  28. Skusal och niekto piect bez sody bic. a dal radsej kvasok?

  29. Martina Karmanova

    Ja som sa ponáhľala, nečítam recept? Iba ingrediencie…. cesto už leží v chladničke a teraz čítam o vodnom kúpeli … čo teraz …. bude to márne ??? ?

  30. Ahojky, nechapem tomu:“ v polovici pečenia otočime plech.“.ako sa pri medovníčkoch dá otočit plech???

  31. Prosim vas do misky nad paru mam dat aj tu sodu bikarb.alebo klasicky zamiesat do muky?

  32. Medovníčky úžasne ? tešíme sa. No ak chcem urobiť naraz dvojitú dávku mám dať iba jedno vajíčko alebo dve?
    Dakujem za odpoved
    Anicka

  33. Tinka , vďaka za recept. Prvýkrát som piekla zdravé medovníčky :-), lebo som myslela že chlapci to ofrflú, dosť vymýšľajú s jedením. No ale super, ani nevedia….jedna dávka už zjedená a dnes som upiekla ďalšie dve a tiež už miznú 🙂 Tak som veľmi rada, sú výborné.

  34. Tinka tak úúúúžasné medovníky sme ešte nemali..dakujem Ti /použ. som pomix. vločky ovse a špaldovú múku/ – spravila som jedinú chybu – málo… smajlik krásny celý rok Ti prajem Gaba

  35. Medovníčky sú vynikajúce, skúšala som ražné (čisto ražná múka, aj celozrnná sa dá zohnať v Bille) aj špaldové s domácim medovníkovým korením. Ako dievčatá spomínajú, bolo treba ich spraviť niekoľkokrát, lebo sú prudko jedlé. 🙂 Vďaka za recept, ukladám do rodinného receptára. 🙂

  36. Tinka, skusala som tieto medovnicky az teraz, ale musim povedat, ze su vynikajuce a na druhy den este lepsie 🙂 mali jedinu chybu: bolo ich malo 😉

  37. Neviem si spomenúť , či som niekedy piekla medovníky . Až teraz a tento úžasný recept . Sú fantastické a dokonca môj manžel , ktorý naozaj nemá rád medovníky a perníky , tak si s chuťou dal . dakujem za recept 🙂

  38. Tinka prosim Vas ja som isla podla receptu v knizke a tam neni uvedene ze 1 vajce do cesta a 1 na potretie.robila som dvojitu davku a teda v ceste su 4 vajicka.cesto sa mi strasme lepi,neviem ho ani vyvalkat ani nic.uz som aj muky dost prisypala a stale nic.viete mi poradit co s nim robit?Dakujem. Vzdy uprednostnujem radsej recept z knizky,no teraz to lutujem

    • Miladka velmi sa ospravednujem v knihe je chyba 🙁 ano su tam dve vajcia uvedene, ale jedno je do cesta, druhe na potretie. paradoxne mi vcera pisala jedna pani, ze vsetky vajcia dala do cesta, jedna dokonca ani nad parou nerobila, ze len zmiesala a vsetko vyslo. tak verim, ze mi odpustite a vyjde aj vam :* dakujem za podporu

  39. Neviem co robim zle ale v rure vyzeraju tie medovniky krasne napuchnute a ked ich vyberiem z rury splasnu mi na placky 🙁
    Ale chutia uple užasne.

  40. Milá Tinka,medovniky som robila prvy krat a hned som vyskusala Váš recept. Musim sa priznat ked som si precitala, ze tam ide razna muka hned som si povedala no nazdar, tie sa mi nepodaria. Ale opak bol pravdou.Medovnicky sa podarili a ako ste uviedli s cestom sa pracovalo vyborne a musim povedat ze do tyzdna som ich cele zjedla sama, nikomu z rodiny sa neusli 🙂

  41. Tinka sú uzasne ? Miznú ako blesk ? Len niesu makkucke. Kde som urobila chybu? Piekla som len zo spaldovej hladkej muky . Žeby tým?

  42. Dobry den, medovniky podla vasho receptu robim uz 2 roky po sebe a su vyborne. Tento rok vsak potrebujem piect bez vajicka, je mozne ho v medovnikoch niecim nahradit? Dakujem, Romana

  43. Vyborne..uz druhy rok, akurat to stale treba robit minimalne z dvojnasobnej davky:).
    Mne sa nelepili nikdy a to som dala dva zltka, raznu chlebovu a ovsenu muku(nie pomlete vlocky ale to je asi to iste).

  44. Sú vynikajúce …Ďakujem za super recept ste super Tinka…vaša stránka je skvelá ???

  45. Ahojte, taká otázka, ak mi na ňu niektoré viete odpovedať, keďže medovniky miznu závratnou rýchlosťou ? Ako dlho vydržia mäkké? Chcem ich robiť so synom, aby sme ich podarovali starým rodičom a mali od neho darček, čo sám urobil. Tak či vydržia taký týždeň, možno dva v balicku (kým sa za nimi dostaneme)?
    Ďakujem za odpoveď. Pekný deň ?

  46. Pri množstve 125g masla, 200g medu, 125gcukor… atď máte uvedené v recepte 5ks vajec. ale vedľa je 1ks a 1ks na potretie. Dobre som to pochopila, že do cesta ide 4ks vajec a 1ks na potretie?Ďakujem za odpoveď.

  47. Ahojte, chcem sa poradit, ci ste davali cesto do chladnicky aj kratsie ako na noc..asi tak na 7 hodin len. Ci boli medovnciky stale take super. Vdaka 🙂

  48. Dobry den, chcem sa spytat, ci je mozbe nahradit maslo napr. kokosovym olejom (kvoli alergii na kravsku bielkovinu)? Dakujem

  49. Medovnicky su uzasne, prve cesto, ktore mi neprasklo po upeceni. Po stuhnuti sa s nim nadherne pracuje, vobec nelepi – pouzila som potravinarsku foliu pri valkani. Po vymieseni je cesto vyrazne lepkave, ale pridala som trocha muky, vyformovala bochnik a ulozila v potravinarskej folii do chladu. Po stuhnuti cesto nema chybu. Medovnicky su hned makkucke, nadychane, a este k tomu aj zdrave. Odteraz budem piect len podla tohto receptu 🙂

  50. Medovníčky pečiem už asi 4 roky, sú fantastické, iný recept už ani neskúšam. Sú mäkké, veľmi chutne a zdravé. Len treba robiť dvojitú dávku, inak nevydržia ani do ďalšieho dňa 😂. Ďakujem za recept.

    • Dobrý den prajem,

      prosím pekne akú vodu dáme zovriet, ved v ingredienciách nie je písana ziadna voda…..velmi pekne Vám dakujem.

      • To je voda na parný kúpeľ nižší hrniec na ktorom je položená antikorová miska a nad ňou sa šľahá zmes 😉 voda by sa nemala nikdy dotýkať misky .

  51. Cesto je dobré, super sa s ním pracuje. Ale mám pocit, že su dosť sladké. Myslím, že kľudne by postacil aj med bez cukru, lebo na mňa sú moc sladké. A ešte mám otázku ohľadom toho spomínaného cukru, prečo mletý trstinový cukor? Prečo nie kryštalicky? Veď predsa nad parou sa všetko rozpustí spolu s maslom, vajíčkom a medom. Príde mi, že je teda úplne jedno, akej konzistencie ten cukor je, keď aj tak sa rozpustí. To len tak pre zvedavost ma to zaujíma.

  52. Dobrý deň, čím by bolo možné nahradiť maslo v recepte? Synček ma alergiu na bielkovinu kravského mlieka, nemôže ani orechy, čokoládu,… Ďakujem za každú radu ❤️

  53. Skusila som rovno z dvoch dávok, špaldové. Po upečení sa mi nezdali „nič moc“ ale ked postali, na druhý deň už boli fantastické. Nabudúce dam trochu viac perníkoveho korenia, ozaj tu lyžicu treba dat kopcom.

Napísať odpoveď pre Tinka Karmažín Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.