Domov / Recept / Púpavový med

Púpavový med

Púpavový med
Púpavový med
Hodnotienie: 15
Hodnotenie: 3.6
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu :
púpava lekárska
Púpavový med je výborný liek našich starých mám proti kašlu. Klasický púpavový med sa varí s cukrom, používam trstinový. Keď som ho varila s medom, tak úplne skaramelizoval a stuhol až natoľko, že som ho nevedela vybrať z hrnca. Med má síce výborné tepelné vlastnosti, ale varom stráca účinky, preto radšej robím z trstinového cukru.
Množstvo Príprava
2x7 dc pohár 30 min
Doba varenia
90 min
Množstvo Príprava
2x7 dc pohár 30 min
Doba varenia
90 min
Púpavový med
Púpavový med
Hodnotienie: 15
Hodnotenie: 3.6
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu :
púpava lekárska
Púpavový med je výborný liek našich starých mám proti kašlu. Klasický púpavový med sa varí s cukrom, používam trstinový. Keď som ho varila s medom, tak úplne skaramelizoval a stuhol až natoľko, že som ho nevedela vybrať z hrnca. Med má síce výborné tepelné vlastnosti, ale varom stráca účinky, preto radšej robím z trstinového cukru.
Množstvo Príprava
2x7 dc pohár 30 min
Doba varenia
90 min
Množstvo Príprava
2x7 dc pohár 30 min
Doba varenia
90 min
Čo budeme potrebovať
Množstvo: pohár
Postup prípravy
  1. Púpavu si nazbierame ideálne po daždi (deň, dva) keď je čistá a v čase od 12-14 h vtedy je najviac otvorená a má v sebe najviac živín. Púpavu zbierame ideálne z čistého prostredia, aby sme ju nemuseli umývať a nestratili tým cenný peľ.
  2. Kvety si odtrhneme od stoniek. Citróny poumývame a nakrájame na plátky. Púpavy aj citróny dáme do hrnca a zalejeme vodou. Necháme zovrieť, vypneme a odložíme na 24 hodín odstáť.
  3. Keď zmes odstojí, prelejeme cez sitko, alebo gázu a dôkladne vyžmýkame. Pridáme cukor a varíme na miernom ohni 90 minút do zhustnutia. Ešte horúci med lejeme do umytých pohárov, poriadne zavíčkujeme, otočíme hore dnom, prikryjeme utierkou a necháme tak úplne vychladnúť.
Poznámka k receptu

Zdroj fotky : http://www.backcountrycanadatravel.com/wild-edible-plants/

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Dezinfekčný čistič na povrchy

výborný na dezinfekciu plôch, predmetov, ovocia, zeleniny aj uzavretých potravín Dezinfekčný čistič na povrchy Hodnotienie: …

5 komentárov

  1. Dobrý deň Tinka
    Urobila som púpavový med podľa vášho postupu, ale zatiaľ mi neztuhol od včera poobedia 🙁 mám to hore dnom v deke a netuhne teda. Alebo teda nemám čakať, že to bude taká hustota 🙂

    • Pupavovy med nikdy nebude mať hustotu ako včelí… Správne by sa nemal ani nazývať medom ale sirupom. Ak by ste ho chceli hustejší je potrbné dlhšie varenie ( ktoré zabíja prospešné látky ) alebo viac cukru ( prídeme o chuť pupavy )

  2. Dobrý deň Tinka, rada by som aj rada odpove tak isto som urobila všetko ako ste písali, ale nezhustol , čo mám robiť?

  3. Dobry den. Ani mne nezhustol ?. Prosim, cim to moze byt?

  4. Mne takisto nezhustol, som si neprecitala komentare pred varenim ale vidim, ze sme viacere, kde je chyba? Tiez som dala trstinovy cukor…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.