Domov / Recept / Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup

Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup

vynikajúci sirup proti kašlu

Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup
Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup
Hodnotienie: 0
Hodnotenie: 0
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Sirup, ktorý sa nevarí, prekvasený, veľmi dobrý a účinný v chorobe. Pripravuje sa rovnako ako smrečky, naložením do cukru alebo medu. Skorocel je výborný na astmu, zápaly priedušiek a pľúc, na vykašliavanie, spolu s púpavou výborný na trávenie, na črevá. Púpava obsahuje vit. A,B,C,D, kremík, draslík, vápnik, železo, púpava je okrem trávenia výborná aj na angínu a bolesti v hrdle.
Množstvo Príprava
4 decový pohár 30 min
Čas na oddych počas varenia
2-4 týždne
Množstvo Príprava
4 decový pohár 30 min
Čas na oddych počas varenia
2-4 týždne
Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup
Fermentovaný skoroceľovo-púpavový sirup
Hodnotienie: 0
Hodnotenie: 0
You:
Hodnotenie receptu
Tlačiť recept
Sirup, ktorý sa nevarí, prekvasený, veľmi dobrý a účinný v chorobe. Pripravuje sa rovnako ako smrečky, naložením do cukru alebo medu. Skorocel je výborný na astmu, zápaly priedušiek a pľúc, na vykašliavanie, spolu s púpavou výborný na trávenie, na črevá. Púpava obsahuje vit. A,B,C,D, kremík, draslík, vápnik, železo, púpava je okrem trávenia výborná aj na angínu a bolesti v hrdle.
Množstvo Príprava
4 decový pohár 30 min
Čas na oddych počas varenia
2-4 týždne
Množstvo Príprava
4 decový pohár 30 min
Čas na oddych počas varenia
2-4 týždne
Čo budeme potrebovať
Množstvo: decový pohár
Postup prípravy
  1. Kvety skorocelu aj púpavy zozbierame ideálne dva dni po daždi a ďaleko od cesty. Keď púpavu neumyjeme, získame dôležitý peľ. Následne necháme rozložené na papiery, aby povychádzali chrobáčiky.
  2. Príprava sirupu je veľmi jednoduchá. Púpavové kvety si pomiešame so skoroceľovými listami a vrstvíme do aspoň 4 litrového zaváraninového pohára - vrstva kvetov, vrstva cukru (alebo medu), opäť vrstva kvetov a takto až tesne pod hrdlo pohára. Posledná vrstva, ktorou končíme je vrstva cukru (medu).
  3. Na pohár dáme celofán, ktorý pár krát hore poprepichujeme a upevníme gumičkou. Položíme na parapetu na slnko za sklo a necháme fermentovať 2-3 týždne. Cukor alebo med sa nám bude pomaly premieňať na sirup. Sirup sa bude usadzovať v dolnej casti pohára a do hornej sa budú tlačiť bylinky. Preto je potrebné, každý deň aj 2-3x denne ich stláčať naspäť do sirupu... V opačnom prípade môžu začať na povrchu plesnivieť a nedôjde k dostatočnému vylúhovaniu.
  4. Po 14 dňoch zlejeme, poriadne vyžmýkame, prelejeme do pohára a skladujeme v chladničke. Ked zlejeme do pohárov a uložíme do chladničky môže nám sirup ešte dokvasiť a bude sa nám postupne čistiť. Usadenina na spodku pohára nie je na závadu, ale po čase môžme sirup znovu prefiltrovať. V čase choroby dávkujeme dospelí : 3x denne čajovú lyžičku, pre deti polovičnú dávku a pre veľmi malé deti tretinovú. V chlade vydrží aj pol roka až rok.
  5. Pri fermentácii pozor na sterilitu, neoblizovať, nechytať, ísť do masy len čistou lyžičkou, aby nám nezačala kaziť.
Poznámka k receptu

Obrázok je ilustračný, s bielym cukrom, vy si ho zameňte za trstinový, alebo med.
Zdroj obrázka : http://www.hedgerow-harvest.com/2016/05/12/fields-of-gold-dandelion-flower-recipes/

Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Zdravo zavárané uhorky

tip ako zavárať zdravo Zdravo zavárané uhorky Hodnotienie: 6 Hodnotenie: 3.83 You: Hodnotenie receptu Tlačiť …

3 komentáre

  1. Tinka, ako prve mas napisane v postupe, ze kvety skorocelu a pupavy…. asi si chcela listy skorocelu 🙂

  2. skorocelové listy sa možu zberat už teraz, nie len počas kvitnutia?

  3. Tinka,kolko odhadom nazbierat?az doma pri plneni neziatim, zr mam malo.dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.