Domov / Recept / Púpavový sirup

Púpavový sirup

zdravá alternatíva kupovaného

Púpavový sirup
Print Recipe
Vynikajúca, zdravá a prírodna náhrada umelých kupovaných sirupov :* Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu :
púpava lekárska
Púpavu ideálne zbierať po daždi (deň, dva) keď je čistá a v čase od 12-14 h vtedy je najviac otvorená a má najviac živín v sebe. Púpavu zbierame z čistého prostredia, aby sme ju nemuseli umývať a nestratili tým cenný peľ.
Púpavový sirup
Print Recipe
Vynikajúca, zdravá a prírodna náhrada umelých kupovaných sirupov :* Púpava je veľmi cenná rastlina a využije sa úplne celá. Obsahuje mimoriadne veľa draslíka, sodíka a vápniku. Je potravinou s najvyšším obsahom horčíka či železa. Viac o jej účinkoch a ako pôsobí na ľudský organizmus nájdete u mojej obľúbenej bylinkárky Márie Trebenovej tu :
púpava lekárska
Púpavu ideálne zbierať po daždi (deň, dva) keď je čistá a v čase od 12-14 h vtedy je najviac otvorená a má najviac živín v sebe. Púpavu zbierame z čistého prostredia, aby sme ju nemuseli umývať a nestratili tým cenný peľ.
Čo budeme potrebovať
Množstvo:
Postup prípravy
  1. Najprv si dáme prevariť vodu a necháme ju úplne vychladnúť. Precedíme cez gázu, aby sa nám zachytil vodný kameň, ktorý sa nám vytvoril na povrchu.
  2. Kvety púpavy si odtrhneme od lôžka podkvetia a pridáme do prevarenej a vychladnutej vody. Dľa chuti môžeme pridať aj bylinky - medovku, mätu, alebo šalviu. Pridať môžeme aj pastiersku kapsičku. Vyžmýkame citrón aj limetku, zamiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať na 24 hod do špajze.
  3. Vyluhovanú vodu s kvetmi púpavy, bylinkami si precedíme cez sitko. Prisypeme cukor a kyselinu ascorbovú a v momente ako dosiahne sirup 72-74 stupňov oheň úplne znížime a necháme povariť 3 minúty. Toto je proces pasterizácie, kedy sa vám nestratia zo sirupu cenné vitamíny, určite sirup neprevárajte ani dlhšie, ani na viac stupňoch, bolo by to škoda. Obsahuje kopec vitamínu C.
  4. Naplníme do dobre umytých a odkvapkaných fliaš. Počas celého procesu dodržiavame naozaj prísny sterilný režim. Nechutnajte sirup prstami, neolizujte lyžice, akonáhle áno, umyte pod vodou. Aby sa nám sirup nepokazil. Ja dokonca hrdlo flaše aj trochu vnútro prejdem s kozmetickým tampónom s našou domácou hruškovicou.
  5. Takto pripravený sirup vám vydrží v chladnejšej špajzi, pivnici, alebo chladničke aj rok. Prípadne skladujte v chladničke.
Poznámka k receptu

Zdroj obrázka : http://www.catstripe.co.uk/2008_04_01_archive.html

Zdieľaj tento recept so svojimi známymi a podpor tým moju stránku.

Autor: Tinka Karmažín

Zdravo žiť, cítiť sa fit, a aby jedlo nebolo nepriateľ – to nie je diéta. To je životný štýl. A o tom je môj blog, vitajte :) Volám sa Tinka Karmažín a varenie a pečenie sú mojou vášňou. Každá minúta strávená v kuchyni je pre mňa jedinečný gurmánsky zážitok. Varím pestro a potrpím si na kvalitné, zdravé a ideálne lokálne BIO potraviny. Denne vás priťahujem do kuchyne a ukazujem, ako mať radosť zo zdravého varenia, ktoré chutí neskutočne.

Pozri tiež

Kvašáky – starodávny recept bez chleba

Náš rodinný recept na kvašáky. Je unikátny v tom, že nepridávame chlieb, uhorky prejdu svojou vlastnou pomalšou prirodzenou fermentáciou a tým sú ešte prospešnejšie, nezaťažujú trávenie a vhodné aj pre "žalúdkárov". Navyše, vydržia vám aj rok :) Kombinácia listov, chrenu, cesnaku a rasce vytvorí unikátnu chuť, jemne chrumkavých a zároveň šťavnatých uhoriek :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *