JABLKOVÉ KOŠÍČKY SO SLANÝM KARAMELOM

Potrebujeme: .85 g masla .120 g trstinového cukru .1 vajce .240 g hladkej múky .1 lyžička škorice a sódy .1 lyžica kukuričného škrobu Na slaný karamel: .1 šálka kryštálového cukru .1 šálky smotany na šľahanie .soľ podľa chuti Na jablkovú náplň: .2 jablká .1 lyžička škorice .1 lyžička masla .kyslejší džem Ako na to: Cesto pripravíte poriadnym zmiešaním všetkých ingrediencií dokopy. Keď vypracujete hladké cesto, rozdeľte ho na 12 rovnakých guľôčok, zoberte 1 plech na muffiny a vysteľte ho cestom. Poprepichujte vidličkou a nechajte piecť, kým košíčky riadne neprevoňajú kuchyňu a nie sú zlato-hnedé. Po upečení košíčky opatrne vydlabte pomocou príborového noža z plechu, do každého dajte po jednej lyžičke džemu a naň jablká až po vrch. Jabĺčka nakrájajte na drobné kúsky a na masle osmažte posypané škoricou, ale nie úplne domäkka. Zo všetkých troch častí, z ktorých pozostáva tento recept, je výroba slaného karamelu na pozornosť najkritickejšou, pokiaľ nechcete, aby vám prihorel, ako sa to veľakrát stalo aj mne. Ak však máte času nazvyš a ste trpezliví, tento karamel sa stane vašou obľúbenou domácou lakocinkou! Cukor treba jednoducho nechať skaramelizovať a do horúceho karamelu vyliať šálku šľahačky. To je všetko. Ale celý proces môže trvať aj pol hodinu, pretože po tom, ako dáte do karamelu šľahačku, karamel prudkým schladením v momente stuhne a je potrebné ho opäť nechať rozpustiť. Keď je karamel tutti-frutti, posypte troškou soli a prelejte ho do čistého skleného pohára. Takto vám aj mimo chladničky vydrží dooooosť dlho – asi tak dlho, kým ho nezjete 🙂 V chladničke zvykne stuhnúť do konzistencie nutelly, a tak keď ním chcete obliať košíčky rovnako ako ja, odoberte si časť do misky a zohrejte ho nad parou alebo v mikrovlnke.

Autor: Paulina Kobzova

Pozri tiež

Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou

Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.