Potrebujete: .150 g polohrubej múky .150 g hladkej múky .150 ml teplého mlieka .1 ČL práškového cukru .1/2 kocky čerstvého droždia .2 PL kryštálového cukru .1 žĺtko .50 g rozpusteného masla .kôra z jedného citróna .štipka soli Na plnky: 1. Dve väčšie nahrubo postrúhané jablká vyžmýkajte, pridajte 120 g mletých mandlí, 1 hrsť na hrubo posekaných vlašských orechov, 2 PL kryštálového cukru, šťavu z 1/2 citróna a 1 hrsť sušených brusníc – premiešajte. 2. Dve väčšie nahrubo postrúhané jablká vyžmýkajte, pridajte 1 Zlatý klas, 1 sáčok škoricového cukru a 1 vaničku hrudkového tvarohu – premiešajte. Ako na to: Z teplého mlieka, 1 lyžičky práškového cukru a droždia pripravte kvások. Ten vlejte do misy s múkou, maslom, soľou, žĺtkom a cukrom a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte aspoň 30 minút kysnúť na teplom mieste. Pripravené cesto rozdeľte na dve polovice a obe časti vyvaľkajte na dĺžku vášho valčeka a šírku asi 15-20 cm na tenučké cesto. Na prvú časť cesta rovnomerne umiestnite prvú plnku a prikryte druhým podielom cesta, ktoré pokryte druhou plnkou. Obe plnky rozotrite riadne ku všetkým krajom. Teraz stočte naplnené pláty dokopy do rolády – opatrne, aby sa neroztrhla. Konce stočte do seba, aby sa plnka neroztekala von z rolády. Potom roládu pomaly zatočte do vopred maslom vymazanej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Ak chcete, povrch bábovky pokvapkajte troškou oleja a pečte približne hodinu pri 190-200°C, kým neprevonia celý byt 🙂 Upečenú bábovku za horúca opatrne vyklopte z formy a krájajte až po úplnom vychladnutí.
Pozri tiež
Šťavnatá banánová bábovka s čokoládou
Moji milí predstavujem vám dokonalú banánovú bábovku bez štipky cukru a bez laktózy 😍 Je hebká, štavnatá, vláčna a plná čokolády 🥰 Vhodná aj pre maličké deti, bez čokolády od 1 roka. Banány už nikdy nemačkajte vidličkou, ale urobte tak, ako je v postupe. Odmenou bude nádherné nadýchané a šťavnaté cesto.