Jablková, alebo iná, prírodná detská výživa bez cukru
Ovocie v plnom prúde, zachovajte pre svoje ratolesti detskú výživu. Doprajte im to najlepšie z najlepšieho – svoje, domáce, bez pridania cukru či iného sladidla a bez konzervantov. Len čistá prirodzená chuť ovocia, prípadne kombinácia zo zeleninkou. Je naozaj úžasná, chutí mne aj môjmu drobcovi už odmala. Recept, od maminky, ten iný ako geniálny byť ani nemôže.
Ovocie v plnom prúde, zachovajte pre svoje ratolesti detskú výživu. Doprajte im to najlepšie z najlepšieho – svoje, domáce, bez pridania cukru či iného sladidla a bez konzervantov. Len čistá prirodzená chuť ovocia, prípadne kombinácia zo zeleninkou. Je naozaj úžasná, chutí mne aj môjmu drobcovi už odmala. Recept, od maminky, ten iný ako geniálny byť ani nemôže. |
Postup prípravy
- Zrelé, mäkšie, sladké jablká nakrájame na kocky alebo mesiačiky a dáme ich dusiť do hrnca na 15 – 30minút, podľa tvrdosti ovocia. Uvaríme na kašu. Potom ich rozmixujeme. Kašovitú hmotu znovu dáme prihriať na bod varu a horúce dávame do malých umytých a vysušených výživových pohárov. Uzatvoríme vyvareným usušeným viečkom a otočíme hore dnom. Zabalíme do deky a necháme stáť niekoľko hodín, kým poháre vychladnú. Potom otočíme a odložíme.
- Takto si môžeme urobiť aj inú kombináciu detskej výživy bez cukru, napr. jablká s mrkvou alebo broskyňovo-jablkovú alebo marhuľovú, ale tá je kyslejšia.
- Na mrkvovú najprv dusíme nastrúhanú mrkvu v hrnci, ak by nám prihárala, podlejeme vodou (voda sa postupne vyparí). Keď je mrkva uvarená, zmixujeme s uvarenými jabĺčkami podľa chuti, dáme zovrieť na sporák a horúce dávame do suchých a čistých výživových pohárikov. Postup je ten istý ako pri jabĺčkovej výžive, uzatvorené poháre zabaliť do deky a nechať tam vychladnúť.
- Takáto prírodná výživa nebude pekná bledá, ako z obchodu, ale trošku dohneda z jabĺčok alebo dočervena z mrkvy. Ak chceme, môžeme do nej zamiešať po dovarení na špičku noža kyselinu askorbovú, ale bude tak kyslejšia, keďže v nej nie je cukor. Ak chceme sladšiu, tak na začiatku, pri varení jabĺk alebo mrkvy, pridáme podľa chuti trošku trstinového cukru alebo medu a stále miešame, až do dovarenia.
- Detská výživa vydrží aj 2 roky. Uskladňujeme ju v komore alebo v pivnici, najlepšie v tme, aby nestratila farbu.
Ďakujem Vám za zdieľanie receptov, veľmi tým podporujete moju prácu.
Dobrý deň, netreba už sterilizovať?
Ešte jedna otázka. Šúpať či nešúpať jablká do výživy? Ďakujem
Zdravim, ja som citala kdesi v diskusii – baba dala taku otazku – ze naco je dobra vyziva? ze vlastne varom sa stratia vitaminy.. Akoze asi logicka otazka, no sama neviem co si o tom myslim.. To len ako podnet na zamyslenie. Tiez chcem robit vyzivu 😛
Dobry den, vyzivu uz netreba sterilizovat?
Pekný deň, netreba sterilizovať prosím ?
Ďakujem
Ak výživu dávaš do fliaš vriacu a hneď zatvoríš – šup s ňou pod deku, alebo ja dávam do termo tašky, netreba už sterilizovať, len nechať tam vychladnúť. Zuzana
Ahoj, mne cela davka jablkovej vyzivy – pridavala som trochu trstinoveho cukru, skoricovy cukor a zlaty klas, sterilizovala som a vsetka mi chytila plesen?co som urobila zle? Dakujem za odpoved
treba robit cistu a nepokazi sa… hlavne teda bez zlateho klasu
So zlatým klasom robievam detskú výživu už takmer 20 rokov a neplesnivie. Takže v tom to asi nebude.
Môžem sa prosím spýtať. Máte skúsenosť podobným spôsobom sterilizovať aj zeleninu? Zeleninové príkrmy pre deti?
Dobry den
Robili sme presne podľa Vášho receptu a splesniveli nám 🙁
Nerozumiem tomu.